Temesist

ŞAKİR PAŞA AİLESİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şakir Paşa Ailesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına tanık olmuş, ülkemize;

Cevat Paşa, Şakir Paşa gibi devlet adamlarıyla, Fahrünissa Zeyd, Aliye Berger, Füreya Koral, Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) gibi sanatçıları armağan etmiş geniş bir aile.
Aile büyükada’da yaşamış, ailenin yaşadığı köşk, şehbal sokak 24 numaradadır.
Bu arada köşk, nedeni bilinmeyen bir yangın sonucunda kül olmuştur.

1901 senesi.
Büyükada’daki Şakirpaşa Köşkü.
Cumhuriyetin kültürel devriminde etkin olacak Şakirpaşa ailesinde 1890’da Girit valiliği yapmış Mehmet Şakir Paşa’nın kızı dünyaya gelir.
Amcası, eski sadrazam Ahmed Cevad Paşa’nın vefatından bir yıl sonra aileye katılan Fahrünnissa ailenin beşinci çocuğudur.

Ağabeylerinden birisi ailenin ilk çocuğu Halikarnas Balıkçısı olarak bilinecek Cevat Şakir’dir. Ablası Hakkiye’nin kızı Füraye Koral Türkiye’nin ilk kadın seramik sanatçısı olarak literatüre girecek ve yaşam öyküsü romanlara konu olacaktı.Fahrünnissa’nın küçük kardeşi Aliye de (Berger) Türk gravür ve oyma sanatını uluslararası alanda görünür kılacak çalışmalara imza atarak kendisine sanat tarihinde yer edinecektir.“
Başlayan diziye konu olan
ŞakirPaşa Ailesi” Fahrünnisa Zeyd’in ilk eşi İzzet Melih Devrim’den olan kızı Şirin Devrim’in yazdığı “ Şakir Paşa Ailesi” isimli anı kitabıdır.

Şirin Devrim’in kendi ailesini kaleme aldığı “Harika Çılgınlar Şakir Paşa Ailesi” kitabı ailenin dönemin sanat nabzını nasıl tuttuğunu, nasıl entelektüel, sosyal ve sıra dışı bir yaşama sahip olduklarını aktarıyor bize.
Kitapda ilk iki bölüm hariç kronolojik bir oto biyografi anlatımı var.
Şirin Devrim kitabı yazmadan önce annesinin ve ailesinin günlüklerini gözden geçirmiş, sorular sormuş açık kalan yerleri tamamlamaya çalışmış.  (Alıntı)  

ŞAKİR PAŞA AİLESİ
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments