UZMANI AÇIKLADI:”NASIL BELİRLENECEK?”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

"MECLİS ÜYELERİ NEYE GÖRE SEÇİLİR?"
Cumhur İttifakı Milliyetçi Hareket Partisi Av. Tunahan Taluğ seçimlere dair önemli açıklamalarda bulundu. 31 Mart Mahalli idareler yerel seçimlerinde oluşacak Belediye ve İl Genel Meclis üyeliklerinin nasıl ve neye belirleneceği husunda açıklamalarda bulunan Av. Taluğ, D'HOND sisteminin nasıl işlediğini gazetemiz muhabiri Gökay Şimşek'e anlattı. Geçerli seçmen sayısı üzerinden yapılan hesaplamalara değinen Taluğ, en fazla oy alan 1'inci parti üzerinden hesaplamaların yapıldığını kaydetti. Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Mustafa Yaman'ın meclis listesinde yer alan MHP'li Av. Tunahan Taluğ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"NEDİR D'HOND SİSTEMİ?"

"Öncelikle biz de seçim esasları  söz konusu. Bu seçim esasları D'hond sistemine göre belirleniyor. Nedir  d'hond sistemi? Hangi partinin kaç tane  üyesini  kurula sokacağı hususunda hesaplama sistemini içeren bir sistem. Bizde her bir tane oy kullanmak ve serbest oy hakkı var. Tek dereceli bir seçim yapıyoruz doğal olarak doğrudan doğruya vatandaş seçeceği kişi bir oyuyla belirliyor.  Doğal olarak somut durumda Bilecik'te de 45 bin Seçmen oldu. Bilecik merkez açısından Belediye bağlamında 45 bin seçmen oldu.Bilecik merkez genelinde de köyler de dahil olmak üzere 55 bin civarında seçmenimizin olduğu hususunda bilgi sahibiyiz.  Sistemi  temel anlamda  bizim mahalli idareler seçim kanununun 23'üncü maddesinde zikredilen şekilde gerçekleştiriliyor.

"BİLECİK'TE SEÇMEN 4  OY KULLANACAK"

Bilecik Büyükşehir Belediyesi olmamasından kaynaklı Bilecik'te her vatandaş büyük şehirlerde de aynı şekilde Bilecik'te merkezde yaşayan vatandaşların tamamı Belediye seçimlerinde oy kullanma kabiliyetine sahip her vatandaş 4 tane oy kullanacak. Bu oylar Belediye başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği, İl Genel Meclisi ve Mahallesinde de muhtarlık..  Belediye başkanlığında sandıktan en fazla oyu alan sandıkta en fazla tercih edilen başkan  doğrudan doğruya  Belediye başkanı seçiliyor.

"%10 D'HOND BARAJI UYGULANIYOR"

Ancak Belediye Meclis üyeliğinde ve il genel meclisinde bu D'HOND sisteminin uygulanıyor..  D'hond sisteminde %10 seçim barajı kavramı halen genel seçimlerde %7 olmasına rağmen, yerel seçimlerde halen %10 yani 10'da 1'i kısmı düştükten sonra kalan oylar bağlamında bir hesaplama olarak karşımıza geliyor. Bilecik merkezden rakamlar ve örnek verirsek şöyle; yine aynı şekilde il genel meclisinde de aynı durum, aynı şekilde teşekkül edecek şekilde belirleniyor. Mahalli idareler seçim kanununun 23'üncü maddesinde belirtilen %10 barajı yani burada 10'da 1'liği düştükten sonraki kısım açısından değerlendirme yapıyoruz.

"OLDUKÇA KABİLİYETLİ BİR SİSTEM"

Elbette ki  seçimin tam anlamıyla teşekkül edebilmesi için bu sistem, adayların tam olarak seçildiğinin belirlenmesinde bu sistem oldukça kabiliyetli bir sistem. Yıllarca da da biz bu sistemi kullanıyoruz. Elbette birtakım eksikler olabilir. Ama şu an mükemmeli, Demokrasiye en yakın sistem bu olduğu için bu kullanılmaya devam ediyor. Onun dışında belirlenecek adayın daha doğrusu belirlenecek meclis üyeleri ya da il genel meclisi üyeleri  bu sisteme bağlı olarak ortaya çıkacak ve teşekkül edecek. Mazbatalarını aldıktan sonra da Belediye meclisindeki yerlerini alacaklar. Mevcutta Bilecik merkez ilçede 45 bin  civarında seçmenimiz var.

"İL GENEL MECLİSİNDE AYRI AYRI SEÇİMLERE GİRİYORUZ"

Siyasi partilerin her biri şimdi biz Cumhur İttifakı olarak AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi olarak bir AK Parti belediye başkanı, AK Parti belediye meclis üyeleri yani Cumhur İttifakı AK Parti listesi olarak görünüyor, pusula da AK Parti görünüyor. İl genel meclisinde her parti partilerin prensipleriyle Milliyetçi Hareket Partisi ayrı, AK Parti ayrı  seçimlere giriyor. Muhtarlıklar zaten bundan bağımsız. Bilecik'te dört partinin işte %10 barajını geçtiğini varsaydığımız bir durumda, veya daha basite indirgeyelim.İki partinin veya üç yüzde on seçim barajını geçtiğini  düşündüğümüzde işte 45 bin seçmenimiz var.

"İLK BELEDİYE MECLİS ÜYESİNİ BELİRLEMEK İÇİN…"

Örneğin geçerli oy sayımız da 40 bin civarında olsun, Kırk bin diyelim. Geçerli oyların 25 bini bir siyasi parti,  oyların 15 binini bir siyasi parti ve 5 binini de bir siyasi partinin aldığını varsaydığımız bir durumda D'HOND sisteminde %10'luk kısım düşüldü. Sonraki kalan seçmen durumunda yani kalan oy durumuna bağlı olarak bir hesaplama yapılıyor, nasıl? Şöyle ki temelde 25 bin seçmen  bir partiye oy verdi diyelim. 25 Bin'in kırk bin geçerli oy sayımız, işte kırk bin civarındaydı ya. Dört bini, yani dört bini düşüldükten sonra 21 binin üzerinden hesaplama yapılır.İlk meclis üyesini belirleyebilmek için 21 bin bölü bir, ikinci meclis üyesini belirleyebilmek için 21 bin bölü iki, üçüncü meclis üyesini belirleyebilmek için 21 bin bölü üç, ta ki 22'ye kadar. Çünkü biz de 22 tane, artı üç kontenjan olacak şekilde Belediye meclis üyeliği söz konusu. Bu bölümlerden ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak ikinci bir tablo oluşur. İkinci tabloda  hangi sıralamaya bağlı olarak örnek veriyorum birinci sıradaki yirmi bir bin bölü bir yaptık. Ya da işte diğer parti açısından örnek verelim yine… Seçim barajı yüzde on olarak belirlendi, 4 bini düştük. Orada da 10 Bin, eksi dört bin yapıldıktan sonra altı bin.. Altı bin Bölü bir altı bin bölü iki… Altı bin bölü üç ta ki yirmi ikiye kadar. Çünkü yirmi iki tane belediye meclis üyesi adayımız söz konusu.

"İL GENEL MECLİSİNDE DE DURUM AYNI"

Yine aynı şekilde il genel meclisinde aynı durum söz konusu. Sütundaki kişiler yani birinci sütunda işte en fazla oyu alan Siyasi parti, ikinci sütunda en fazla oyu alan siyasi parti.

"ARDINDAN SONRAKİ BÖLÜME GEÇEREK…"

Bu A partisi, B partisi, C partisi fark etmeksizin birinci adayı belirledik. Onun ardından bir sonraki bölüme geçerek bunu belirliyoruz. Buna bağlı olarak bir hesaplama meydana geliyor. Böyle bir durumda ihtimal ki üç siyasi partinin barajı geçtiği gibi bir durum söz konusu olduğunda diğer siyasi partinin oy oranı yüksek ise örnek veriyorum. Yirmi beş bin oy örneğinden yola çıkarak dört bin düştük. Yirmi bir bin şöyle bir sonuç ortaya çıkacak. On bir, sekiz, bir gibi, on bir, sekiz, iki gibi ya da işte buna bağlı olarak bir on bir dokuz iki gibi sonuçlar çıkacaktır" dedi ve seçimlerin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diledi.

     

UZMANI AÇIKLADI:”NASIL BELİRLENECEK?”
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin