TARİHİ İLYASBEY KÖYÜ ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞUYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik merkeze bağlı İlyasbey köyü, İl Kültür Müdürlüğü ile Şeyh Edebali Üniversitesi’nin çalışmalarıyla eski günlerine kavuşacak.

Tarihi 1400’lü yıllara dayanan ve bir çok medeniyete ev sahipliği yapan, Osman Gazi’nin silah arkadaşı İlyasbey ve yakınlarının mezarlarının bulunduğu köy için düğmeye basıldı.

Merkeze 17 kilometre uzaklıktaki köy, yıllara meydan okuyan Cami, Hamam ve tescilli olan mezarlığı ile dikkati çekiyor.

Köydeki cami yerleşkesinde, Osman Gazi’nin silah arkadaşı İlyasbey ve yakınlarının da mezarlarının bulunması, İl Kültür Müdürlüğü ile Şeyh Edebali Üniversitesi ekiplerini harekete geçirdi.

İLYASBEY’İN KABRİ TÜRBE OLACAK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan ve beraberindeki ilgililer, adı geçen yerleşke ile çok eski yıllara ait olduğu tahmin edilen Kaya altı mevkisindeki mağaralarda incelemelerde bulundu.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşerek durumu bildiren Müdür Bircan, inceleme sonrası yaptığı değerlendirmede, İlyasbey’in kabrinin türbe yapılması ve mağaralarla ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti. Bircan, ilerleyen günlerde AFAD ekipleriyle birlikte geçmişi eski Roma Dönemine dayandığı tahmin edilen tarihi mağarada bir inceleme daha yapılacağını sözlerine ekledi.

ESKİ KARAKOL BİNASI ÜNİVERSİTEYE Mİ GEÇİYOR?

Ayrıca, yıllardır atıl durumda bulunan ve geçmişinde yüzlerce gizemli hikayenin şahidi eski Jandarma karakol binasını inceleyen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Meral ve beraberindeki yardımcıları,  mülkiyeti Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait olan binanın BŞEÜ bünyesine dahil edilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Meral, köy yetkililerini kendilerine bin dönüm arazi ve saniyede 50 litre su temin edebilen kaynak olduğunu anlattıklarını da kaydetti.

42 YIL ÖNCESİNE KADAR TÜRBEYDİ 

İlyas Bey’in kabrinin 1970 yılına kadar türbe vasfını koruduğunu anlatan Köy Muhtarı Gürkan Zengin, yaşı tutanların çok sayıda kişinin adaklar adayıp dualar ettiği türbeyi hatırladıklarını söyledi. Zamanla bakımsızlıktan özelliğini kaybeden türbenin ata yadigarı olması ve manevi değerinin bulunması nedeniyle son halinin kendilerini çok üzdüğünü aktaran Muhtar Zengin, ilgili kurumların desteğine teşekkür etti.

İLGİLİLERE TEŞEKKÜR ETTİ 

Tüm bu yapılanların ardından duygularını sosyal medya hesabından paylaşan Muhtar Zengin, şu ifadeleri kullandı:

Tarihi köyümüze gelerek inceleme ve araştırmalarda bulunan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Meral ve değerli hocalarımız ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan ve yardımcılarına teşekkür eder şükranlarımı sunarım. Köyümüze Ziraat Fakültesinin bir bölümü gelmesi, İlyasbey kabrinin türbe yapılması, Kayaaltında bulunan mağaralarının tescili ve gün yüzüne çıkarılması konusunda gerekli adımlar atılacak olup tarihi köyümüz gereken değerine kavuşacaktır. Başta Valimiz Dr. Kemal Kızılkaya olmak üzere BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir hocamıza ve köyümüzün gururu Milletvekilimiz Yaşar Tüzün ile köyümüzün eniştesi Gazeteci Erhan Toka’ya köyümüz halkı adına teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

  

TARİHİ İLYASBEY KÖYÜ ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞUYOR
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Gürkan zengin

Çok kıymetli basınımıza sonsuz teşekkürlerimi bir borç bilirim Köyümüzün tarihi coğrafi özelliklerini tanıttılar sağ olun var olun

Bizi Takip Edin