739. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

739. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda katılımla maske ve sosyal mesafe kuralları uygulanarak gerçekleştirildi.

”Kuyulu Mescid Çevre Düzenlemesi açılış Töreni” ile başlayan kutlamalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Vali Bilal Şentürk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Milletvekili Selim Yağcı ve milletvekilleri, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Söğüt Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer, Belediye Başkanı İsmet Sever ve sınırlı sayıda protokol, Hükümet Konağı önünden mehteran eşliğinde Ertuğrul Gazi Türbesi’ne yürüyüş düzenlendi.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’nin türbesinde nöbet tutan alp kıyafetli askerlerin “saygı nöbeti” değişiminin ardından Kur’an-ı Kerim okundu. İl Müftüsü Ali Erhun tarafından yapılan duanın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Vali Şentürk ve beraberindekiler, Türk Büyükleri Anıtı’nda saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşını okudu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, burada yaptığı açıklamada, 739. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ”Söğüt’te filizlenen Osmanlı çınarının gölgesiyle huzur ve barışa kavuşan gönül coğrafyamıza gönül dolusu selam olsun.” dedi.

”Bizlere Anadolu’nun kapılarını açan Sultan Alparslan ve şanlı ordusuna, Gıyaseddin Keyhüsrev’e, Alaaddin Keykubat’a, Süleyman Şah’a selam olsun. Dirilişin tohumlarını atan Ertuğrul Gazi’ye, cihan devletinin kuruluş bayrağını diken Osman Gazi’ye, Osmanlı’yı beylikten devlete dönüştüren Orhan Gazi’ye, Anadolu’yu manevi fetihlerle imar eden erenlere, cesaretleriyle bastığı toprakları titreten alperenlere selam olsun. Cenab-ı Hak hepsinden razı olsun. Bizlere bu cennet vatanı bırakan aziz şehitlerimizden Allah razı olsun.” ifadelerinde bulunan Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

”Ertuğrul Gazi’nin Ahlat’tan Söğüt’e uzanan yürüyüşü, aslında büyük bir imparatorluğun, büyük bir medeniyetin de ilk adımlarıydı. Osmanlı, adım attığı her toprakta adaleti, barışı ve huzuru tesis etti. Bütün tebaasına ayırım yapmadan hoşgörüyle yaklaştı. Fethedilen toprakları imar ederek ayağa kaldırdı. Bütün bu hasletler medeniyetimizin insana verdiği değerin de en güzel örneğidir. Bizler fethettiğimiz topraklarda hiçbir zaman sömürgeci bir anlayışla hükmetmedik. Medeniyetimizi başka milletlerin kan ve gözyaşları, hayal kırıklıkları, üzüntüleri üzerine inşa etmedik. Bizler o topraklardan çekilirken bile arkada kalanlar hep hasretle yad etti bizleri. Bir gün yeniden döneceğimiz günü beklediler. Dünya son 100 yıldır geldiği noktayı görünce Osmanlı’nın kurduğu insan odaklı medeniyet ve yönetim anlayışının değeri daha da iyi anlaşıldı. Bugün dünyada sırf renginden, dilinden, dininden ya da kimliğinden dolayı itilip kakılan, hor görülen, aşağılanan milyonlarca insan var. ‘Yaratılanı severiz, Yaradan’dan ötürü’ diyen bir medeniyetin insan onuruna, insan haysiyetine, insan şan ve şerefine nasıl değer verdiğini bütün dünyaya gösterdik. Hamdolsun tarih yeniden aslına dönüyor bugün. Atalarımızdan devraldığımız bu bayrağı sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle bugün bizler taşıyoruz. Nasıl ki Osmanlı mazlum ve mağdur halklar için sığınılacak güvenli bir liman, gölgesinde huzur bulunan el emin bir beldeydi, bugün de Türkiye Cumhuriyeti aynı mirası yaşatıyor. Tarih önünde sorumluluğumuz ağır. Geçmişte Şark Meselesi, azınlıklar bugün de Doğu Akdeniz bahane edilerek Türkiye’ye karşı atılan her adım aslında Türkiye’yi saf dışı bırakmak için kurulan tuzaklardan başka hiçbir şey değil. Biz bu tuzakları boza boza bugünlere geldik.”

Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğindeki tek eksik parçanın yerli doğal gaz üretimi olduğunu belirten Bakan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hamdolsun o meseleyi de artık hallediyoruz. Kaynak zengini ülke olmamamıza rağmen yer altı doğal gaz depolama, LNG ve FSRU tesisleriyle önemli bir doğal gaz depolama hacmi kazandırdık. Şimdi buradan bir haberi ilk defa sizlerle paylaşmak istiyorum. 2 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yapımına başladığımız Türkiye’nin yeni FSRU gemisi, Yüzer Doğal Gaz Depolama ve Gazlaştırma Gemisi inşallah yıl sonunda Türkiye’de olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız gemimize ‘Ertuğrul Gazi’ ismini verdiler. Gemimizin testleri şu an devam ediyor. Testlerin bitiminin hemen ardından Türkiye’ye doğru yola çıkacak. Biri Hatay’da diğeri de İzmir’de olmak üzere 2 FSRU gemimiz vardı. İnşallah bunun biri kendi mülkümüzde özel sektöre ait. Yeni gelecek gemi BOTAŞ’ın mülkünde olacak. Diğer kiralık olan gemiyi de iade edeceğiz. İnşallah yılbaşı itibarıyla Ertuğrul Gazi Yüzer Doğal Gaz Gemisi’ni Hatay’daki terminale bağlayarak hizmete alacağız. Milletimize hayırlı, uğurlu olsun. Ertuğrul Gazi FSRU gemisi 170 bin metreküp LNG depolama kapasitesine sahip. Gaz formundaki miktarı 102 milyon metreküpe eşit. Ertuğrul Gazi günde 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip. FSRU tesisleriyle artık boru hatlarına bağlı kalmadan, farklı kaynak ülke ya da spot piyasalardan gaz tedarik edebileceğiz. Gaz iletim ve dağıtımında yatırım ve taşıma maliyetlerini en aza indirerek, tüketim merkezlerine yakın yeni giriş noktaları oluşturacağız. Özellikle kışın pik tüketim zamanlarındaki mevsimsel dalgalanmaların, teknik ya da jeopolitik risklerden kaynaklı kesintilerin de bu sayede önüne geçmiş olacağız. Ertuğrul Gazi FSRU gemisi doğal gaz arz güvenliğimize önemli bir esneklik kazandıracak.”

Bakan Dönmez, Ertuğrul Gazi’nin ve Alperenlerin yaktığı, 739 yıldır hiç sönmeden yanan diriliş ruhunun ilanihaye devam etmesini diledi.

– ”Bu topraklar sıradan topraklar değil’

Vali Şentürk, konuşmasına, Sultan Alparslan’ın karargahını kurduğu Ahlat’tan Anadolu’nun kapısını açan Malazgirt’ten Anadolu’nun her noktasını karış karış kat ederek Söğüt’e gelen ve otağını kuran Ertuğrul Gazi adına düzenlenen şenliklerin 739’cusuna hoş geldiniz” sözleriyle başladı.

Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”Bu topraklar sıradan topraklar değil. Öylesine özellikleri var ki bir defa ecdadın kanıyla her karışı sulanmış ecdadın ayak izleriyle her tarafı renklenmiş, mümbit topraklar, güzel topraklar. Bizim vatanımızın kalbi olan topraklar. Anadolu’daki tarihimize 600 yıllık bir cihan imparatorluğunu kuran sonra da Türkiye Cumhuriyetini ihya eden kuruluştan, kurtuluşa yaşanan tarih sürecinin her anın en önemli anlarının yaşandığı Söğüt’ümüze teşrif etmenizden mutluluk duyuyoruz. Her yıl coşkuyla, ortak gönül coğrafyasından katılımlarla yaptığımız Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerini koronavirüs nedeniyle kendi aramızda kutlamak durumunda kaldık ve bunun burukluğunu yaşıyoruz.”

Vali Şentürk, konuşmasına şöyle devam etti:

”Ülkemizin zaman zaman düşmanların saldırısına maruz kaldığı malum, bu saldırılara karşı nasıl birleşip bütünleşerek, mücadele vererek zafere kavuştuğu tarih sahnemizde açık bir şekilde ortadadır. Bu yıl, büyüklerimizin dahi şahit olmadığı, dünyayı kasıp kavuran virüsle karşı karşıyayız. Bununla mücadelede de yine millet olarak, aynı anlayışı ortaya koymak zorundayız. Şenliklerimizde, aramızdaki mesafeyi, maske ile birliğimizi ve dirliğimizi, tek ses oluşumuzu en iyi şekilde yansıtarak kutlamak istedik. Gençlerimiz, bizim geleceğimiz. Geçmişimize bakıyoruz büyük bir ihtişam var, geleceğimize de aynı ihtişamı büyük bir onurla taşıyacağımıza inanıyoruz ama bizim taşıyacağımız temel unsurlarımız bu genç unsurlarımız olacak. Söğüt’de şenliklerimizi önümüzdeki yıl daha büyük bir coşkuyla sayın cumhurbaşkanımızın destek ve himayeleriyle, şanımıza geçmişimize yakışır bir anlayışla kutlamak istiyoruz.”

Belediye Başkanı Sever’in selamlama konuşması ve Küre Mehteran takımının konseriyle devam eden etkinlikler, Bakan Dönmez ve Vali Şentürk ile beraberindekiler, Konya Selçuklu Belediyesi ve hayırsever Yücel Var tarafından yaptırılan Ertuğrul Gazi Camisi ve Darû-l Kurra’nın Temel Atma Töreniyle sona erdi.

739. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin