Boydan Devlete Osmanlı – Söğüt’ten İstanbul’a

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Valiliği ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) ile Kültür Konseyi işbirliğinde “Boydan Devlete Osmanlı – Söğüt’ten İstanbul’a” sempozyumu düzenlendi.

Vali Bilal Şentürk, BŞEÜ Spor Salonunda düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasında, Osmanlı Devletinin kuruluşunda Bilecik ve Söğüt’ün önemine değinerek, Ertuğrul Gazi’nin otağını kurduğu ve Osmanlı İmparatorluğunun kurulduğu topraklarda görev yapmaktan çok büyük bir manevi sorumluluk hissettiğini dile getirdi.

Şeyh Edebali’yi, Ertuğrul Gazi’yi bilmeyen bir Bileciklinin olmaması gerektiğinin altını çizen Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”Bilecik, tarihimizin her aşamasına şahitlik etmiş bir yer. Dolayısıyla burada bir çalışma başlatarak, 245 köyümüzün hikayesini, tarihini ve tarihe şahitlik etmiş hususları derlemeye çalışıyoruz. Sempozyumdan elde edeceğimiz veriler de çalışmalarımıza katkı sağlayacaktır. Buradaki tarihi, detaylarıyla kendimiz bilerek, sonrada dünyaya aktarabilmemiz lazım. Şeyh Edebali’yi, Ertuğrul Gazi’yi bilmeyen bir Bilecikli olamaz, olmamalıdır. Bu yönüyle önce biz tanımamız lazım. Bunları hem bilimsel gerçekliklerle hem de yüzyıllardır halkımızın dimağında varola gelmiş, nesilden nesile aktarılmış olan bilgileri de bilmemiz ve özümsememiz gerekir. Osmanlının ilk başkenti Söğüt’ten son başkenti İstanbul’a bu zinciri bu halkayı tutmamız lazım. Sadece söylemle değil, eylemle yapmalıyız. Buradaki sunumları kitaplaştırarak, akademik dünyaya kazandıracağız. Ama onunla yetinmeyeceğiz. Bilgilerin kaymağını alarak gençlere aktaracağız. Bilecikli gençlerimiz, daha donanımlı olmalı. Bilecik’te yaşayan bir gencin, başka ilde yaşayan gençten sadece bilgileriyle, sözleriyle değil davranışları ve yaşantılarıyla da farklı olması lazım. Gençlerimizi doğru işlerle uğraştırmalıyız ki geleceğimizi daha iyi şekilde inşa edelim.”

BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş da Söğüt’ün Osmanlı çınarının köklerini barındıran topraklar olduğunu ifade ederek, ”Söğüt, Ertuğrul’un Bizans’a karşı durduğu yerdir. Söğüt, Osmanlı’nın bey olduğu yerdir. Boy boylanıp soy soylanan, soyun sonsuzluğunun vurgulandığı yerdir Söğüt. Tarihin bilimselliğinden istifade ederek hazırlanan sempozyum, bir bireyin boyuyla büyüyüp devlet olması, devletini ali kılması, bunu yaparken iline, töresine bağlı kalmasını anlamak adınadır. Anlamak, geçmişten günümüze ve bugünden geleceğe uzanacak köprünün sağlam inşa edilmesi için mühimdir. Bunun bilinciyle ve geçmişten devraldığımız mirası gelecek nesillere ilmi gereklikle aktarabilmek gayesiyle hareket edebilmenin mutluluğu içerisindeyiz.” diye konuştu.

Kültür Konseyi Başkanı Dr. Metin Eriş de ”Bilecik” isminin bir efsaneye dayandığını anlatarak, halkın kendi bünyesinde yaşatmış olduğu değerlerin bulunduğunu ifade etti.

İki gün sürecek sempozyumun ilk gününde Rektör Prof. Dr. Taş’ın başkanlığını yaptığı oturumda, ”Eski çağdan Osmanlı’nın kuruluşuna uzanan gelişmeler”, ikinci oturumda ”Selçuklu yönetim sisteminin Anadolu’daki yansıması” ve son oturumda ”Fetih ruhunun devlet yapısına intikali” konuları, katılımcılar tarafından sunumlarla anlatıldı.

Boydan Devlete Osmanlı – Söğüt’ten İstanbul’a
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin