SİZ DE DUR DEYİN!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’in Bozüyük İlçesi Muratdere  ormanlarına gitmeyeniniz vardır mutlaka. Ya da en son ne zaman gittiniz bilmiyorum ama ülkemizde sayılı orman ve tabiat harikası en önemlisi de Bilecik merkez dahil ilimizin yaklaşık 180 bin vatandaşımızın içme suyunun çıktığı bölge…

Adı geçen bölgeye yaklaşık 3 yıl önce maden ocağı açılması gündeme gelmiş idi. CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün partisinde slayt eşliğinde bir basın açıklaması yapmış, konuyu TBMM’ye taşımış bunun yanında, Sivil Toplum Kuruluşları, değişik siyasi parti temsilcilerinden ve özellikle yöre halkından maden ocağı açılmaması konusunda görüşler aktarılmıştı.

Aradan geçen zaman zarfında aynı ocağı (Bakır ve Molibden) tekrar açmak için girişimde bulunan şirket yetkilileri İl Genel meclis toplantısına gelerek sunumda bulundular, o toplantıyı izledim. Şirket temsilcileri  bir sunum yaparak Meclis üyelerinin kafalarına takılan soruları cevapladılar. On bir yıl’lık bir sürede ocağı çalıştıracaklarını, ülke ekonomisine ve Bilecik ekonomisine ciddi rakamlar ve işgücü sağlayacaklarını, projeyi eskisine göre değiştirdiklerini, köyün 5Km. uzağına çektiklerini,  Birçok kurumdan görüş alacaklarını, ÇED raporu alacaklarını,su kaynaklarına ve doğaya zarar vermeyeceklerini, pasolama alanının çevreye zarar vermeyeceğini 11 yıl boyunca da maksimum 30 Bin ağaç kesileceğini ancak kestikleri ağacın yerlerine derhal yenilerini dikeceklerini vs.vs. anlattılar.

Buraya kadar herşey normal…

Bunun üzerine CHP Milletvekili Yaşar Tüzün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a cevaplaması talebiyle TBMM’de yazılı önerge vererek konuyu yine gündeme taşıdı. Bunun yanında Bozüyük’ten çevreci bir grupla birlikte  Bozüyük Belediye Başkan yardımcısı Ali Şahinoğlu bir hafta sonu bölgeye gidip,pankart açarak tepkilerini dile getirdiler.

Yine geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi  Milletvekili Yaşar Tüzün, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili  Dr. Arslan Kabukçuoğlu, Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, Bozüyük Belediye Başkanı M.Talat Bakkalcıoğlu, her iki partinin İl ve İlçe Başkanları, İl Genel meclis üyeleri vs. bir toplantı gerçekleştirerek izlenecek yol haritasını ve eylem planı hazırladıklarını öğrendik. Yapılan değerlendirmede; “Yaşadığımız bu güzel toprakları çok seven değerli hemşehrilerimiz,  bizler Muratdere ‘de yapılması gündemde olan ve Milli ekonomiye katkısı olmayan bakır maden ocağı ve tesisine bölgemize vereceği onarılmaz zararlardan dolayı karşı çıkıyoruz.Kalbi doğa ile atan, Muratdere ormanlarını yuva tutmuş canları ve torunlarımıza miras bırakacağımız su kaynaklarımızı savunan herkesi Muratdere ormanlarına dokunma geleceğine sahip çık!” demeye ve mücadelemize ses olmaya davet ediyoruz.Gelin bu yanlışa birlikte dur diyelim.BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ. ifadelerini kullandılar.

Benim esas kafama takılan ise; aynı konu 3 yıl evvel İl genel Meclisi gündemine geldiğinde  (yine o toplantıyı takip etmiştim) MHP’li üyeler “HAYIR” Oy’u kullanarak açılması düşünülen maden ocağına karşı çıkmışlardı. (O Yıllarda basında ve kamuoyunda geniş aldı)

O dönemde yine  görev yapan MHP Yenipazar İl Genel meclis üyesi  Osman Varolu da “HAYIR” demişti.

Gelinen noktada İl Genel Meclisinde yine aynı konu gündeme geldi, oylamaya sunuldu ve aynı Osman Varolu diğer MHP’li  Pazaryeri Meclis üyesi Mehmet Pulat ile “EVET” dedi.

Burada soru şu:” Ne oldu da fikir değiştirdiniz?

Belkese’li hacı Osman’ı sever sayarım, belli de bir hukukumuz vardır kendisiyle. Ama bu işe hiç bir anlam veremedim doğrusu…

Bu işin Sağ’ı, Sol’u  ortası, siyasi yönü yok bence… Bu doğa, bu temiz hava, bu su hepimize hatta bizden sonraki nesillere de lazım. Tabiki maden de lazım, ekonomi de lazım, istihdam da lazım ama varsın başka sektörlerde elde edilsin bu gelir… Düşünülen eylem planını ne zaman harekete geçirecekler, sonucu ne olacak ben de merak ediyorum doğrusu..

Hoşçakalın mecbur kalmadıkça “EVDE KALIN” Saygılarımla…

SİZ DE DUR DEYİN!
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Hilmi Kaya

Önümüzdeki 20 yıl suyun endeğerli servet olacağı doğa bilimcilerce 2000 yılların başından beri ifade edilirken su kaynaklarını besleyen ormanları yok etmek cinayettir insanın yaşam alanını daraltmaktır. Ormanlara dokunma paragöz cellatlar .sağlıkla kalın. Doğa severler.

Ali

Erhan bey Bilecik in geleceği ni belirleyecek son derce önemli bir konuyu kaleme almışsınız teşekkürler. Bildiğim kadarıyla bakır madeni ruhsatı alındığı takdirde o ruhsatı altın madeni ne çevirmek yasal olarak süreci kolaylaştırmaktadır temennimiz bu maden ruhsatı nın verilmemesi olur.

Bizi Takip Edin