“BURASI HUŞ’TUR,YOLU YOKUŞTUR” İFADESİ İLE YEMEN TÜRKÜSÜ’NDE BAHSİ GEÇEN ŞAHARAH KÖPRÜSÜ; YEMEN
Şaharah Köprüsü, MS 17. yüzyılda Yemen’de inşa edilmiştir ve ilk bakışta sıradan bir köprü gibi görünse de, bununla ilgili ilginç hikayeler vardır. Yapı, Osmanlı’dan korunmak amacıyla dakikalar içinde parçalanacak şekilde tasarlanmıştır ve aynı zamanda başka bir asırlık soruna mantıklı bir çözümdür.
İki dağ arasında 300 fit derinliğindeki bir geçit boyunca uzanan köprü, komşu köylerdeki vatandaşlar tarafından hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Köprü, Sana’a’ya 140 km uzaklıktaki Amran vilayetindeki kuzeybatı Yemen’deki Ahnum Dağ Sırası’nda bulunabilir. Jabal al Emir ve Jabal al Faish adlı iki dağı, ikisinin birbirine yaklaştığı yerde oluşan bir kanyon boyunca uzanarak birbirine bağlar. Köprü 65 fit uzunluğunda ve 9 fit genişliğindedir.
Başlıca, dağlarda bol miktarda bulunan bir malzeme olan kireç taşından yapılmıştır. Şaharah Köprüsü, Şaharah kasabasına çıkar.
Ahnum Dağları’nda insanların kaç yüzyıldır yaşadığı bilinmemektedir. Yemen, dünyanın en eski medeniyet merkezlerinden biridir. Ülke, Arap Yarımadası’nın en alt kısmında yer almaktadır. Yarımadanın büyük kısmı kurak olsa da, Yemen bereketlidir ve düzenli yağış alır.
Ülke, çok erken dönemlerden itibaren Doğu Afrika ve Orta Doğu krallıkları arasındaki ticaret için doğal bir kanal görevi görmüştür. Arkeolojik kanıtlar, kuzey Yemen dağlarında en azından MÖ 5000’e kadar uzanan büyük yerleşimlerin var olduğunu göstermektedir.
Yemen iç savaşa sürüklenmeden önce, Şaharah Köprüsü, onu görmek için yola çıkacak kadar maceraperest olanlar için en popüler turistik yerlerden biriydi. Zamanla, iki dağın üzerinden geçen ilkel bir taş köprünün muhteşem görüntüsü, izleyenleri konuşamaz hale getirdiği için ‘İç Çekişler Köprüsü’ lakabını kazandı. (Alıntı)