CHP 94 YAŞINDA

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İl Başkanı Yaşar: “Biz Cumhuriyet’i kurmuş partinin üyeleriyiz.”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 94’üncü kuruluş yıldönümü düzenlenen programla kutlandı. CHP İl Başkanlığı’nda başlayan program Cumhuriyet Halk Partisi’ne yeni katılan üyelere rozet takılması ve Nutuk kitabının hediye edilmesi ile başladı.

Parti’nin 94. yıldönümü nedeniyle hazırlanan pastanın kesilmesi sonrasında partililer Tevfikbey Caddesi üzerinden grup halinde yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı.

Burada düzenlenen törene CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İl Başkanı Mehmet Metin Yaşar, CHP Bilecik 18.dönem Milletvekili Tayfur Ün, Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, İl Genel Meclisi üyeleri Turgay Yılmaz ve Hikmet Turan, İlçe Başkanları, Meclis üyeleri, Kadın Kolları, Gençlik Kolları ve yöneticileri ile partililer katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na parti yöneticileri tarafından çelenk sunuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan İl Başkanı Mehmet Metin Yaşar partililere seslenerek, “Böyle bir partinin, böyle bir ulu çınarın gölgesi altında siyaset yapmaktan, onun üyeleri olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhuriyet’i kuran parti olduğuna dikkat çeken İl Başkanı Yaşar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Her ne kadar partimiz 9 Eylül 1923’te kurulmuş olsa bile bizim partimizin kökleri Anadolu ve Rumeli Müdefaa-i Hukuk Cemiyetine dayanır. Yani Sivas Kongresi’ne dayanır. Sivas kongresinde alınan kararlar hem bizim bağımsızlığa giden yolumuzun başlangıç tarihi ve orada alınan kararlar Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşunun başlangıç tarihi olmuştur.

Biz hep şununla iftihar ederiz; “Biz devlet kurmuş bir partiyiz ve biz Cumhuriyet’i kurmuş partinin üyeleriyiz.” Biz bunlarla ne kadar öğünsek azdır. Neden devlet kurduk? Az önce bahsettiğim gibi Cumhuriyet Halk Partisi resmi olarak 9 Eylül 1923 olsa da kuruluş tarihi 1919 Sivas kongresine dayanır. Bunun için diyoruz ki; Orada o kararları alanlar CHP’nin daha sonra oluşacak kadrolarıdır. Kuruluşundan elli gün sonra Cumhuriyet’i ilan etmişiz. Yine CHP’nin kadroları Cumhuriyet’i ilan etti. Yine o dönemde Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e; ”Sen tekrar padişahlığın yetkileriyle bu ülkeyi yönet, halifeliği üzerine al” demişlerdir. O bütün bu teklifleri elinin tersi ile itmiş ve şu cevabı vermiştir; “Türk Halkı’nın karakterine en uygun yönetim şekli Cumhuriyet’tir” demiştir.”

Yarın Cumhuriyeti kuruyoruz beyler “ demiştir ve yönetimi saraydan alıp halka vermiştir. İşte bizim partimizin Kurucu Genel Başkanı birilerinin yaptığı gibi halktan alıp saraya yetkileri götürmeye hiçbir zaman tevessül etmediler. Bu nedenle biz böyle bir onurlu partinin mensuplarıyız. Bu çatı altında bulunmak, bu çatı altında mücadele vermek, CHP’nin altı oklu ilkelerini savunmak hepimizin ayrıcalıklı ve önem arz eden görevidir.

94 Yıl önce işte CHP kadroları bunu en iyi şekilde yapmış ve günümüze kadar taşımışlardır. Çünkü dünyada kurulduğundan bu güne kadar varlığını sürdüren dört tane büyük partiden bir tanesi Cumhuriyet Halk Partisi’dir. İşte bizler böyle bir partinin, böyle bir ulu çınarın gölgesi altında siyaset yapmaktan onun üyeleri olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.

Ben sizlere iyi ki varsınız diyorum. İyi ki Cumhuriyet Halk Partililer var. İyi ki laik, demokratik hukuk sisteminin savunucuları Cumhuriyet Halk Partililer var. Sizler bu Cumhuriyet Halk Partililer olduğu sürece bu ülke hiç bir zaman çağdaş, demokrat hukuk devletinden ayrılmayacaktır, ayırmak isteyenlerin de karşısında dim dik duracaktır. Ben bu duygu ve düşüncelerle önce partimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ikinci Genel Başkanımız İsmet İnönü’yü ve Eski Genel Başkanımız Bülent Ecevit’in manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum, ruhları şad olsun.

Yine partimizin kuruluşundan bu güne kadar emek üretmiş fakat ne yazık ki şuanda aramızda olmayan değerli partililerimize de Allahtan rahmet diliyorum, ruhları şad olsun diyorum. Bu duygu ve düşüncelerle bu programa katkı verdiğiniz için bir kez daha teşekkür ediyorum.”

CHP İl Başkanı Mehmet Metin Yaşar’ın konuşmasının ardından tören hatıra fotoğrafı çekinilmesi ile son buldu.

CHP 94 YAŞINDA
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin