TÜZÜN: “PARALAR NEREDE?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün TBMM Genel kurulunda Bir Konuşma Yaptı.

https://www.facebook.com/yasar.tuzun.773/videos/2513511202225922/UzpfSTU0MTQyOTgzNjoxMDE1Nzg1Nzk2ODQ0NDgzNw/

İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı bütçesi üzerine CHP grubu adına konuşan Tüzün;

TÜZÜN: “180 YILLIK BİR TEŞKİLAT”

“1839 yılında kurulan, yüz seksen yıllık bir teşkilat olan Jandarma Genel Komutanlığı, aslında Kara Kuvvetleri Komutanlığından sonra 2’nci büyük kuvvet olarak asayiş ve huzurun sağlanması görevini sürdürmektedir. Jandarmanın mülki, adli ve askerî görevleri vardır. Jandarma teşkilatı, kurulduğu günden bugüne kadar İçişleri Bakanlığına veya Genelkurmay Başkanına bağlı komutanlık olarak da görev yapmıştır.” diyerek 180 şöyle devam etti:

“Ancak 27 Temmuz 2016 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır, geçtiğimiz hafta da uyum yasaları çıkarılmış ve İçişleri Bakanlığıyla ortaklaşa çalışmalarına devam etmektedir.

Sevgili arkadaşlar, ülkemizin güvenliğine önemli bir şekilde sahip çıkan Jandarmamızın içerisinde başta subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler bulunmaktadır. Hizmet veren personelin bu kadar değişik isimlerinin olması ve özlük haklarının farklı olması hiç doğru değildir. Vatan sevgisinin ve görevinin sözleşmesi olmaz arkadaşlar.

“BUNLARIN ARTTIRILMASI GEREKİYOR”

Aynı görevi yapan personellerin yeni bir kanunla haklarının verilmesi gerektiğini inanıyoruz. Dolayısıyla, bu bütçede Jandarma Genel Komutanlığının artış oranına baktığımızda, Sahil Güvenlik Komutanlığının artış oranı yüzde 29,9 ama Jandarma Genel Komutanlığının artış oranı yüzde 17,2’dir. Erlerimize 126 lira, onbaşılarımıza 146 lira, çavuşlarımıza 163 lira aylık bedel ödeniyor; bunların da artırılması gerekiyor.

Değerli arkadaşlar, Bakanlığınızın ve yüce Meclisimizin, yaşanan uygulamalar noktasında da sıkıntılarına değinmek istiyorum. Ucube bir Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi icat ettiniz, 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edildi ama açıkçası bu yüce Meclise gelen bu bütçede, bugün olduğu gibi, geçmişte olduğu gibi ve yarın da olacağı gibi, buraya kendi bütçesini getirip de oy veremeyen bir sistemle karşı karşıyayız.  Biraz sonra oylamaya geçeceğiz, 3 Bakan kendi bütçesine oy veremiyorsa, siz milletvekilleri olarak niye oy vereceksiniz arkadaşlar?

Dolayısıyla, böyle bir sistemin yanlış olduğunu hepiniz biliyorsunuz.

“338 MİLYON LİRA NEREDE?”

Değerli arkadaşlar, Sayın Bakan; elinizde tüm imkânlar var, Emniyet ve Jandarmanın istihbarat bilgileri var. Buradan seslenmek istiyorum: Gerekli birimleriniz, gerekli araştırmaları yapsınlar. Çünkü biz milletvekilleri olarak, yetkililerden bilgi alamıyoruz. Sormak ve öğrenmek istediğimiz konu şudur: 15 Temmuz şehit ve gazileri için toplanan para nerede? 338 milyon lira para nerede ve niye hâlâ dağıtılmadı?

Şimdi, birçoğumuz, milletvekillerimiz, ticaretle uğraşan arkadaşlarımız olarak, mevduat faizi ve hazine bonosunun ortalama getirisine baktığımızda, bu 338 milyon lira paranın bugün 495 milyon lira olması gerekirken paranın nerede ve ne şekilde olduğu maalesef hâlâ bilinmiyor.

“BİZLER ÖĞRENMEK İSTİYORUZ”

Şimdi, Sayın Bakan, siz İçişleri Bakanısınız, Bakanlığınıza bağlı birimleriniz var. Gerçekten 600 milletvekili ve bu yardımları yapan binlerce insanımız, parasının nereye gittiğini çok merak ediyor ve bunu öğrenmek istiyor. Öncelikle milletvekilleri olarak bizler öğrenmek istiyoruz, sonra da bu paraları yatıran vatandaşlar öğrenmek istiyor. Kuşkusuz, bu paralara ihtiyacı olan şehit ve gazi yakınlarımız da bu beklenti içerisindedirler.

Değerli arkadaşlar, bir komşu tekerlemesiyle bu paraların nereye ve nasıl gittiğini kısaca ben size anlatmak istiyorum.

“PEKİ PARALAR NEREDE?”

Sayın Bakanlar, yardım parası 309 milyon toplandı mı? Toplandı / Kime kime? Gazilere / Başka kime? Şehit yakınlarına / Peki, paralar nerede?

Vakıf kurduk / Vakıf nerede? Hazineye devrettik / Peki, hazine nerede? Sarayın içinde / Peki, saray nerede? Ejder yedi / Peki, ejder nerede? Uçan sarayla Man Adası’na gitti.

Değerli arkadaşlar, işte, paranın akıbeti böyle. Binlerce insanın yaptığı yardımlar gazi ve şehitlere verilmediği için, bu insanların bu bütçede ahı var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ahlı bütçeye ret oyu vereceğimizi belirtir, Genel Kurulu saygıyla selamlarım.” ifadelerine yer verdi.

TÜZÜN: “PARALAR NEREDE?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin