SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15-21 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Bilecik SGK İl Müdürü Adem Bedir gazetecilerle bir araya geldi.

Sosyal Güvenlik Haftasını çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını ifade eden İl Müdür Bedir; Çalışma hayatında milli seferberlik, Genel Sağlık Sigortası, 682 Sayılı KHK’nin sağladığı teşvik ve 6736 sayılı Kanun ile gelen yapılandırma gibi konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Bilecik SGK İl Müdürü Bedir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“SGK, Taşra Teşkilat Kanunu’nun 572 Sayılı yasa 16 Mayıs 2006 tarihi itibariyle kanunlaşıp yürürlüğe girdi. Dolayısıyla 16 Mayıs’ın içinde bulunduğu hafta 2009 yılındaki yönetim kurulu kararıyla Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmaya başlandı. Biz de içinde bulunduğumuz bu haftayı Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlamaya dün itibariyle başladık. Bu hafta boyunca kutlamaya devam edeceğiz. Tabi ki Sosyal Güvenlik Haftası ile ilgili kutlamalarda sivil toplum kuruluşlarına ziyaretlerimiz, aynı şekilde işveren ziyaretlerimiz, sigortalı ziyaretlerimiz, tıbbi cihaz kullanan hastalara yapacağımız ziyaretler olacak. Ayrıca işverenlere yaptığımız ziyaretlerde hem 687 sayılı KHK ile gelen teşviki açıklamasını yapıp, 6736 sayılı kanunla gelen yapılandırma kanunundaki açıklamaları yaparak vatandaşlarımızı, mükelleflerimizi bilgilendirme faaliyetini hafta boyunca devam ettireceğiz. Zaten çalışma hayatında milli seferberlik kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımızın Şubat ayında vermiş olduğu talimat doğrultusunda bu çalışma devam ediyordu. Sosyal güvenlik haftası nedeniyle biz buna biraz daha hız verdik. Bu kapsamda özellikle istihdamın arttırılmasında teşvikler ve yapılandırmadı kişilerin hakları ve genel sağlık sigortasında yapılan değişiklikleri biz hem sigortalılarımız hem işverenlerimize hem de sivil toplum kuruluşlarına tek tek izah etmeye çalışacağız.

Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) neler değişti?

01.01.2012 Tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kanunu öncesinde 4 çeşit statüsü vardı. Bir geliri hiç olmayan yani eski adıyla yeşil kartlılar, iki geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan 60 G1 dediğimiz, üçüncüsü 60G2, dördüncüsü 60G3. Soyal Yardımlaşma Vakıfları tarafından gelir testlerinde 4 çeşit bir sınıflandırma söz konusuydu. Ama 1 Nisan 2017 tarihinde itibaren bunda bir değişiklik söz konusu oldu. Bu değişiklik sonucunda bir hiç geliri olmayanlar, bir de geliri var veya gelir testine gitmeyenler 53TL ödeyecekleri pirimler ile Genel Sağlık Sigortalısı olmaları. Burada sigortalımız diyebilir ki, “Hiçbir sigortalılığım yok. Yani 5510 sayılı yasanın 4.maddesinin 1 fıkrası A bendi kapsamında yani SSG statüsünde veya B bendi kapsamında yani Bağkur statüsünde veya C bendi eski adıyla emekli sandığı statüsünde hiçbir sigortalılığım yok.” diyorsa eğer gelir testi yaptırırsa gelir testi sonucunda aile halkı içerisinde yaşayan kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise bu kişinin sağlık pirimi hazine tarafından karşılanır. Eğer testin sonucu bundan fazla ise ya da teste gitmez ise bu kişinin ödeyeceği tutar 53TL karşılığında sağlık sigortasından yararlanabilir. Hatta aradaki farkı ödemek şartıyla özel hastaneye de gidebilir.

682 Sayılı KHK’nin sağladığı teşvikten yararlanma

Hem ilimize hem işverenlerimize yapmamız gereken bir duyuru da 687 Sayılı KHK’nin sağladığı teşvikten yararlanmaları. Malumunun Haziran ayı dediğimizde hem üniversite öğrencilerimizin mezuniyeti hem liseden mezun olacak öğrencilerimizin mezuniyeti döneminidir. O arda çalışma hayatına başlayacak örencilerimiz direk bu teşvik kapsamında olacakları için buna biraz daha dikkat etmeleri gerekmekte. Çünkü Sigorta piriminin tamamı, verginin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Mükellef sadece maaşını ödeyecek. Burada yapması gereken şey yeni mezun olan öğrencilerimizin tamamı teşvik kapsamına uygum çünkü üç aydır işsiz belki de hayatı boyunca ilk defa çalışma hayatının içine girmiş kişiler olacaklar. Bu kişilerin Türkiye İş Kurumuna kayıt olduktan sonra bu teşvik kapsamında sigortalı çalışmaları yönündeki duyurumuzu bir daha yenileyelim.

 

6736 sayılı Kanun ile gelen yapılandırma

6736 Sayılı Kanunla 25 Kasım son müracaat tarihi olan yapılandırma kanununda ilk taksitin ödeme tarihi 31 Aralık 2016 idi bu 31 Mayıs 2017’ye uzatıldı. 31 Mayıs tarihine işverenlerimizin, muhasebeci arkadaşlarımızın, şirketlerdeki insan kaynakları müdürlerinin veya muhasebe müdürlerinin biraz daha dikkat etmeleri lazım. Çünkü 6736 Sayılı Kanunla gelen yapılandırmanın en büyük ve en önemli özelliği hem faizlerin yaklaşık yüzde 85’inin gitmesi diğer yapılandırma kanunlardan bir farkı da ilk iki taksit ödeme mecburiyeti. İlk iki taksit ödenmediği zaman yapılandırma bozuluyor. Bu konuya vatandaşlarımız dikkat ederse hem kendileri kazanır hem ülkemiz kazanır.

 

Çalışma hayatında milli seferberlik kapsamında Bilecik’te 1750 artı istihdam

Çalışma hayatında milli seferberlik kapsamında şuan işe giren ve işten çıkanları sadeleştirdiğimizde 5 Mayıs son tarih olan verilere göre 1750 tane artı istihdamımız söz konusu. Bilecik’in üzerine düşen rakam toplam sigortalı sayısının yüzde beşi yani 2300 civarında bir rakamdı. Yılsonuna kadar bu rakamı yakalayacağımızı ümit ediyorum. Hatta daha da üzerine çıkma ihtimalimiz de çok yüksek olduğu aşikâr. İlk dört ayda bu gerçekleştiyse ilerleyen zamanlarda daha da fazla olacağı kesin.  İlk dört ayda bizi aşağı çekmesi Bilecik bir yer altı zenginliği olan bir ilimiz. Ocaklarımızda özellikle kış aylarında faaliyet olmadığı için normal çalıştırmış olduğu işçisinin iş sözleşmesini askıya alıyor veya işten çıkarıyor. Nisan ve Mayıs ayında bu işçilerini tekrar almaya başlıyorlar. Haziran ayında istihdamın artarak devam edeceğini ümit ediyoruz.”

SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin