» MENEPOZDA OSTEOPROZ RİSKİ VE BESLENME İLİŞKİSİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Sağlıklı beslen, Kaliteli yaşa” sloganıyla yola çıkan ve Bilecik’te sağlıklı yaşama merhaba diyenlerin hizmetine açılan B’DİET isimli firmanın sahibi Diyetisyen Büşra Özyavuz ile “menepozda, osteoproz riski ve beslenme ilişkisi” konusunda röportaj gerçekleştirdik.

Menopozun kadın yaşamında önemli bir süreç olduğuna değinen Özyavuz, röportajın devamında şu ifadelere yer verdi:

Menopoz, menstrual siklusun kalıcı olarak sonlanmasıdır. Menopoz fizyolojik bir dönemdir. Pratik hayatta, menopoz kadının doğurganlığının bitişi ve overde foliküler aktivitenin bitmesi nedeniyle adet görmenin sonlanması anlamına gelmektedir.

 

“EN ÖNEMLİ HEDEFLERDEN BİRİDİR”

Menopozla beraber kadınlarda östrojen düzeyindeki azalma nedeniyle birçok semptom görülürken, Obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve osteoporoz riski artmaktadır. Beslenme menopoz döneminde sağlığın ve yaşam kalitesinin artırılmasında önemli rol oynamaktadır. Menopozda yaşam kalitesinin korunması sağlık alanındaki en önemli hedeflerden biridir. Birinci basamakta menopozda yaşam kalitesini arttırmak için gerektiği durumlarda tedavinin yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri önem kazanmaktadır. Bunlar arasında alkolün azaltılması/bırakılması, sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz, kilo verilmesi, sağlıklı beslenme, kan basıncının düzenlenmesi, kan şekeri ve lipid kontrolü unutulmamalıdır.

 

“SAĞLIK SORUNLARININ ÇOĞU KADIN CİNSİYETİNE ÖZGÜ OLMAKTADIR”

Kadınlar, yaşam döngüsünün her aşamasında birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu sağlık sorunlarının çoğu kadın cinsiyetine özgü olmaktadır. Kadın sağlığı ile ilgili yayınlar önceleri sadece üreme sağlığı ile ilgili iken, son zamanlarda kadınları etkileyen fiziksel, sosyal, mental ve emosyonel faktörlerin kompleks etkileşimleri üzerinedir. Birçok kronik hastalık kadınların yaşam sürelerini ve yaşam kalitesini etkilemektedir.

 

“YAŞAM TARZI ALIŞKANLIKLARI ÖNEMLİDİR”

Kadınlarda ölüm nedenlerinin başında kardiyovasküler hastalıklar gelmekte, bunu kanser, solunum sistemi ve endokrin hastalıklar izlemektedir. Özellikle menopozdan sonra osteoporoz da yaşamı tehdit etmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde beslenmenin de olduğu yaşam tarzı alışkanlıkları önemlidir.

 

“GÜNÜMÜZDE ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINDAN BİRİDİR”

Beslenme açısından en önemli noktalar; günlük alınan kalori miktarının en alt seviyede tutulması, uygun olmayan besinlerden kaçınma, ihtiyacı artan besin maddelerini daha fazla oranda tüketme ve menopoza özgü bulguları azaltan besinlerin seçimi olarak sınıflandırılabilir. Kadınlarda özellikle menopoz döneminden sonra görülme sıklığı artan osteoporoz, günümüzde önemli sağlık sorunlarından biridir. Genetik özellikler, D vitamini eksikliği, yetersiz kalsiyum alımı, hareketsiz yaşam biçimi, geç menarş gibi birçok risk faktörleri nedeniyle osteoporozun gelişimi önlenebilmekte ve tedavisi yapılmaktadır.

 

“SAĞLIK PROBLEMİNİN OLUŞMASINA ZEMİN HAZIRLIYOR”

Kadınlarda, özellikle menopoz öncesi dönemde sıklıkla karşılaşılan osteoporozdan korunmak için diyette yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alımı, düzenli egzersiz, sigara içmeme, alkol ve tuz tüketiminin azaltılmalıdır.
Menopoz döneminde kadınlarda hormonal, psikososyal, biyokimyasal ve bunlara bağlı olarak fiziksel değişimler görülmektedir. Östrojen hormonunun salgılanma işleminin sonlanmasıyla birlikte bedenin zamana karşı yenilenme aşamaları hızla azalıp yıkım reaksiyonları artıyor. Beden kütle indeksi artıyor ve bu dönemde genellikle karın yağlanma hız kazanıyor yani kadınlarda elma tipi kilo alımı görülüyor. Bu durumda beraberinde pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlıyor. Yıkım reaksiyonlarının artması ile ilk karşımıza çıkan risk;
osteoroporozdur.

 

Kemik Erimesinden Korunmak İçin,
Beslenmenize özen gösterin.
* Kalsiyumdan zengin besinleri tüketin. Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridir.
* Pekmez, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzeleri her gün tüketmeye çalışın.
* Tuzu azaltın.
* Direk güneş ışınlarından daha fazla yararlanmaya çalışın. Böylece vücudunuzdaki D vitamini
aktif hale gelir.
* Et ve et ürünleri gibi protein içeren besinleri gereğinden fazla tüketmeyin. Proteinden
zengin beslenenlerde kalsiyum kaybının fazla olduğu görülmüştür.
* Kafein içeren kahve, kolalı içecekler, çikolata gibi besinleri fazla tüketmeyin.
* Yakın mesafe için arabayı değil yürümeyi tercih edin.
* Asansör yerine merdivenleri kullanın.
* Arabayı gideceğiniz yerden biraz uzağa park edin ve yürüyün.
* Bahçe ve ev işleriyle uğraşın.
• Hergün en az 30 dakika egzersiz veya haftada en az 3-5 kez,
30-60 dakika süren orta şiddetli egzersiz yapılması (yüzme, bisiklet vb.) ve bu egzersizler yaşam boyu
sürdürülmelidir.

 

» MENEPOZDA OSTEOPROZ RİSKİ VE BESLENME İLİŞKİSİ
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin