Bilecik’te Yüz Kişiden Biri Satranç Oynuyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te iki yıl önce 147 lisanslı satranç sporcusu bulunurken, il satranç kurulu ve gençlik spor il müdürlüğünün uyguladığı projeler kapsamında lisanslı satranç sporcusu sayısı 2 bin 500’e ulaştı.

Tek tek tüm okullarda eğitim verilip, satranç takımı dağıtılıp ve turnuvalar düzenlenirken, 250 bin nüfuslu Bilecik’te 100 kişiden biri satranç oyuncusu haline geldi.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 

Okullarda normal öğretimin yanı sıra satranç kursuları da verilirken, çeşitli aralıklarla turnuvalara katılan genç sporcuların iddialı yarış eğitimleri onlarca kişi tarafından izlenmeye ve ilgi görmeye devam ediyor.

 

Bilecik Satranç Kurul Üyesi ve İl Temsilcisi Başantrenör Cumhur Babaoğlu, yaptığı açıklamada, 2016 yılında kentte lisanslı oyucu sayısının 147 olduğunu söyledi.

 

– Lisanslı sporcu sayısında büyük artış
İl spor müdürlüğü ile birlikte çeşitli aktiviteler sonucu hedeflerinin çok üzerine çıktıklarını anlatan Babaoğlu, “Projeler turnuvalar, okul ziyaretleri, sayamayacağım bir çok aktivite sayesinde bugün bin 600’ü erkek, 870’i kadın olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 lisanslı satraç oyuncu sayısına ulaştık. Yaklaşık sayı 20’ye katladı. Çünkü dikey gelişimin olsa için öncelikle yatay gelişim sağlanmalıydı. Hem bu sayıyı arttırmak aynı zamanda dikey gelişimde yani ilimizi büyük arenalarda temsil edecek sporcuları çıkartmak istiyoruz.” diye konuştu.

Satrançta 6 yaşından itibaren sporcuların turnuvalara katılabildiğini belirten Babaoğlu, “Normalde satrança başlama yaşı 4 olarak kabul edilir. 6 yaşı geç bir yaş olabilir başlamak için. Bilecik’te iki yıl içinde 67 antrenör, 50 hakem yetiştirildi. Bu antrenör arkadaşlara ulaşarak en güzel şekilde başlayabilir satrança sporcularımız.” görüşünü aktardı.
Türkiye’de 1 milyon lisanlı satranç sporcusu olduğuna dikkati çeken Babaoğlu, “Bunları velileri de katarsanız sayı büyüyor. Bizi yurtdışında temsil öden değerlerimiz var. Yetiştiler artık satrançta bizi temsil ediyorlar. Büyük usta ünvanını aldılar. Bundan 10 yıl öncesine gittiğiniz zaman üçüncü dünya ülkelerini geçemeyen bir Türkiye vardı. Şimdi ise olimpiyat beşinciliği almış bir Türkiye var.” ifadesini kullandı.

 

– Küçük yaşta kazanıp kaybetmeyi öğrensinler
Satrançın çocukların geleceğinde önemli bir spor olduğunu vurgulayan Babaoğlu, şöyle devam etti:
“Küçük yaşta kazanmayı kaybetmeyi öğrensinler. Analitik zekaları gelişsin. Hayatımız sınavla geçiyor. Çocuğunuz ömrü hayatı boyunca 20 sınava girecek. Her biri üç saat sürse düşünün sayıyı. Satranç oynadığı zaman bir masada oturup sadece bir alana 8 saat saat odaklanmayı öğrenecek. Bu gelişimi için inanılmaz bir olay.”

 

– Satranç eğitimi merkezi kurmak istiyoruz
Bilecik Gençlik Spor İl Müdürü Aslan Yıldız ise branşları içinde aktif lisanslı sayının en çok satranç sporunda olduğunu aktararak, “Bu iki yol önce böyle değildi, 147 civarında sporcumuz vardı. Satranç il temsilciliği ile birlikte yaptığımız ortak projeler ile yüksek sayılara ulaştık. Burada yaptığımız en önemli konu ilgiyi arttırmak adına yaptığımız turnuvalar oldu. Okullarımıza satranç takımları dağıttık, bunun neticesinde ilgi arttı. Şu anda satranç kentin en ilgi gören sporu oldu. Biraz daha katkılar sağlayarak şehre satranç eğitim merkezi kurmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde daha da büyük başarılara imza atacağız.” açıklamasında bulundu.

 

İlköğretim üçüncü sınıf öğrencisi Kayra Emre Barutçu, büyük bir heyecan ile satrança başladığını belirterek, “Kafamı çok güzel çalıştıran bir oyun, çok seviyorum. Devam etmeyi düşünüyorum.” dedi.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bilecik’te Yüz Kişiden Biri Satranç Oynuyor
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin