Bilecik’te 8 Bin Yıllık Yerleşim Yerinde İnceleme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Üniversitenin Arkeoloji Bölümü tarafından Bilecik şehir merkezinde ortaya çıkarılan, 8 bin yıllık yerleşim yerinde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Bilecik’in bilinen tarihini değiştiren ve yavaş yavaş gün yüzüne çıkan alanla ilgili öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan’dan bilgi alan Rektör Taş, kazı ekibinde yer alan öğretim elemanlarını, lisans ve yüksek lisans öğrencilerini tebrik etti.

Ortaya çıkarılan alanın Bilecik’in tarihine ışık tutan çok önemli bir keşif olduğunun altını çizen Rektör Taş, kazının tamamlanmasıyla birlikte Bilecik’in turizm potansiyeline ciddi katkı sağlayacak yeni bir değerin şehre kazandırılacağını belirtti.

BŞEÜ Arkeoloji Bölümünün kurucusu olan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Efe tarafından 2013 yılında tespit edilen arkeolojik alanda devam eden kazılar, Bilecik Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında, öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan’ın bilimsel danışmanlığında sürdürülüyor. Bahçelievler Mahallesi’nde devam eden kazı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Erkan Fidan, şu ana kadar yapılan kazılarda biri 3.5 m, diğeri 4 m. çapındaki çamur/kerpiçten inşa edilen iki adet ovalimsi ev bulunduğunu, kazılarda, Neolitik Dönem olarak adlandırılan, insanoğlunun yerleşik hayata geçip, tarım ve hayvancılığa başladığı dönemde, Marmara Bölgesi’nde Fikirtepe Kültürü olarak tanımlanan kültüre ait izler tespit edildiğini ifade etti.

Fidan, kazılarda ele geçirilen, dönem insanlarının günlük hayatlarında kullandığı çok sayıda çakmak taşı ve obsidyenden mikrolit aletlerin yanında, dönemin kült eşyaları olan kutulara ait ayak ve çizi bezemeli gövde parçaları sayesinde yerleşmenin tarihlendirilmesi yapılabildiğini söyledi.

Kazılarda bulunan yanmış ahşap parçalarından alınan örneklerin TÜBİTAK’a mutlak yaş tayini için gönderildiğini belirten Doç. Dr. Erkan Fidan, kazıların tamamlanmasının ardından söz konusu alanın ilimiz turizmine katkıda bulunacak bir Açık Hava Müzesi’ne dönüştürülmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

Bilecik’te 8 Bin Yıllık Yerleşim Yerinde İnceleme
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin