Osman Varolu: Gedikkaya Mağarası’nın araştırılmasını talep etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yenipazar İl Genel Meclis üyesi Osman Varolu, İnhisar ilçesindeki Gedikkaya Mağarası ile ilgili İl Genel Meclisine sözlü önergede bulundu.

Bilecik’in İnhisar ilçesindeki Gedikkaya Mağarası’nda yapılan kazılarda, arkeoloji tarihi için önemli ipuçlarına ulaşıldı. Mağaradan çıkan ve tarihi Göbeklitepe’den daha eski olduğu belirlenen Kalkolitik Çağa ait mermerden yapılan kilya tipi figurinin tüm tarihi değiştireceği belirtildi.

İl Genel Meclisi Ocak ayı toplantısı 3. birleşiminde gündem dışı söz alan ve Gedikkaya Mağarı’nda yapılan kazılarla ilgili sözlü önergede bulunan Varolu, “Burası Göbeklitepe’den daha önemli. İlimizin Turizmin, tanıtımına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu yerin tarafımızdan araştırılmasını talep ediyorum.” dedi.

“İLİMİZİN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Gedikkaya Mağarası’nın konumu ve bulgularla ilgili bilgiler de paylaşan Varolu, açıklamasının devamında “Yenipazar İnhisar ilçelerimiz arasında bulunan bir mağarada çok eski tarihe dayanan bulgulara rastlandığını duyuyoruz. Bildiğim kadarıyla Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin ilgili bölümleri de burada gerekli araştırmalara başlamış. İddialara göre burasının tarihinin Göbeklitepeden 12 bin yıl öncesine dayandığı yönünde. İlimizin Turizmin, tanıtımına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu yerin tarafımızdan araştırılmasını talep ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

“ŞUBAT AYINDA GÜNDEME ALALIM”

Meclis Başkanı Osman Yılmaz da, Varolu’nun önergesi ile ilgili, “Bildiğiniz gibi Ocak ayı gündemimiz çok yoğun. Bu teklifinizi Şubat Ayı toplantılarında gündeme alalım ve ilgili komisyonlar gerekli çalışmaları yapsın” dedi.

Diğer yandan, Gedikkaya Mağarasından çıkan bulguların, mağranın Göbekli Tepe’den daha eski olduğunu gösteriyor. Mağarada günümüzden önce 16 bin 500 yıl öncesi Epi Paleolitik Dönem’de ilk yerleşimler olduğu görülüyor. İnsanların dünya üzerinde dolaşmaya başladığı ve yerleşik düzene geçtikleri ilk yerlerden olduğu da düşünülürken, Kalkolitik Çağ (M.Ö. 5500-3500) ait mermerden yapılan kilya tipi figurin ise tüm tarihi değiştireceği de düşünülüyor.


İLGİLİ HABERLER:

Osman Varolu: Gedikkaya Mağarası’nın araştırılmasını talep etti
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin