RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENELİM? NELERE DİKKAT EDELİM?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te faaliyet gösteren B’DİET Beslenme ve Danışmanlık Merkezi Sahibi Diyetisyen Büşra Özyavuz Bayramda nasıl beslenilmeli konusunda vatandaşları uyardı.  DYT. Özyavuz yaptığı açıklamada;

“AŞIRI YEMEK YEME İLE BAZI PROBLEMLER KAÇINILMAZ OLUR”

“Ruhunuzu ve metabolizmanızı dinlendirdiğiniz bir ayın ardından ramazan bayramı geldi. Ramazan ayı boyunca azalan öğün sayınız, yavaşlayan hareketleriniz ve daralan mide kapasitenize metabolizmanız alıştı. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girebilirler.Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur” ifadelerini kullanarak şunları aktardı:

“ÖZELLİKLE OBEZİTE,MİDE RAHATSIZLIĞI, HİPERTANSİYON, KALP-DAMAR HASTALARI…”

“Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Bu nedenle ramazan bayramında bazı püf noktalara dikkat etmelisiniz. Özellikle obezite, mide rahatsızlığı, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bu dönemde beslenmesine daha da çok dikkat etmesi gerekiyor. Midenizi Bayrama Hazırlayın. Güne mutlaka su ile başlayın. Uyandığınızda içeceğiniz 1 bardak limonlu, taze zencefilli su midenizi bayrama hazırlayacaktır. ‘Bayram ikram yemeden geçmez. Mutlaka ikramlardan tüketeceğim.’ Diyorsanız sabah kahvaltınızda ufak tefek tasarruflar yapabilirsiniz.

“HACMİ YÜKSEK KALORİSİ DÜŞÜK BESİNLER TERCİHİNİZ OLSUN”

Örneğin yağlı peynir tüketiyorsanız yarım yağlı tercih edebilirsiniz. Ya da birkaç günlük daha hafif kahvaltılar tercih edebilirsiniz. Hacmi Yüksek Kalorisi Düşük Besinler Tercihiniz Olsun. Bayram sofralarında genelde et yemekleri tercih ediliyor. Dikkat edilmesi gereken nokta ise porsiyon kontrolü ve pişirme yöntemleri. Doğru porsiyonda tüketmek ve yağsız etleri ızgara, haşlama, fırında pişirerek tüketmek sindirim sisteminize yardımcı olacaktır. Et yemeklerinizin yanında pilav, makarna yerine sebze ve salata tercih etmeye özen gösterin. Sofranızda mutlaka sebze, meyve gibi yüksek su, lif, düşük yağ dolayısıyla düşük kalori içeriği olan aperatifleriniz olsun. Tabağınızı Dörde Bölün. Yeterli ve doğru beslenebilmek için tabağınızı hayali olarak dörde bölün. Yarısını sebzeler, çeyreğini et, diğer çeyreğini de yoğurt ile doldurmak size porsiyon kontrolünü ve keyifli bir yemek sağlayacaktır. Sindirim Sisteminize Yardımcı Olun. Hayatımızı devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyacımız var.

“ÖNEMLİ OLAN DENGELİ BESLENMEK”

Fakat önemli olan yeterli-dengeli beslenmek ve vücudunuzun besinleri sindirip kullanabilmesidir. Sindirim sisteminiz bu nedenle çok önemlidir. Sindirim sisteminizin ilk durağı ise ağzınızdır. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri iyice çiğneyin. Küçük parçalar haline getirir. Bu sayede bayram sofralarında sindirim şikayetleri ve şişkinlik yaşamayacaksınız. Su Tüketiminizi Arttırın. Suyun organ ve dokuların korunması, bağırsakların aktif çalışması, vücut ısısının düzenlenmesi, vücudun besinleri sindirmesi, artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması böylece vücudun çalışma hızına destek vermesi gibi birçok önemi vardır. Yoğun besin tüketilen bayram günlerinde bağırsaklarınız aktif hale getirebilmek, vücudunuzun çalışma hızına destek vermek için su tüketmeyi ihmal etmeyin.

“DİYET ALIŞVERİŞTE BAŞLAR”

Diyet Alışverişte Başlar. Bayram sofranızı hazırlamak için alışverişe çıkıyorsanız tok karnınıza çıkmaya özen gösterin. Böylece besinleri alırken kontrolünüzü kaybetmemiş olacaksınız. Aynı zamanda markete hazırladığınız ihtiyaç listesi ile gitmeniz fazladan ürün almanızı engelleyebilir. Unutmayın diyet alışverişte başlar. Evde devam eder. Gece Yemelerinize Son Verin. Ramazan ayı boyunca sahur yapmaya alışan vücut bayramda da gece yemelerine yönelebilir. Gece öğününden bayramda yavaş yavaş vazgeçmeye çalışın. Bir anda vazgeçemiyorsanız başlarda hafif atıştırmalıklarla devam edebilir ardından tamamen öğününüzü kaldırabilirsiniz. Bayram Gezmelerinizde Bunlara Dikkat Edin. ·

“HAFİF BİR KAHVALTI İLE GÜNE BAŞLANMALIDIR”

Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Evde öğün atlamayarak bayram ziyaretine gitmek gereğinden fazla tatlı tüketimini önlemenize yardım edecektir. · İkram edilen hamurlu tatlılar, çikolatalar, şekerlemeler yerine sütlü tatlıları tercih etmek ve porsiyonları küçültmek iyi bir çözüm olacaktır. · Tatlı tüketimi kan şekeri dengesinde bozulmalara neden olabilir. Kan şekerinizi dengede tutmak için tatlının ardından süt, yoğurt gibi protein içeren bir besin tüketmeye özen gösterin. · Çay, kahve ve asitli içeceklerin kontrollü tüketilmesi çok önemlidir.

“SU TÜKETİMİNİZE BAYRAM ZİYARETLERİNDE DE DİKKAT ETMEYİ UNUTMAYIN!”

Artan çay, kahve, asitli içeceklerin tüketimi beraberinde uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları gibi hastalıkları getirir. Bu içecekler yerine ıhlamur, ada çayı, rezene gibi doğal bitki çaylarını tüketmek iyi bir alternatif olacaktır. · Su tüketiminize bayram ziyaretlerinizde de dikkat etmeyi unutmayın. Çünkü çay, kahve diüretik yani su ihtiyacınızı arttırıcı içeceklerdir. HERKESE MUTLU ,HUZURLU, SEVGİ DOLU BAYRAMLAR DİLİYORUM.”ifadelerini kullandı.

RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENELİM? NELERE DİKKAT EDELİM?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin