Dernek Nasıl Kurulur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde pek çok dernek farklı konularda hizmet vermektedir. Esas amacı belli sayıda insanın bir araya gelerek bir şeyler paylaşması olan derneklerin nasıl kurulacağı herkes tarafından merak edilen bir konudur. Bu sebeple dernek kurmanın nasıl olacağı, bunun için ne yapmak gerektiği oldukça fazla sayıda kişinin cevabını aradığı sorulardır.

Dernek Nedir Nasıl Kurulur?

Dernek, en az yedi kişinin bir araya gelerek kurduğu sivil toplum örgütleridir. En kısa tabiriyle derneklerin böyle olduğunu söylebiliriz. Dernek kurmak amacıyla bir araya gelmiş kişilerin asla para kazanma amacı olmamaktadır. Bir nevi ortak ilgi alanı olan ya da ortak bir amaç için mücadele eden kişiler bir araya gelir ve dernek kurar.

Derneklerin nasıl kurulacağı da bu konuya ilgili olanların cevabını merak ettiği bir sorudur. Öncelikle bir dernek kurmak için en az yedi kişi olmak gerekmektedir. Altı kişi ya da daha az sayıda kişi bir araya gelip dernek oluşturamaz. Bunun dışında bir daire, özel mülk ve benzeri yerde dernek olarak faaliyet vermek istiyorsanız belli bir parasal birikime de ihtiyacınız olacaktır. Bunun dışında yine bir dernek kuracaksanız gerekli olan tüm belgelerin onaylı bir şekilde elinizde bulunması gerekecektir. Bu şartlar sağlandığı takdirde dernek kurmanız oldukça kolay olacaktır.

Dernek Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Dernek kurmak için kuşkusuz en gerekli şey belgelerdir. Gerekli tüm belgelerin elinizde eksiksiz ve hatasız bir şekilde bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde dernek kurmanız ilk aşamada mümkün olmayacaktır. Bu sebeple tüm belgeleri eksiksiz olarak elinizde bulundurmanız da fayda vardır.

Kuruluş Bildirimi Formu kesinlikle en önemli belgedir. Derneği kuracak yedi veya daha fazla sayıdaki kişilerin hepsinde bu belge hem doldurulmuş hem de imzalanmış halde bulunmalıdır. Bunun dışında gerekli olan belgeler ise şunlardır:

> Dernek Tüzüğü ( tüm sayfalarının dernek üyelerinin tamamı tarafından imzalanması şarttır.)

> Kişilerin unvan ve yerleşim yerinin belirtildiği imzalanmış belge ve belgeler

> İçişleri bakanlığı tarafından verilmiş olan ve dernek kurmak için herhangi bir sorunun olmadığını gösteren belge

> Kurucular arasında yabancı uyruklu kişiler varsa bu kişilerin ülkemizde yaşaması açısından hiçbir engel olmadığını kanıtlayan belge

> İkametgah Muvaffakkatnamesi

Bu belgeler dışında kimlik ve kimlik fotokopisi gibi hemem hemen her yerde istenen belgeleri de yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Ayrıca, derneği kurmanız belediyen belediyeye değişecek bir durumdur. Bu sebeple de her yerde geçerli olan bu belgelere ek belgeler de istenebilir. Bu açıdan problem yaşamamak için belediyeniz ile konuşmalısınız.

Dernek Kurmanın Maliyeti

Dernek kurmanın bir maliyeti olup olmadığı da akla takılan konulardan birisidir. Bu, tamamen sizinle alakalı bir durumdur. En az yedi kişi olarak bir araya gelip kurduğunuz bu dernek, oldukça amaçlı bir dernek ise hatrı sayılır bir parayı gözden çıkarmalısınız. Fakat, kurulan dernek sadece bir araya gelip sohbet etmek amaclı kurulduysa çok da büyük paralar harcamanız gerekmeyecektir.

Dernek kurmak istiyorsanız öncelikle güzel bir daire ya da uygun bir yer bulmalısınız. Daireyi kiralama yoluna başvuracak olursanız her ay ortalama 2500 lira gibi bir maliyet gerecektir. Bu maliyetten sonra gelen yeme içme, kitaplar ve benzeri etmenler tamamen size kalmıştır. Kısacası bir dernek kurmanın en az maliyeti budur.

Çok kapsamlı ve etkinliklerle dolu bir dernek kurmak amacına sahipseniz büyük bir yer bulmalısınız. Buranın da kirası bir daire katından çok daha fazla olacaktır. Böyle bir düşünceniz varsa aylık en az 10 bin türk lirasını gözden çıkarmalısınız. Bunlara ek olarak düzenlenecek etkinlikler gibi durumlar da harcanacak paranın artmasına neden olacaktır.

Dernek Nasıl Kurulur?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin