Ekipler Seferber Oldu Ama Kurtarılamadı “Daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı Günyurdu Köyü Mustafa Eldemir Barajında yasak olmasına rağmen bilinçsizce ağlarla kaçak balıkçılık yapan şahısların su içinde bıraktıkları misina ipleri bir cana mal oldu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Alınan bilgilere göre, bir çalıya dolanmış çırpınmakta olan Karabatak kuşunu fark eden Abdulkadir Kabaksoysalı ilk olarak itfaiye ekiplerine bilgi verdi.

 

İtfaiye ekiplerinin müdahale edemeyeceklerini bildirmeleri üzerine Jandarma ekiplerine haber verdi.

 

Jandarma ekipleri de suyun ortasında çırpınan Karabatak kuşunu kurtarmaları için Bilecik Doğa Koruma ve Parklar yetkililerinden yardım istedi.

Olay yerine gelen yetkililerin kuşa ulaşmaları mümkün olmadı. Bot ve ekipmanı olan kişiler soruşturulmaya başlandı ve Pazaryeri İlçe Hastanesi 112 Acil Sevisinde görevli Mustafa Çelik ve Fatih Durgut’tan yardım istenildi.

 

Çelik ve Durgut hemen olay yerine geldi ve botlarıyla suya girdi. Suda çırpınan kuşun yanına ulaşan Çelik ve Durgut, 5 dakika öncesine kadar çırpınan kuşun son anda gücü kalmadığı ve öldüğünü tespit etti.

 

Kıyıda kuşun kurtarılması için bekleyen ekipler ve vatandaşlar bir anda hüzne boğuldu. Kıyıya çıkartılan Karabatak kuşuna son umut Jandarma tarafından kalp masajı yapıldı ama geri döndürülemedi.

 

Bilecik Doğa Koruma ve Parklar yetkilisi Hümmet Çelik, amatör balıkçılık yapanları uyardı.

 

Çelik, ”Bir olta ipi ucuna bağlı olarak kullanılan, çeşitli ebattaki misina ağ parçalarına bir kurşun ağırlık takılarak imal edilmektedir. İnce misinadan imal edilmiş olması nedeniyle su içinde her hangi bir yere takılınca kolayca kopabilmekte, kopan parçalar yıllarca suda kalıp, doğal yaşama karşı büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu haliyle tam bir doğa katili olup, aynı zamanda Amatör Balık Avcılığı ruhunu da yok etmektedir. Tırıvırı sadece balıklara değil, özellikle akarsularda sular çekildiğinde, daralan su yataklarında veya taşkınlarla kıyıya çıkan dal parçaları üzerinde bu ağa daha önce takılan balıkları yemeye gelen diğer her türden hayvana da zarar vermektedir. Canlıların hiçbir işe yaramaksızın, fark, zaman ve türlerini gözetmeksizin ölümüne neden olmasının yanı sıra, ince misinanın kesme-yaralama özelliği ile birçoğunun sakat kalmalarına yol açmaktadır. Bu nedenlerle kesinlikle kullanılmaması gerekir. Sadece bu ağ parçasının değil, tüm sentetik ve doğada yok olması uzun yıllar alacak ürünlerin veya atıkların avlaklara atılmaması, bırakılmaması, hatta görüldüğü yerden alınarak imha edilmesi gerekir. Doğaya bırakılan iki karışlık bir misina parçası bile hayvanların ayaklarına dolanarak sabit bir yere takılması sonucu ölümlerine veya sakat kalmalarına yol açar. İşte bunu örneğini bugün yaşadık bir Karabatak kuşu öldü. Biz doğal yaşamı korumak için var gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu gibi durumlarda duyarlı vatandaşların en kısa sürede bize veya Jandarmaya ihbarda bulunabilirler.” diye konuştu.

 

Çelik, bu gibi durumlarda vatandaşları daha duyarlı olmaya davet ederek sözlerine son verdi.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ekipler Seferber Oldu Ama Kurtarılamadı “Daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.!”
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin