BİLECİK’İN KÖYLERİ FİDANLARLA RENKLENECEK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Valiliğince başlatılan “Köy yol kenarında ağaçlandırma ve köy bahçeleri projesi” kapsamında, merkez ve tüm ilçelerdeki köy yolları fidanlarla renklenecek, meyve bahçeleriyle gelir elde edilecek.

Program kapsamında merkeze bağlı Cumalı köyünde ceviz bahçesindeki fidan dikiminde Vali Bilal Şentürk, Bilecik’in 4 bölgenin doğal güzelliklerinin birleştiği çok önemli bir kent olduğunu vurguladı.

 

Bu anlamda Bilecik’in doğasının güzelliğine dikkati çeken Vali Şentürk, “Doğamız güzel ama biz istedik ki vatandaşlarımızın hem gelir kapısı olsun, hem de köylerimize bir estetik güzellik katalım. Arzu ederdik ki köylerimizde nüfus olsun. Köylerimiz çok hızlı bir şekilde şehirlere akıyor ve nüfus kalmıyor ama ata topraklarımızı terk etmeyelim, topraklarımızı işleyelim, topraklarımızdan gelir elde edelim.” dedi.

Ceviz bahçesi ile bunun bir örneğini ortaya koymak istediklerini dile getiren Vali Şentürk, “Vatandaşlarımızın topraklarını atıl bırakmalarını istemiyoruz. Kısmi zamanlı işlerle topraklarından verim alsınlar. Meyvecilik bunun bir örneğidir. Buraya dikeceğimiz cevizlerin yılda bizden isteyeceği bakım çok sınırlı. Eskişehir’de ikamet eden bir hemşerimiz hafta sonu gelerek ceviz bahçesinin bakımını yaparak ta buradan gelir elde edebilir. Bu buna bir örnek olsun. Buradan elde edeceği gelir ile köyün temel ihtiyaçlarını, zorda olanların elinden tutmak suretiyle karşılamaya katkı sağlamak olur.” açıklamasında bulundu.

 

Ziyaretçilerin köylere girerken farklılığı hissetmesinin gerektiğini vurgulayan Vali Şentürk, “Köylerimize girerken faklı bir yere girdiğimizi hissettirelim. Köyün girişinden başlayarak sağlı sollu ağaçlandıralım, estetik güzellik sağlayalım. Ağaçlar köyün dokusuna uygun olsun. Bir düzen dahilinde bir dokunuş yapalım istedik köylerimize. İstekli köylerinden başladık. Tüm merkez ve ilçe köylerinde yapmayı hedefliyoruz. Sahiplendikçe yaymayı düşünüyoruz. İnşallah bu diktiğimiz fidanlar tutar ve büyür. Dikilen fidanlar, dikilen yer kime aitse ona aittir. Yıllar sonra bize meyvelerden ikram edersiniz inşallah.” görüşlerini aktardı.

 

İl Müftüsü Necati Akkuş tarafından yapılan duanın ardından Vali Şentürk, Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Vali Yardımcısı Akın Yılmaz, daire müdürleri, ziraat odası başkanı Ahmet Sevinen, muhtarlar ve ziraat fakültesi öğrencileri ile vatandaşlar, ceviz ve çam fidanlarını toprakla buluşturdu.

 

3 grup köylerden oluşan toplam 194 kilometre mesafede yol ağlarına 20 bin fidan dikilmesi planlanan projede, hem yol kenarları güzel bir görüntü hem de üretime katkı sağlanacak.

 

Ayrıca, projede her köyde hazine arazisine köy tüzel kişiliği adına gelir getirici ceviz bahçesi kurularak, yörede yaşayan çiftçi ailelerini ceviz yetiştiriciliği için teşvik ederek geçim kaynağı teminine yardımcı olmak, bahçeden elde edilen gelir ile köyde mağdur olan ve vakıfa müracaat eden kişilere yardım sağlanacak, hasta ve yaşlı kişilere yol yardımı ile öğrencilere burs yardımı yapılacak.

 

Bilecik’te ceviz üretiminin de yaygınlaştırılması planlanan projede, kısıtlı olan tarım alanlarından maksimum düzeyde fayda sağlayabilmek, bölgedeki üreticilere örnek teşkil etmek, bölgede meyve yetiştiriciliği yönünden tarımsal faaliyetlerin gelişmesini sağlayarak öncelikli olarak bölgenin ihtiyacını karşılamak, kırsal kesimden göçü önlemek, bilinçli üretimler sonucu yeni iş sahalarının oluşturulması ve işsizliğin azaltılması amaçlanmaktadır.

BİLECİK’İN KÖYLERİ FİDANLARLA RENKLENECEK
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin