Bazen kilo vermek size imkansız bir durum gibi görünebilir. Bunun altında mutlaka yapılan bir hata veya vitamin- mineral eksikliği vardır. Kalori sayıyorsunuzdur, karbonhidrat yemiyorsunuzdur, doğru su içemiyorsunuzdur, kan tahlillerinizi güncellemiyorsunuzdur. Hatta ve hatta düzenli egzersiz dahi yapıyorsunuzdur ancak yine de kilo veremiyorsunuzdur.
Bu oldukça yaygın görülen ve son derece motivasyon düşürücü bir durumdur. Aklınızda kilo vermek neden bu kadar zor? Denemeye devam etmeli miyim yoksa tam bir vakit kaybı mı? gibi pek çok soru olabilir. Ve pes etme noktasına gelip bir kısır döngü yaşıyor olabilirsiniz.
Bu yazıda bu duruma neden olabilecek konuları konuşuyor olacağız. Daha çok kadınlara yönelik bir yazı olsa da, çoğu madde herkes için geçerlidir.
Kilo verme programları ve kilo vermeyi vaat eden ürünlerin sadece Amerika ve Avrupa’da yıllık 150 milyar dolardan fazla kar sağladığı tahmin ediliyor.
“Yağ yakıcılar” ve kilo vermek için kullanılan haplar oldukça popüler olmakla beraber, insan sağlığını da riske atıyor. Birkaç kilo fazlası olanlar bile, sırf daha hızlı kilo verebilmek adına sağlıklarını riske atıp bu ilaçları kullanma eğiliminde olabiliyorlar.
Pek çok insan kilo vermek için hem zaman hem de çok miktarda para ve çaba harcıyor. Buna rağmen pek çoğu çok az bir ilerleme kaydedebiliyor.
Kilo vermenizi etkileyen birkaç faktörü inceleyelim;
KAN PARAMETRELERİNİZ / SAĞLIK DURUMUNUZ:
Aşağıda anlatacağım bazı hastalıklar kilo vermenizi son derece zorlaştırabilir
Lipödem: Dünya genelinde her dokuz kadından birini etkilediği düşünülen bu hastalık, özellikle kalça, basen ve bacak bölgelerinde kaybetmesi son derece zor olan aşırı yağların birikmesine neden olur. Genellikle ağrı ve morluklara da neden olabilmektedir.
Hipotioridizm: Tiroidlerinizin yavaş çalışması veya çalışmaması, metabolizma hızınızı olumsuz etkileyerek kilo vermenizi yavaşlatabilir.
Polikistik Over Sendromu (PCOS): Ürüme çağındaki kadınların %21 ini etkileyen bu durum, genelde insülin direnci ve özellikle hormonal olarak karın bölgenizde yağlanma ile karakterizedir.
DİYET / KİLO GEÇMİŞİNİZ:
Geçmişte birkaç kez yüksek miktarlarda kilo verip, tekrar geri aldıysanız yani yo-yo diyeti yaptıysanız, sonraki her dönemde kilo vermek sizin için daha da zor hale gelebilir.
Sık sık kilo alıp veren biri, daha sabit kiloda kalan kişilere göre kilo vermekte daha fazla zorluk çeker. Çalışmalar bunun kalori kısıtlama dönemlerinden sonra, yağ depolanmasındaki değişikliklerden dolayı olduğunu göstermektedir. Kendinizi kalori kısıtlayıcı diyetlere maruz bıraktığınızda, bu yoksunluk hissi dönem sonrası daha fazla yeme eğiliminde olursunuz. Bu da vücudunuzdaki yağ depolarınızın artmasına neden olur. Aslında vücut bunu kendini korumak için yapar, yani kalori alımını azaltıp tekrar yoksunluğa girme ihtimalinize karşı kendine kullanabileceği bir yakıt deposu oluşturur.
Yapılan bir hayvan çalışması, yoyo diyetinin yağ doku kaybını zorlaştıran bir bağışıklık tepkisine neden olabileceğini göstermiştir.
Ayrıca, tekrarlayan kilo verme ve geri alma döngüleri, uzun vadede kilo alımının artmasına neden olarak barsak mikrobiyotanızın olumsuz etkilenmesine de neden olabilir.
YAŞINIZ:
Geçmişte hiç kilo problemi yaşamayan, kilosu daima aynı olan insanlar dahi yaş ilerledikçe kilosunu sabit tutmakta zorlanabilir. Yaş aldıkça, alınan kiloları vermek de zorlaşır. Çoğu insanda yaşla beraber fiziksel aktivitenin azalması, kas kütlesinde azalmalara neden olabilir. Bu da daha yavaş çalışan bir metabolizma demektir. Aslında yaş aldıkça metabolizma yavaşlar kilo veremem bakış açısı yanlıştır. Egzersiz ve ideal kas kütlesi ile bu mümkündür.
Ek olarak yaşla beraber gelen menapoz da, pek çok hormonal değişikliğe neden olarak kilo alma eğiliminizi arttırır. Özellikle bu dönemde kilo vermek sizin için çok daha zor bir hale gelebilir.
ANNE KARININDAKİ DURUMUNUZ:
Belki bu ihtimal hiç aklınıza gelmemiş olabilir ama anne karnındayken, annenizin beslenme şekli, aldığı kilo, maruz kaldığınız koşullar, ileride beslenme ile ilgili yaşayacağınız durumları yakından etkiler.
Çalışmalar hamilelik sırasında aşırı kilo alan kadınların, çocuklarında, erken dönem veya yetişkinlik dönemlerinde aşırı kilolu veya obez olma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Hatta hamile bir kadının beslenme şekli, çocuğunun gelecekte kilo sorunu yaşayıp yaşamayacağını bile etkilemektedir.
SONUÇ OLARAK:
Pek çok faktör kilo almanıza, kilo verememenize neden olabilir. Burada yapılması gereken ise; sizdeki nedeni bulup, size en uygun beslenme programı ile yola çıkmaktır. Yol uzun olabilir, ama doğru motivasyon ve doğru beslenme ile yolu bitirmek mümkün ve sizin elinizde bunu unutmayın !
Sağlıklı ideallerinize ulaştığınız günler diliyorum
Diyetisyen Melis TÜZÜN