İnsülin Direnci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde artan hareketsiz yaşam tarzı ve batı tarzı beslenme ile kilo veremeyen, göbek çevresi yağlanan, ay yemekten sonra bana bir uyku bastırıyor diyenler bu belirtileri araştırdıklarında genellikle karşılarına İNSÜLİN DİRENCİ çıkıyor; gelin insülin direnci nedir birlikte göz atalım.

İnsülin vücudumuzda pek çok  metabolik olaydan sorumlu, sevdiğimiz bir hormondur. Biz yemek yiyip kan şekerimiz artığında, pankreas hemen insülin salgılamaya başlar ve insülin de artan kan şekerini hücre içine sokarak enerji elde edilmesi amacıyla kullanılır. Yani hücrelerimizi birer oda kan şekerini ise misafir gibi düşünürsek misafir kapıyı çalmalı dimi? Kapıyı açan kişiyi insülin olarak düşünebilirsiniz. Şimdi kapınıza sürekli misafir geldiğini ve zile bastığını hayal edin. Belli bir noktadan sonra, biz Türkler her ne kadar misafirperver olsak da bir bunalma söz konusu olur. Kapıyı açasınız gelmez ve evde yok numarası yapabilirsiniz. Hücrelerde tam olarak ev sahinin yaptığını yapıyor ve kan şekerini yükseltecek tarzda o kadar çok besleniyorsunuz ki hücreler artık insülini görmezden gelmeye başlıyor ve ona karşı direnç oluşturuyorlar.

 

İNSÜLİN DİRENCİ VE DİYET

Öncelikle insülin direncinin düzenli egzersiz + fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme ile gerilediğini biliyoruz. Ancak siz önleminizi almaz ve üzerine gitmeye devam ederseniz sonuç ne yazık ki DİYABET.

İnsülin direnci diyet listelerinde en önemli nokta kan şekerini hızla yükselten basit karbonhidrat kaynaklarını beslenmenizden azaltmaktır.  Bu yüzden daha az basit karbonhidrat tüketerek, hücrelerin insüline olan ilgisini tekrar geri kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Peki nedir bu basit karbonhidratlar;

  • Beyaz ekmek
  • Makarna
  • Pilav
  • Patates
  • Paketli gıdalar
  • Şeker
  • İşlenmiş tahıllar

Peki bunları artık hiç mi yemeyeceksiniz? Tabi ki hayır ama önemli olan ne ile dengeleyeceğinizi bilmek. İşte tam bu noktada bu eğitimi kazandırmak biz diyetisyenlere düşüyor. Bu yüzden mutlaka bir beslenme uzmanından destek almanızı öneririm.  Sonuç olarak insülin direncinde diyet listesi; basit karbonhidratlardan ve glisemik indeksi yüksek besinlerden fakir, bol lif içeren, fiziksel aktivite ile desteklenmiş düzenli aralıklarla beslenmektir.

PEKİ NE KADAR EGZERSİZ YAPMALISINIZ?

Yapılan çalışmalara göre öğünlerden sonra yapılan 15 dakikalık minik yürüyüşlerin insülin yanıtını olumlu etkilediği görülmüştür. Haftalık 150 dakika aktif egzersiz olarak da düşünebilirsiniz.

 

 

Dyt. Melis Tüzün

İnsülin Direnci
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin