Okul çağı çocukları nasıl beslenmelidir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

B’Diet beslenme ve danışmanlık merkezi sahibi diyetisyen Büşra Özyavuz ile “Okul çağı çocukları beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite  durumları” konusunda röportaj gerçekleştirdik.

Okulların açılması ile öğrencilerin başarılarının yanısıra büyüme ve gelişme ile ilgili sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğuna değinen Özyavuz, okul çağı çocuklarının dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturduğunu, okul çağı’nın bebeklik çağından sonra ikinci hızlı gelişme dönemi olduğunu söyledi.

 

Özyavuz, Okul çağı çocukları beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite  durumları konulu röportajımızın devamında şu ifadelere yer verdi:

 

 

Okul çağı çocukları dünya nüfusunun %20’sini oluşturmaktadır. Okul çağı , fiziksel ve psikolojik değişikliklerle karakterize olmuş, bebeklik çağından sonraki ikinci hızlı gelişmenin olduğu bir dönemdir.

 

“İLAVE BESİN TÜKETME İSTEĞİ ARTAR”

Yetişkinlik dönemi boy uzunluğunun %15’i, vücut ağırlığının %50’si bu dönemde kazanılır. Büyüme sürecinde vücuttaki yağ, su ve hormon miktarlarında değişiklikler olur. Tüm bu değişiklikler ve hızlı büyüme nedeni ile enerji ve besin öğelerine olan gereksinim de artar. Okul çağı, enerji gereksinimi öncelikle iştah artışı şeklinde kendini gösterir ve öğün aralarında ilave besin tüketme isteği artar. Bu dönemde ev dışında yemek yeme eğilimi artar. Ana öğünleri atlama ve öğün aralarında gelişigüzel hızlı-hazır yemek yeme alışkanlığı oluşur.

 

“ŞİŞMALIĞA EĞİLİMİ ARTIRIR”

Televizyon ve bilgisayar başında uzun süre oturma ve bu süreler içinde atıştırma tarzında yeme yaygın görülen davranışlardır . Bu davranışlar okul çağındaki çocuklarda hareketsiz bir yaşam tarzına ve buna bağlı olarak da şişmanlığa eğilimi artırır. Okul çağı döneminde kazanılan yanlış beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları kalıcı olabilmekte ve sağlığı yaşam boyunca etkileyebilmektedir.

 

“FAST FOOD TÜKETİMİ ARTMAKTADIR”

Veriler, 45 sorudan oluşan anket formununda yüz yüze öğrencilerle görüşme yöntemi ile doldurulmasıyla toplanmıştır. Anket formunda, öğrencilere ilişkin yaş, cinsiyet, sınıf gibi tanımlayıcı bilgiler, antropometrik ölçüm bilgileri, beslenme alışkanlıkları, “fast food” tüketim sıklıkları, fiziksel aktivite düzeyleri, televizyon, bilgisayar başında geçirdikleri süre ve kendi sağlıklarına ilişkin düşüncelerini saptamaya yönelik sorulmuştur. Sonuçlara bakıldığında, Öğretim kademesi büyüdükçe okul yemekhanesinden yemek yeme sıklığı azalmakta ve “fast food” tüketimi artmaktadır. Okulda ve okul dışında en sık alınan yiyecekler sırası ile çikolata ve şekerleme (%23.4), gazlı içecekler (%13.3), bisküvi (%12), poğaça, tost (%12), hamburger (%10), cips (%9), meyve sularıdır.

 

“ERKEKLER DAHA UZUN SÜRE VAKİT GEÇİRİYOR”

Bilgisayar başında geçirilen süre, evdeki bilgisiyar ve internet kafelerdeki bilgisayarlarda bir günde geçirilen toplam süreyi kapsamaktadır. Erkekler kızlara göre daha uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmektedir. Televizyon ve bilgisayar başında en çok tüketilen yiyecekler ise sırası ile cips (%20), çikolata, şekerleme (%19), meyve (%17.5), gazlı içecekler (%14), kahve, çay (%12 ), hazır meyve suyudur.

 

“KRONİK HASTALIKLAR RİSKİNİ ARTIRMAKTADIR”

Okul çağı çocukların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Fiziksel olarak inaktif olma, “fast food” türü besinleri sık tüketme, televizyon ve bilgisayar başında uzun süre vakit geçirme ve bu sürelerde kalori değeri yüksek besinleri tüketme okul çağı çocuklarının kilolu ve şişman olmayı etkileyen en önemli faktörlerdir. Televizyon ve bilgisayar başında hareketsiz olarak uzun süre oturmak şişmanlık ve kronik hastalıklar riskini artırmaktadır.

 

“OKUL ÇAĞI DÖNEMİNDE ŞEKİLLENİR”

Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bir dönemdir. Bu dönemde gereksinimi artan besin öğelerinin karşılanması, yetişkinlik döneminde kronik hastalıkların önlenmesinde önemli bir faktördür. Sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi alışkanlıkları okul çağı döneminde şekillenir ve kalıcı hale gelir.

 

“EN ÖNEMLİ FAKTÖRLERDİR”

Bu alışkanlıklar sağlığın korunması ve geliştirilmesi için gereklidir. Düzenli ve dengeli beslenme alışkanlıkları ile düzenli fiziksel aktivite sağlığın korunması ve geliştirilmesi için en önemli faktörlerdir. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının okul çağı döneminde biçimlendirilmesi, çocukluk çağından başlayarak süregelen beslenme eğitimi ile sağlanabilir. Okul kantinleri ve okul çevresinde, yiyecek ve içecek satışı yapan yerlerin denetlenmesi okul çağı grubunun sağlıklı beslenmesinde önemlidir.

 

“EN ÖNEMLİ GÖREV EBEVEYNLERE DÜŞMEKTEDİR”

Bu dönemde özellikle televizyon ve bilgisayar başında harcadıkları zamanın uzunluğu göz önüne alındığında, bu tür yayın organlarında sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ile ilgili programların cazip hale getirilerek yaygınlaştırılmasının, yoğun enerji içeren besin reklamlarının denetlenmesinin sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyecek önlemler arasında olduğu düşünülmektedir. En önemli görev ise ebeveynlere düşmektedir.

 

Çocukların daha iyi izlemeli, beslenmeleriyle ilgilenmeli ve çocuklarını bu konuyla ilgili bilinçlendirmeliler. Fiziksel aktiviteye teşvik etmeli, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen zamanı sınırlandırmalılar. Tekrardan yeni eğitim öğretim yılı öğretmen ve öğrencilere hayırlı olsun.


B’DİET BESLENME VE DANIŞMANLIK
DİYETİSYEN BÜŞRA ÖZYAVUZ
@diyetiswomen

Okul çağı çocukları nasıl beslenmelidir?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin