İnhisar Bilecik; 39° ve 40° 31′ kuzey enlemleri ile 29° 43 ve 30° 41′ doğu boylamları arasında bulunur. Doğu kesiminde Bolu ve Eskişehir güney kesiminde Kütahya, batı kesiminden Bursa, kuzey kesiminde ise Sakarya illeri ile komşu durumundadır.
Bu şirin ilçede ise görülmesi gereken bir çok tarihi, turizm ve doğa güzelliğ olan mekanlar bulunuyor. Çevre illerden gelen ziyaretçilerin büyük yoğunluk oluşturduğu İnhisar, adeta dolup taşıyor. Biz de bu gizli cennete gittiğiniz de görmeniz gereken yerleri sizler için toparladık.
HARMANKAYA KANYONU
Doğa Koruma ve Milli Parklar, II. Bölge Müdürlüğü, Bilecik Şube Müdürlüğü’ne bağlı olan Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı, ismini çıkışından alan tek kanyon olma özelliğine sahiptir!Kanyonun girişi Yenipazar’da çıkışı İnhisar ilçesindeki Harmanköy’dedir.
Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı, kanyon yapısı ve manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun bir tabiat parçası olmasının yanında doğal, rekreasyonel ve görsel değerleri de barındıran ülkemizdeki önemli açık hava rekreasyonel kaynaklarındandır.
Tabiat Parkında orman ekosistemini oluşturan ve münferit fertler olarak bulunan Karaçam, Ardıç ve Meşe türleri yaygın şekilde bulunur. Bilecik İli’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi Projesi’ne göre; Bilecik ilinde gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda toplam 1040 takson saptanmıştır. Bu taksonlardan yaklaşık % 7’si endemiktir. Elbette daha fazla takson ve endemik bulunmaktadır. Belirlenen türlerden bazılarını alanda görmek mümkündür.
Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı; yaban domuzu, kurt, tilki, çakal, tavşan ve bazı küçük memelilerin yaşam alanıdır. Ayrıca yırtıcı ve ötücü kuşlar ile akarsu balık türleri görülmektedir.
Doğanın bize muhteşem eserlerinden biri olan Tabiat Parkı’nda doğal ve kültürel değer olan kanyon, ana kaynak değeridir. Ön planda olması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamaktadır. Yerli ve yabancı sporcuların ve turistlerin keşfettiği bir alan olması nedeniyle, halkın kültürel folklorik özelliklerinin yaşatılması ve tanıtılmasına katkı sunan tabiat parkı, ülkemiz için önemli bir alandır. Kanyona geçişi yapmak isteyen sporcular Yenipazar ilçesindeki giriş kısmından yürüyüşe başlamaktadırlar.
Tabiat parkının bulunduğu yöre, kırsal ağırlıklıdır. Yöre halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Şehirleşme az olduğundan ziyaretçilerimiz kırsal yaşamı rahatlıkla gözlemleyebilir, yöresel ürünler satın alabilirler. Ayrıca Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu topraklardadır. Sakarya ırmağının etrafında kurulan göletleri ve derelerinin zenginliği ile tanınan yöre antik çağlardan günümüze tarihin izlerini taşır. Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi Türbesi ve Bilecik’te bulunan Şeyh Edebali Türbesi başlıca ziyaret alanlarındandır. Ayrıca kanyonun bulunduğu Harmanköy’de Osman Gazi’nin yakın silah arkadaşı Abdullah Mihalgazi’nin türbesi bulunmaktadır. Yine burada, bu köyün, daha önceleri ilim merkezi olduğunun kanıtı durumundaki Hatip Dede adında bir türbe de bulunuyor.
Kendinizi hayatın koşuşturmasından uzaklaştırabileceğiniz bu mekanbaşta kanyon geçişi faaliyeti yapacaklar ve dağcıların tercih ettiği bir alandır. Ayrıca kısa ve uzun yürüyüş yolları, manzara seyir alanları, piknik üniteleri, kuş gözlemi gibi etkinlikler sayesinde her kesimden ziyaretçilerimize eğlenceli ve heyecanlı zaman geçirme olanağı sağlamaktadır.Harmanköy’de (kanyon çıkışındaki) alan ise kamp kurmak isteyenler için heyecan verici, aynı zamanda büyüleyici atmosferi ile ziyaretçilerini bekliyor.
Harmankaya Kanyonu çıkışına ulaşmak için aşağıdaki harita konumu kullanılabilir. Ancak harita kullanımında kısa yollar dikkate alınıp arazi yolları da dikkate alınmadığı için Harmankaya Kanyonuna ulaşmak isteyenler bazı sıkıntılar yaşamaktadır.
İNHİSAR MAĞARASI
Mağaranın tam anlamıyla turizme açıldığı söyleyemesek de, meraklı gezginlerin sıkça uğradığı yerlerin başında geldiğini belirtebiliriz. İlçe merkezindeki İnkaya Tepesi’nin kuzey yamacında bulunan mağara 1,9 km uzaklıktadır. Mağara, Sakarya Nehri’ne ve İnhisar’a tepeden bakmaktadır. 350 metre rakımı olan mağaranın MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından 2001 yılında haritası çıkarılmıştır.
Uzunluğu 170 m, derinliği ise yüzeyden yükselerek 40 m’ye kadar ulaşmaktadır. Mağaranın galerisinin tavan yüksekliği 3 ila 15 metre arasında, genişliği ise 5 ila 25 metre arasında değişmektedir.
Mağaranın içine girildiğinde binlerce yarasanın koloniler halinde yaşadığı görebilirsiniz. Mağaranın ağzının yanındaki ikinci giriş İnhisaraltı Mağarası olarak adlandırılmaktadır. Mağaranın devamı niteliğindeki bu ikinci galeri, Sakarya Nehri’nin ve mağarayı oluşturan yeraltı suyunun alçalmasıyla oluşmuş. Oluşumunu binlerce yılda tamamlayan bu değerli mağara maalesef kısmen tahrip edilmiştir.
SUUÇTU ŞELALESİ
İnhisar (Çalkara) şelalesi bir vadi tabanında bulunuyor. Şelale ancak vadinin dibine inildiğinde görülebiliyor. Şelale, döküldüğü yerden irili ufaklı şelaleler sistemine dönüşerek kademeli olarak Sakarya Nehri’ne karışmaktadır. Şelalenin yamacında birçok meyve ağacı olması da ayrı bir güzelliktir.
ABDULLAH MİHAL GAZİ (KÖSE MİHAL) TÜRBESİ
Abdullah Mihal Gazi, Bizans İmparatorluğu’nun hudut kalelerinden Hadrianoi Bölgesinin (Harmankaya) Tekfuru idi. Müslüman olmadan önceki adı Mikhael Kosses olan Abdullah Mihal Gazi, Bizans’ta uzun yıllar (1259-1453) hüküm süren ve İstanbul’un fethine kadar Bizans’ı idare eden Palaiologos hanedanına mensup bir Bizans Soylusu idi.
Eskişehir Beyi ile beraber Osman Bey’e karşı giriştiği savaşta esir düştü. Osman Bey, Köse Mihal’in yiğitliğine ve kahramanlığına bakarak onu affetti. Daha sonraki yıllarda Osman Bey’e tekfurlar tarafından bir tuzak kurulacaktı. Bu tuzak, bir düğün esnasında Osman Bey’e yapılacak bir suikast girişimiydi. Osman Bey’i bu suikast girişiminden haberdar eden Köse Mihal; Osman Bey’i zamanında uyararak önlem almasını ve kurtulmasını sağlamış, böylelikle Yarhisar’la Bilecik’in de zaptına vesile olmuştur. Bu olayın ardından Osman Bey ile Köse Mihal, iyi bir dost ve silah arkadaşı olmuştur.
MÜSLÜMAN OLDU ABDULLAH ADINI ALDI
Mihal Bey, Türklerle arasındaki dostluk ve Osman Bey’e yakınlığı sebebiyle, 1313 yılında Müslüman oldu ve “Abdullah” adını aldı. Bundan sonra daima Osman Gazi ile birlikte hareket eden ve bölgeyi bildiği için fetihler esnasında kılavuzluk yapan Mihal Bey, Sakarya Vadisi’nde Göynük ve Mudurnu ile diğer bazı kaleleri fethederek büyük kahramanlıklar gösterdi. Osmanlı Devleti’nin ilk yıllardaki ilerleme ve gelişiminde büyük katkıları olan Köse Mihal Bey, ayrıca Orhan Gazi ile Bursa’nın fethine de katıldı. Mihal Gazi, 1327 yılında Yenişehir’de vefat ettikten sonra, Bilecik’in İnhisar ilçesine bağlı Harmanköy’deki türbesine defnedildi.
Abdullah Mihal Gazi’nin yurdu olan Harmanköy’de her yıl Eylül ayının ilk Pazar günü, Devlet büyüklerinin, Akademisyenlerin, Tarihçilerin ve pek çok misafirin katılımıyla Abdullah Mihal Gazi’yi anma törenleri tertip edilmektedir. Mihal Gazi’nin Harmanköy’de bulunan türbesi ziyaret edilerek dualar okunmakta ve gelen konuklara geleneksel yemekler ikram edilmektedir.
.