VEFAKÂR GENÇLİK FEDAKÂR ECDADI İÇİN YÜRÜDÜ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Çanakkale Ruhu Sönmedi Sönmeyecek!”

Bilecik’te, Çanakkale Kara Savaşları’nın anma törenleri kapsamında düzenlenen 57’nci Alay Çanakkale Vefa Yürüyüşü gerçekleştirildi.

 

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-1

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ‘Çanakkale Ruhu Sönmedi Sönmeyecek!” sloganıyla 81’il’de Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı kabul edilen Anzak çıkarmasını durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen Osmanlı alayı olan 57. Alay için Vefa Yürüyüşü düzenlendi.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-11

İmam Hatip Lisesi Tatbikat Camii’nde verilen Çanakkale konulu vaazla başlayan program; sabah namazı ve vefa yürüyüşüyle devam etti.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-13

Cumhuriyet Meydanı’dan gerçekleşen saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Yıldız konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-10

“Gençlik Ve Spor Bakanlığımız tarafından her yıl Çanakkale’de ve 81 il Merkezinde 57.Alay Vefa Yürüyüşü düzenlenmektedir. 57. Alay Vefa Yürüyüşümüze hoş geldiniz şeref verdiniz.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-14

“Kahramanlar Savaşı” olarak Türk ve Dünya tarihine geçen bu cephe savaşında, verilen kayıpla birlikte çarpışmaların şiddetine bakıldığında, insanlık tarihinin şahit olduğu en büyük savaşlardan biri olduğu unutulmamalıdır.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-12

24 Nisan 1915 tarihine kadar bizzat Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni tarafından sürekli eğitime tabi tutulan 57. Piyade Alayı, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alır almaz Conkbayırı’na hareket etmiştir.

  1. Alayın Conkbayırı’na hareket eden üç taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan, yaklaşık 3000 subay ve askeri, Conkbayırı’nda kendisinden yaklaşık 6 kat büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçerek Kahraman Türk askerinin üstün cesaretini göstermiştir.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-5

Göstermiş olduğu büyük kahramanlıkla dünya tarihine geçen 57. Piyade Alayı milletimizin inancını, kahraman ordumuzun savaş gücünü, kuvvet ve kudretini bütün dünyaya bir kez daha ispat etmiştir.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-4

Bir askeri birlik düşünün ki Alay komutanından Bölük Komutanına, Bölük Komutanından en son erine kadar hiç düşünmeden vatan için şehit olmuşlardır.

Bizler bugün burada Anadolu topraklarının vatan olması için özgür ve bağımsız yaşayabilmemiz için, canlarını veren 57. Alay Şehitlerimizi, Çanakkale Şehitlerimizi, 15 Temmuz Şehitlerimizi ve Tüm Aziz Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-2

Kahraman Şehitlerimizi anmanın önemi kadar, onları anlamak, hissetmek ve bizlere miras olarak bıraktıkları Vatan, Millet, Bayrak gibi milli ve manevi değerlerimize siz gençlerimizin sahip çıkmasıdır.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-3

Bu vatanımız kolay kazanılmadı. Bunu çok iyi bilmeliyiz. Eğer bugün burada rahat bir şekilde özgürce nefes alabiliyorsak, şehitlerimizin bizler için verdiği nefeslerin sayesindedir. İşte bu da gençlik olarak bizim görev ve sorumluluğumuzu kat kat arttırmaktadır.

Sizlerin de aziz şehitlerimizin mirasına sahip çıkarak onlara hayırlı bir evlat olacağınıza inancımız tamdır.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-7

Sözlerime İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un şu dizeleriyle son vermek istiyorum.

“Asım’ın nesli… diyorum ya… nesilmiş gerçek;

İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek.

Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar…

O, rüku olmasa, dünyada eğilmez başlar,

Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor.

Bir Hilal Uğruna Ya Rab, ne güneşler batıyor.”

  1. Alay Çanakkale Vefa Yürüyüşünde kaşta Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-8

Program Şeyh Edebali Türbesi önüne kadar gerçekleşen yürüyüşün ardından Kuran’ı Kerim tilaveti, dua edilmesi ve çorba ikramıyla sona erdi.

vefakar-genclik-fedakar-ecdadi-icin-yurudu-9

VEFAKÂR GENÇLİK FEDAKÂR ECDADI İÇİN YÜRÜDÜ
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin