TÜZÜN:”HALKIMIZIN İÇMESUYUNDAN ZEHİRLENME TEHLİKESİ VAR”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün basın açıklamasında bulundu.İl Başkanlığı binasında yaptığı açıklamasında Bozüyük Muratdere köyünde açılması planlanan Bakır madeni ocağı ile ilgili kaygılarını dile getiren Tüzün;” Gelin Buna Dur Diyelim” diyerek tepkisini gösterdi.

Milletvekili Yaşar Tüzün adı geçen bölgede 72 Bin ağaç kesileceğini ve bunların ise 10 yaşın üzerindeki ağaçlar olduğunu belirterek 170 Bin Bilecikli vatandaşın yararlandığı suyun ocağın açılması halinde debisinin ne kadar düşeceğinin de bilmediklerini açıkladı. Tüzün;” bu sorun sadece Muratdere’nin, Bozüyük’ün, Bilecik’in sorunu değildir.Karasu içme suyundan yararlanan 170 Bin Bilecikli’nin sorunudur.211 Hektar alanda ÇED raporu alınmış olup daha önce sadece maden ocağı işletmeciliği yapacağını belirten firma şimdi ise çıkardıkları Bakır madenini aynı sahada işleyeceklerini belirtmişlerdir.Başbakan Binali Yıldırım’a yazılı yanıtlaması için önergede bulunacağım” ifadelerini kullandı.

Tüzün’ün vereceği önergede şu soruları soracağını belirtti: Bilecik İli Bozüyük ilçemize bağlı Muratdere köyü yakınlarında orman arazisine açık bakır maden ocağı ve işletme tesisi yapılması planlanmaktadır.Bu çerçevede; 1- 220 Bin nüfuslu Bilecik ilimizin merkez, Pazaryeri, Bayırköy, Osmaneli hattına ve Bozüyük merkez, Söğüt, Çaltı ve Küre hattına Karasu kaynağından bu bölgelerin içme ve kullanma suyu karşılanmaktadır.Maden işletmesine ait ÇED raporları düzenlenirken Karasu kaynağ, yeraltı beslenme havzasının derin sondaj ve etütlerle tetkikleri yapılmış mıdır?  2- Açık Madencilik ve depolama tesisi işletmesinde oluşacak ciddi debideki atık suların Karasu vadisine akacağı ÇED raporunda göz önüne alınmış mıdır? 3- Atık sular Karasu deresine ve Vadisine veya Mezit vadisine akıtılırsa çevresel zararlar nasıl giderilecektir? 4- Şehrin 3/4 nüfusu ( 220.000 nüfusun 170.000’i) bu vadideki kaynaktan kendi cazibesiyle gelen suyu kullanmaktadır.kaynağın debisinin düşmesi ve tesisin atık sularının bu kaynağa ulaşması halinde doğabilecek zararlar dikkate alınmış mıdır? 5- Kaynağın merkeziyle Sakarya nehri ile buluştuğu nokta yaklaşık 50 KM’dir. Bu bölgede yüz binlerce hektar arazi Karasu’dan gelen su ile arazi sulanmaktadır.Bu bölgelerdeki vatandaşlarımızın arazilerindeki ürünlerde doğabilecek zararların önlemi dikkate alınmış mıdır? 6- Bilecik İlinin yerel parlamentosu konumunda olan İl Genel Meclisimizin 20 üyesi( AKP, CHP, MHP) oy birliğiyle işletmenin açılmaması yönünde karar almıştır.Bu kararı Bakanlığınız dikkate alacak mıdır? 7- Bölgedeki tesisin faaliyete geçmesi sırasında kaç adet ağaç kesilecektir? Tesis bölgesindeki maden rezervi ne kadardır? 8- Stratex Madencilik 03.08.2012’de %51 hissesini Pragma Finansal ile Lodos Madenciliğe devretmesinin gerekçesi Hükümetiniz tarafından araştırılmış mıdır?

Tüzün’ün açıklamalarının ardından bir Gazetecinin; “sayın vekilim Manisa Turgutlu’da yine böyle bir maden ocağı işletmesine itiraz edildi ve Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı verdi.Siz de itirazda bulunacak mısınız?” sorusuna Tüzün” Evet” yanıtı verdi.

TÜZÜN:”HALKIMIZIN İÇMESUYUNDAN ZEHİRLENME TEHLİKESİ VAR”
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin