Bilecik’te asırlık tavuk alma geleneği renkli görüntüler oluşturuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te asırlardır sürdürülen “tavuk alma” geleneği, renkli görüntüler oluştururken düğünleri unutulmaz hale getiriyor.

 

Kına gecesi sonrası kızların erkek, erkeklerin de kız kılığına girdiği gelenekte, şarkılar ve türküler eşliğinde çeşitli yöresel oyunlar oynanıyor ve konvoy eşliğinde tavuk almaya gidiliyor.

 

İlk önce kız evinin erkek evine gittiği ardından erkek evinin kız evine geldikleri gelenekte, düğün evi önünde şarkılar, türküler söyleniyor, oyun oynanıyor, maniler atılıyor, bahşiş alınıyor, tavuk ve çerez alınarak geri dönülüyor.

 

Gençler geceye komik bir mizah katmak amacıyla özenle makyaj yapıyor, erkekler kız kıyafeti, kızlar da erkek kıyafeti giyiyorlar, tavuğu aldıktan sonra iste geri dönerek aldıkları tavukları misafirlere ikram ediyorlar.

 

Geline kınanın da yakıldığı gelenekte maniler eşliğinde battaniyeye yatırılan gelin, yorgana sarılarak ağlatılıyor, etrafında oyunlar oynanıyor ve vurularak işgence yapılıyor.

 

Yaptıkları etkinliğin geceye renk kattığını dile getiren gençler, Bilecik yöresinde sıklıkla yapılan ve asırlardır süre gelen adeti devam ettirmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ifade ediyorlar.

Bilecik’te asırlık tavuk alma geleneği renkli görüntüler oluşturuyor
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin