Askerliği uzatanlara sağlanacak imkanlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni sistemde 6 ay daha askerlik yapacak olanlara, maaş dışında, TOKİ’den ev alırken öncelik, iş kurma amacıyla kredi gibi faydalar sağlanacak.

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Yeni askerlik sisteminde, askerlik 6 aya düşürüldü. Ancak isteyen sınavları geçmesi halinde bir 6 ay daha askerlik yapabilecek.

 

“2 BİN LİRA MAAŞ ALACAKLAR”
Konuyla ilgili bilgi veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bu dönemdeki aylık harçlık 2 bin lira civarında bir para olacak. Mehmetçik 6 ay daha burada görevini yapacak. Bunu yapmamız lazım çünkü 6 aya indirdiğimiz zaman kadrolarımız boşalacak. Öyle olmaması için varsayımımız buradaki erlerimizin en az yarısının, üçte birinin kalması esasına dayalı.” ifadelerini kullandı.

 

Yeni sistem askerliğini 6 ay uzatmak isteyenlere 2 bin lira dışında farklı imkanlar da sunuyor.

 

İşte o imkanlar:

-TOKİ ev alımında öncelik verilecek.

– İş kurabilmeleri amacıyla devlet bankalarından kredi sağlanabilecek.

– Muhtaç ailelere yardım yapılacak.

– Yükümlüler, askerlik hizmeti esnasında ücretsiz toplu taşımadan yararlanacak.

– Askerlik sonrasında ise erlerin hizmet borçlanması, öğrenim kredisi, iş kuruna destek, hizmet süresi kadar sağlık sigortası yapılmasına da katkı sağlanacak.

 

Yeni sistemin detayları:

-Askerlikle yükümlü herkes, bir ay zorunlu eğitim alacak. Daha sonra usta birliğine gidenler 5 ay daha askerlik yapacak.

– 6 aylık süre bittikten sonra, 6 ay daha kalıp kalmama sorulacak. Er, kalırım der ise sınavları geçmesi halinde kabul edilecek.

– İkinci 6 aylık toplamda 12 aylık süre bittikten sonra, söz konusu ere askeriyede kalıp kalmak istemediği sorulacak. Şartları uygunsa sözleşme imzalanacak.

– Bir yılda 145 bin kişinin bedelli askerlik yapması mümkün. Sayı 145 binden fazla olursa; kura çekilecek.

-Bunun yanında 2 yıllık üniversite mezunu olanlar yedek astsubaylığa başvuru yapması halinde kabul edilirlerse 12 ay görev yapacak. İlk 2 ayda yedek astsubaylara harçlık, sonraki 10 ayda ise maaş verilecek.

-4 yıllık üniversite mezunları da yedek subay olarak askerliğe başvuru yapabilir. Kabul edilmeleri halinde yedek subaylar gibi 12 ay askerlik yapacaklar. Kabul edilmezlerse yedek astsubaylığa da başvurma imkanına sahip olacaklar.

-Yeni sistemin bir diğer önemli detayı da uzman er /onbaşı/ çavuşların astsubaylığa, astsubayların subaylığa geçişlerinin mümkün olması.

-Yeni sistemde askerlik görevine er olarak başlayan bir kişi başarılı olması halinde generalliğe kadar yükselebilecek.

 

HULUSİ AKAR’IN AÇIKLAMALARI
Yeni askerlik sisteminin TSK’nin ihtiyacının karşılanması başta olmak üzere öngörülebilir, süreklilik, eğitim, mesleki ve sosyal gelişim ihtiyaçlarıyla eğitimli insan kaynağının etkin ve verimli kullanılması gibi özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Bakan Akar, bu çerçevede hazırlanan kanun teklifinin yasalaşmasıyla 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ile 1076 Sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu’nun kaldırılacağını kaydetti.

 

Akar, bununla ilgili diğer yasal düzenlemelerin de yeni çalışmayla birleşeceğini belirterek, “Yeni askerlik sistemi göründüğünden çok daha büyük bir olay. Bunu inşallah kazasız, belasız tamamlayacağız. Burada önemli bir değişim, dönüşüm, gelişme içindeyiz. Ülkemiz, milletimiz için en istenilen çözümü yapmaya gayret gösterdik. İnşallah bu da bu şekliyle gerçekleşmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

 

 

Askerliği uzatanlara sağlanacak imkanlar
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin