UZMANI AÇIKLADI DİYET YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyetisyen Büşra ÖZYAVUZ ,”SAĞLIKLI BESLEN,KALİTELİ YAŞA ” diyerek yola çıkan ve yepyeni bir yüzle Bilecik’e sağlıklı yaşama merhaba diyenlerin hizmetine açılan, B ‘DİET açıldı.

 

B DİET Beslenme ve Danışmanlık Uzmanı Diyetisyen Büşra Özyavuz ile bir röportaj gerçekleştirdik. Aslen Bilecik’li olan Özyavuz önce sağlığın tanımını yaparak,kilo verirken en çok yapılan hataları, nelerden uzak durulması gerektiğini anlatarak; olduğundan fazla kiloların insan sağlığına verdiği zararları da aktardı.Diyetisyen Büşra Özyavuz ile gerçekleştiğimiz Röportaj:

Öncelikle sizi okuyucularımıza tanıtmak isteriz. Kendinizi çok kısa anlatırmısınız?

 

1991 yılında Bilecik’de doğdum. Lise eğitimimi Bilecik Anadolu Lisesinde’nde tamamladıktan sonra ,2014 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra 2015 yılında Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı’nda başladığım yüksek lisans eğitim programına devam etmekteyim.

 

Çalışma hayatına kasım 2014’de başladım. 3 yıldır aktif olarak klinik, poliklinik ve kurum diyetisyeni olarak çalıştım .Şimdi ise b’diet özel beslenme ve danışmanlık merkezimde hizmet vericem. Özellikle obezite, kilo alma, diyabet, emziklilikte beslenme , gestasyonel diyabet, reflü beslenme,çocuklarda obezite, tiroid beslenme, endokrin hastalıklarında beslenme, sindirim hastalıklarında beslenme, kalp hastalıklarında beslenme, karaciğer hastalıklarında beslenme ve sporcu beslenmesi gibi konularda danışmanlık hizmeti vermekteyim.

 

ÖNCE SAĞLIĞIN TANIMINI YAPARAK BAŞLAYALIM,

Dünya sağlık örgütüne göre sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak da tam bir iyilik halinde olmasıdır Beslenme sağlığın temelini oluşturur. Beslenme açlık duygusunu bastırmak yada canımız çektiğinde yemek içmek değildir.

İnsanın büyüme, gelişme sağlıklı ve üretken olarak uzun süre kalitede yaşaması için gerekli olan önlemi vücudunda kullanabilmesidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azaltarak kişinin daha sık hastalanmasına çalışma, planlama ve yönetme yeteneğinin düşmesine hem zihnen hem bedenen bir çöküntüye neden olmaktadır.

 

Yani beslenmenin yetersizliği de, aşırısı da sağlığımız için zararlıdır. Beslenmenizde değişiklikler yaparak ileriki yaşlarda karşılaşabileceğiniz kanser, kardiya vasküler hastalıklar, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi hastalıkların oluşum riskini birlikte azaltıyoruz. Gelişen dünyada oluşan yaşam koşulları olumlu katkılarının yanında maalesef bazı olumsuzlukları da getirmektedir. Tüm dünyada obezite sıklığı gün geçtikçe artmaktadır.

Kilo verirken en çok yapılan hatalar nelerdir? Okuyucularımıza nelerden uzak durmalarını önerirsiniz?

Öğün atlamak

Uzun süre aç kalmak

Tek tip beslenmek

Bilinçsiz yapılan diyetler

Tek öğün beslenmek

Ekmeği tamamen günlük beslenmemizden çıkartmak

Kilo vermek istedikleri halde iradesini kontrol altına alamayanları nasıl diyete teşvik ediyorsunuz ?

 

Her danışanımı tek tek ve yakınen tanımaya çalışıyorum. Sevdikleri, sevmedikleri besinleri, çalışma tempolarını, sosyal yaşamlarını ve beslenme alışkanlıklarını öğreniyorum. İletişim ve güven diyet döneminde en önemli faktörlerden. Bana her ihtiyaç duyduklarında cep telefonu ( whatsapp vb. ) aracılığı ile hemen ulaşabiliyorlar. Danışanlarım ile haftada bir kez mutlaka görüşme yapıyorum.

 

Kilo kaybında hedef ne olmalıdır ?

Diyet programı gibi hedef de bireye özel olmalıdır.

 

Sağlıklı beslenme için öğünlerde besin öğelerini karıştırmak doğru mudur?

Sağlıklı beslenme tüm besin öğelerini içermelidir. Tek tip beslenme sağlık açısından doğru değildir. Çünkü vücut ihtiyacı olan besin öğelerinden birini bile karşılayamazsa daha sonrasında o besin öğesine fazlasıyla ihtiyaç duyacaktır.

 

Kilo vermek için diyete başlayıp ancak sonrasında sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek için verebileceğiniz ipuçları var mıdır? Bu alışkanlık nasıl kazanılır?

Diyet yapan bir kişi için sağlıklı zayıflama uzun soluklu bir süreç ve yeni bir yaşam biçimi, öncelikle bir anda alışkanlıklarınızı değiştirmek kolay değil. Bu süreçte kendinize güvenmeli, motivasyonunuzu hiç bozmamalı, sabırlı ve istekli olmalısınız. Bir süre sonra hedef ağırlığınıza geldiğinizde yeme alışkınlıklarınız tamamen değişmiş olacak ve bu yaşam biçimini bir programa sadık kalmadan da ayarlayabilir duruma gelmiş olacaksınız.

 

Kilo verirken sağlıklı bir beslenme programının yanında neler yapmamız lazım? Hep sağlıklı ve fit kalabilmek için hayatımıza neleri dahil etmeliyiz?

Kilo verirken sağlıklı beslenmenin yanında mutlaka egzersiz hayatımıza katmamız gerekir. Hergün yapılan fiziksel aktiviteyi günlük yaşantınızın bir parçası haline getirin. Fiziksel aktivite daha enerjik hissetmenizi, hareketli ve zinde kalmanızı sağlayarak metabolizmanızı hızlandıracak ve fit kalmanızı sağlayacaktır. Dünya Sağlıklı Örgütü (WHO)’nun önerilerine göre haftada 150 dakika fiziksel aktivite yapmamız sağlık açısından mutlaka gerekli.

 

Metabolizmamızı hızlandırmak için neler yapmalıyız?

• Uyanır uyanmaz kahvaltı edin, günün en önemli öğünü kahvaltı.

• Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün yiyin.

• Su içmek için susamayı beklemeyin. Günde 10-12 bardak su için.

• Günde en az 1 fincan yeşil çay için.

• Posa tüketiminizi meyve ve sebze tüketerek artırın.

• Tuz tüketiminizi 5 gramla sınırlayın.

• Fiziksel aktivitenizi arttırın.

• Günde en az 6-7 saat uyuyun.

 

Suyun günlük yaşantımızdaki önemi nedir? Az su içmek zayıflamayı engelliyor peki fazla su içersek?

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe… Yemek yemeden haftalarca yaşayabilen insan, su içmeden ancak birkaç gün yaşayabiliyor.

 

Yaz aylarında artan sıcaklıkla birlikte vücudun su toplamaması için, bol miktarda su içmek gerekiyor. Su miktarında azalma oldukça, vücutta depolanan yağ miktarı da artmaya başlıyor. Ayrıca az su içen kişinin böbrekleri de iyi çalışmıyor. Böbreklerin görevini karaciğer üstlenmek zorunda kalıyor. Bu durumda karaciğer daha az yağı enerjiye dönüştürebiliyor. Vücutta yaşanan bu dengeler zayıflamayı son derece olumsuz etkiliyor. Az içilen suyun zararı kadar, fazla içilen suyun da zararları var. Gereğinden çok fazla su içilmesi (4-5 Litre) vücudun sıvı-elektrolit dengesini bozuyor, toksik etki yaratıyor ve su zehirlenmesine neden olabiliyor.

 

Okuyucularımız sizi nasıl takip edebilirler?

Instagram : diyetiswomen

Facebook : Büşra Özyavuz

Mail : dytbusraozyavuz@hotmail.com

Adres: istiklal mah. Kuyumcu sokak ekicici apartmanı no:5 kat :4 BİLECİK

Telefon: 02282124700

UZMANI AÇIKLADI DİYET YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin