Yörük Şenlikleri coşkuyla kutlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“738. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri”, Yörüklerin karşılanması, kortej yürüyüşü ve çeşitli etkinliklerle devam etti.

Şenlikler kapsamında, halk oyunları ekipleri hükümet konağı önünde gösterilerini sundu. Yörükler, Kaymakam Murat Öztürk ve Belediye Başkanı İsmet Sever tarafından çiçeklerle karşılandı.

Vali Şentürk, Yörüklerin kortej yürüyüşünün ardından ”Ol deyince olduran, gönülleri iman ile dolduran, Yüce Allah’ın doksan dokuz adıyla; altın yaydan çıkan gümüş üç ok’un, on altı yıldızlı kutlu yurdumun yirmi dört boy yetiştiren gövdenin mübarek Oğuz’un kutlu beyleri.”ata yurdu Söğüt’e hoş geldiniz sözleriyle yaptığı konuşmada, 738 yıldır birbirinden kopartmayan, bunca ecnebi yozlaşmasına rağmen, inancıyla ve kültürüyle bir araya getirdiğini söyledi.

738 yıldır Söğüt’te toy yapabiliyorsa şüphesiz bu eşsiz muvaffakiyet, ataların Anadolu’ya ektiği tohumun zaman ve mekan üstü bir nurla sulanmış olmasının bereketi olduğunu ifade eden Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”Yüce Rabbimiz bu nura gözümüzü kör etmesin ve rahmetini kıyamete kadar üstümüzden eksik etmesin. Bugün olduğu gibi 738 yıl öncede atalarımızın bu ilahi muştu ile yola çıkarak Ertuğrul Gazi’nin önderliğinde 400 çadır ile kurduğu beylik, daha sonra devlet ve nihayet 3 kıta 7 iklime adalet ile hükmeden kutlu bir cihan devletine dönüşmüştür. Zulm ile abad olmaya çalışanlar, ”Üstte mavi gök çökmedikçe altta yağız yel delinmedikçe zulme boyun eğmeyeceğim” diyen Ertuğrul Gazi’nin kutlu davasının karşısında kavrulmuş ekin gibi toz olup dağılmışlardır. 738 yıl önce olduğu gibi bugün de yüce Türk milleti, dünyanın vicdanı, mazlumun umudu ve adaletin timsali olarak her yerde Ay Yıldızlı Bayrağına rüzgar olmuş ve ”Türk beklenendir” diyen kimsesizlerin kimsesi olmaya aynı azim ile devam etmektedir.”

Vali Şentürk, konuşmasına şöyle devam etti:

”Asırlar önce bir amaç uğruna yola çıkan Hoca Ahmed Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ah-i Evran ve Şeyh Edebali gibi gönül sultanlarının manevi önderliğinde Alparslan, Ertuğrul Gazi, Osman Bey, Fatih Sultan Mehmet Han, Yavuz Sultan Selim Han, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan Abdülhamid Han ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük devlet adamlarının cesaretli ve dirayetli liderliğinde Anadolu topraklarına tutundurduğumuz bu kutlu tohum, milletimiz için ebediyen varoluşun ve devlet-i ebet müddet’in yegane teminatıdır. Bugün Ertuğrul Gazi toyunda işte bu şuur ile cem olduk. Bu toy toplandıkça çocuklarımız atalarının kıblegahından şaşmayacak, Oğuz’un kültüründen kopmayacak, ecnebi rüyalarında kaybolmayarak, fikri hür, vicdanı hür ve bu kutlu mirası gelecek nesillere devreden, bey olacak, hatun olacak, nesil olacaklar.”

Ertuğrul sancağının emanetçileri olarak en önemli vazifelerinin, Söğüt ruhunu yaşatmak, yüceltmek ve bu kutlu mirası gelecek nesillere devretmek olduğunu belirten Vali Şentürk, ”Bu nedenle devraldığımız sancağı hakkıyla taşımak ve çocuklarımıza gururla devretmek için tam bir adanmışlıkla ve geceyi gündüze katarak çalışıyoruz. Allah nasip ettikçe aynı gayret ile çalışmaya da devam edeceğiz. Bu duygu ve düşünceler ile 738 yıl boyunca burada toy kurulmasına vesile olan fakat bugün aramızda olmayanları rahmetle anıyorum.” dedi.

Vali Şentürk, sözlerini, ”Hayırlar fethola, şerler def ola, birlik beraberliğimiz kaim ola, Devletimiz daim ola, düşmanlar ve hainler kahr-u perişan ola, işimiz hakça, aşımız helal, hükmümüz adil ola, toyumuz hayırlı, uğurlu ve kutlu, Yüce Mevla her daim yar ve yardımcımız ola.” diyerek tamamladı.

Kaymakam Öztürk, Belediye Başkanı Sever, Yörük temsicilerinin konuşmalarının ardından Vali Şentürk’ün şenliklere katılan Yörük temsilcilerine plaket vermesiyle devam eden şenliklerde, Kütahya’nın Domaniç ilçesinde başlayan “Diriliş Yolu Yürüyüşü” sonrası Söğüt’e getirilen Kayı bayrağı ve temsili toprak ile Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak tarafından gönderilen Selçuklu Sultanı 3. Alaaddin Keykubat’ın uç beyi sancak ve beraatı ile bisiklet grubu tarafından toprak ve su Vali Şentürk’e teslim edildi.

Halk oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından Küre Mehteran Takımı eşliğinde hükümet konağı önünden başlayan kortej yürüyüşü, Ertuğrul Gazi Türbesi’nde sona erdi.

Vali Şentürk ve beraberindekiler, Ertuğrul Gazi’nin kabri başında dua etti.

Yörük Şenlikleri coşkuyla kutlandı
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin