ZAMANIN UNUTULDUĞU YER : PAZARCIK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zaman zaman hepimizin sakinliğe huzura ihtiyacı olur. Yaşamın stresinden uzaklaşmak, doğanın  kollarına kendimizi bırakmak isteriz.. Bilecik’te yaşayanlar olarak yanıbaşımızda bulunan Pazarcık ilçemizi hiç ziyaret etmeyi düşündüz mü ? Küçük, şirin, doğanın kucağında, her köşesi sakinlik kokan Pazaryeri. Bu yazımda size Pazarcığı anlatmak istiyorum…

 

Öncelikle bu şirin ilçemiz Bilecik iline bağlıdır. Eski tarihi ve her köşesinde bir çok anı yaşandığını belirtmek isterim. İlk adının Ermenipazarı olduğu sonra Pazarcık olarak değiştiği ve en son Pazaryeri olarak değiştirilmesine karar verilmiştir. Tarihin her döneminde varlığını devam ettirmiştir. Roma Döneminden günümüze kadar bir çok kültüre, millete ev sahipliği yapmıştır. İlçeye uğradığınızda eski konakları ve eski mahallerini mutlaka görmeniz gerek.  Böylesine tarih kokan bu ilçemiz, doğası ile de baş döndürmektedir.

Bozcaarmut, özellikle kampçıların  ve doğa yürüyüşü yapanların gözde noktası olma halinde ilerliyor. Daha yoluna girer girmez sizi sağlı sollu  ormanıyla karşılıyor. Ormanla kaplı göletin etrafında yürüyüş yapabilir, ailece piknik yapabilir, kamp yapabilirsiniz, mavi iskeleden etrafı seyredebilirsiniz. Yazı ayrı kışı ayrı güzeldir. Tam bir küçük Abant diyebiliriz. Kışın donan gölü ve kar manzarası, yazın ise ışıl ışıl parlayan  bir göletdir. Orman ayrıca bir çok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır..

 

Küçükelmalı Tabiat Parkında da aynı şekilde son dönemde iyileştirmeler yapılmış olup gayet temiz ormanın içinde keyifli anlar geçirebilirsiniz.. Yine içerisinde baraj göleti bulunmakta ve balık tutmak için ideal noktalardan. Büyükelmalı baaraj göletinide es geçmeyin derim sessizce keşfedilmeyi tanınmayı bekliyor.  İlçenin ayrıca şirin mi şirin sıcacık köyleride içinizi ısıtacaktır. Köylerinde özellikle Kınık’ta yapılan çömlekçilik geçim kaynaklarından biridir. Emin amcaya uğrayın size toprağın kıymetinin tekrar hatırlatacaktır. Köyde çömlek yapabilir , satın alabilirsiniz burada bu iş dededen toruna hala geçmektedir.

Köyün kendine has Kınık maden suyunu içmeyi unutmayın. Köyden eşsiz anılarla ayrılacağınızdan eminim. Günyurdu köyü’nün ise ayrı bir hikayesi vardır. Bu köy baraj yapımından sonra köy sular altında kalmış ve köy terkedilmiş biraz daha yukarı yeniden kurulmuştur. Ancak eski köy sular altındadır ve fotoğrafçıların uğrak noktası olmaya başlamıştır. Suyun üzerinde yükselen camisi evleri sessizce orada durmaktadır. İlçenin her köşesinin çok kıymetli olduğunu hatırlatıyor.  Ayrıca ilçe halkıda oldukça çalışkandır.

 

Geçimlerini tarım ve hayvancılıktan kazanmaktadırlar. Türkiye’de şerbetçi otu sadece bu ilçemizde üretilmesine  izin verilmiştir. Seracılıklada uğraşıyorlar, özellikle Pazaryeri çileği efsane lezzetli. Doğal ve lezzetlidir. Hemen hemen her mevsim ulaşabilirsiniz. Bölgenin tatlarından bahsetmişken bozasını ve helvasını es geçemem. İlçede küçük ve şirin dükkanlarda mutlaka sıcacık boza ve helva yemenizi tavsiye ederim. Geleneksel yöntemlerle yapılmaya devam ediyor.

Gerçektende zamanın unutulduğu yer olmayı hakediyor. İlçeye geldiğiniz anda yapacak bir çok şey buluyorsunuz. İster yürüyüş yapın, ister piknik  yapın, ister kamp yapın tamamen doğanın içinde olabilirsiniz. Pazarcığın kendine has yiyeceklerini de deneyin. Pazaryeri ile zaman unutmaya değer olacaktır.

ZAMANIN UNUTULDUĞU YER : PAZARCIK
Subscribe
Bildir
guest

5 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Muzaffer Tekelioğlu

Ben öncelikle Pazaryeri (Pazarcık) ilçesini tanıtmak ve insanların bu ilçemize gelmesine katkı sağlamak için dile getirdiği yazıiçin Hazel Yamaç’i tebrik ediyorum. Yüreğine, kalemine sağlık. Bir kaç hususta müsaade ederse düzeltme yapmak istiyorum. Pazaryeri ilçesinin adı Osmnan Bey’in oğlu Pazarlubey adından gelmektedir. Halk arasında Pazarlucuk daha sonra da Pazarcık adını almıştır. İlçe olunca Kahraman Maraş Pazarcık’ la karışmaması için Pazaryeri olarak değiştirilmiştir. Pazaryerinin Kınık köyünde maharetli eller tarafından Toprağı sanata dönüştürme faaliyetleri yapılmış Toprak işleri ile ilgilenmislerdir. Kınık maden suyu Pazaryeri Kınık Köyünde değil, İnegöl Kınık’tadir. Bozasi ve helvası meşhurdur. Sıcacık bozasi ifadesi yerine İçimizi ısıtan ağız tadıyla içilen bozasi denilebilirdi.(Boza… Read more »

Ferhat YAMAÇ

Eline emeğine saglik..

M.sadık akın

Sevgili hazel yamaç hanımefendi iyi akşamlar diliyorum.kısada olsa pazaryeri.için.yazdığınız herşeye yürekden katılıyorum.ben pazaryerinin dereköyündenim.yazın bu köyde kışın istanbulda ikamet etmekteyim.keşke pazaryerinin tanıtımını yaparken.ilçe belediye başkanımızdan bilgi alsaydınızmdaha iyi olurdu.mesela.pazaryerinin en eski ve ençok.nufusu olan yerdir.şervetçi otu,meşhur bönlük fasulyesi ve çilek bu köyde yetişir.el sanatları olarak AĞIZLIK VE AĞAÇ OYMA İŞLERİ BU KÖYDE YAPİLMAKTADIR.EDİNDİĞİMİZ BİLGİYE GÖRE PAZARYERİNİN OLDUĞU YEREDE DOĞANLAR KÖYÜ VE SONRADA DEREKÖY 800 SENELİK TARİHE SAHİP BİR KÖYDÜR.BARAJ İNŞAATIMIZ %40 Kadar yapıldı.en büyük yüz ölçümü.ile büyük bir köydür bizde tüm hemşerilerimizi bekleriz hatırlatayım istedim.sevgilerimle.emekli komiser.M.DADIK AKIN

Sadettin Bayram

Sağ olsun hanımefendi güzel bir anlatım yapmış, teşekkürler.
Lakin kısır bir yazı olmuş.
Pazaryerinin 93 harbinden önce 4 köyü vaŕdı. (1800 yıllar) Dereköy, Karaköy, Fırınlar ve Karaköy den hiç bahis yok.

Emine keleş

Hazal hanıma saygı ve sevgilerimi sunarım…bence güzel anlattı…tarihi ve yöresel etkinlikleri ile ün yapmış bir ilçemiz teşekkür ederim.. Emine keleş. Hemşire.

Bizi Takip Edin