Yüzyılların Geleneği Çeyiz Serme

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

BELEDİYE BAŞKANI NİHAT CAN’IN EŞİ NESRİN CAN YÜZ GÖRÜMLÜĞÜ VERDİ

Bilecik’te gelin ve damat tarafından, çeyiz sermesi canlandırıldı.

Bilecik Yaşayan Kent Müzesi’ne “Geleneklerimizi Yaşatıyoruz Projesi” kapsamında müzede geçmişten izleri sunmaya devam ettiklerini söyleyen Müze sorumlusu Yurdanur Kırlı, ”Etkinliğimizle kayınvalide kız tarafını karşıladı. Yeni gelin, çeyiz sermesini müzenin çeyiz serme odasında yaşayacak, bizde ona yaşatacağız. Oğlan tarafı da kız tarafına vermesi gereken çember, patik, yorgan, döşek ve havluları verdi. Getirdikleri çeyizlerle birlikte bu odada çeyiz serme olayını yaşayacaklar. İstedik ki müzeye gelen kişiler, çeyiz serme olayını görmeyenler ya da yaşamayanlar görsün istedik. Ziyaretçilerimize bu konu da değer katalım istedik ve bundan dolayı çeyiz sermeyi burada yaşayacağız.” ifadelerini kullandı.

Müze sorumlusu Kırlı, oğlan tarafı olarak kız tarafına yemek ikram ettiklerini ve sandık harçlığını pazarlık sonrası ikna edebildiklerini söyledi.

 

Bahşiş Adettendir

Yıllardır süregelen adetlerden birisi olan bahşişle çeyiz sandığını damat tarafına vermek günümüzde de devam etmektedir. Gelinin kardeşi sandığın üzerine oturur ve damattan bahşiş ister. Bahşişsiz sandığı vermek istemeyen gelinin kardeşi ile damat, aralarında anlaşarak bu konuyu hallederler.

 

Çeyiz Serme

Çeyiz çıkarıldıktan sonra gelin tarafından bir grup kadın sandıkla ve diğer eşyalarla birlikte çeyiz sermek için oğlan evine giderler. Çeyiz serme işlemini genellikle gelin tarafından gelen kadınlar gerçekleştirirler. Gelin tarafından gelen kadınlar genellikle gelinin yakın akrabalarıdır.

BAŞKAN CAN EŞİNDEN YÜZ GÖRÜMLÜĞÜ...

Diğer yandan Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can’ın eşi Nesrin Can da geline yüz görümlüğü adeti gereği bahşiş verdiği kaydedildi.

Yüzyılların Geleneği Çeyiz Serme
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin