KORTİZON TEDAVİSİNDE GENEL BESLENME ÖNERİLERİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Sağlıklı beslen, Kaliteli yaşa” sloganıyla yola çıkan ve yepyeni yüzle Bilecik’e sağlıklı yaşama merhaba diyenlerin hizmetine açılan B’DİET isimli firmanın sahibi Diyetisyen Büşra Özyavuz ile röportaj gerçekleştirdik.

Kortizon tedavisi gören hastaların nelere dikkat etmesi konusunda 11Haber muhabirine açıklamalarda bulunan Özyavuz, kortizon tedavisi görenlerin özellikle tuzlu yiyeceklerden uzak durmaları gerektiğini belirtti.

 

Kortizon tedavisinin ardından kilo alanların nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve kortizon tedavisinde genel beslenme önerileri hakkında açıklamalarda bulunan Özyavuz, şöyle konuştu:

Kortizon kullanırken tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini arttırır. Kortizonun böbrek üzerinde yanlız tuz tutma etkisi yoktur .bir de potasyum atma etkisi vardır. Bunun için kortizon kullanan kişilerde potasyum kayıpları çok görülür.

 

Potasyum kaybı kas güçsüzlüğüne yol açar, birçok hormonun salgılanma fonksiyonlarında ve kalbin kasılma işlevinde olumsuz etkilerini gösterir. Tuzu azaltırken , potasyum bakımından zengin olduğundan ve yağsız diyetlerde büyük ölçüde yardım ettiğinden sebze meyve tüketimini artırmakta faydalıdır. Dolayısıyla bol sebze ve öeyve tüketilmelidir. Tatlılardan ve yağsız besinlerden kaçınılmalıdır.

Sürekli kortizon tedavisi gören hastalarda kemik yıkımı hızlanır. Kortizon kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltarak osteoporoza neden olur. Kortizon kullanan kişiler düzenli bir biçimde kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalı ve kalsiyum açısından zengin beslenmelidir.süt ,yoğurt peynir(tuzsuz), yeşil yapraklı sebzeler ,kurubaklagiller ,fındık ve küçük balıklar zengin kalsiyum kaynaklarıdır.

 

Kortizon kullanan hastalarda iştahta çok açılır. Özellikle karbonhidrat içeren besinleri yemeğe eğilim artar .Bunun nedeni vücudumuzdaki karbonhidrat metabolizmasının bozulmasıdır. Kortizon ka şekerinin yükselmesine neden olur. Çünkü glikozın yani kan şekerinin hücre içine girişini azaltır karaciğer ve çizgili kaslarda glikojen sentez ve depolanmasını arttırır. Bu durum iştahın artmasına neden olup kilo almanıza sebep olur.

KORTİZON TEDAVİSİNDE GENEL BESLENME ÖNERİLERİ
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin