7.5 Yaşında Kanyon Tarihine Geçti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’in Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan Harmankaya Kanyonunda AFAT ( Arama Kurtarma Ekibi ile İstanbul Kanyon ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneğine bağlı sporcuların uğrak yeri oldu.7,5 yaşındaki Tuna Melek Kanber, Kanyona merakım babam sayesinde geldiğini belirterek” Kocaeli’nden geliyoruz üç yıldır kanyonla uğraşıyorum, bu benim ilk sulu kanyonum, daha önce kuru kanyon olarak Manisa’daki Yarıkkaya kanyonunu geçtim, kanyona girmek için heyecanlanıyorum. Çok eğlenceli bir spor bence herkes yapmalı” dedi.

 

İstanbul Kanyon ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği Başkanı Erdal Yalçın öncülüğünde 27 kişilik grup, bölgede kamp yaparak ardından eğitimsiz olan kanyonculara dadan inişler uygulamalı olarak gösterildikten sonra Yenipazar’daki kanyon girişi gerçekleşti.

 

Dernek Başkanı Erdal Yalçın, yaptığı açıklamada, Biz İstanbul Kanyon ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği olarak sürekli değişik kanyonlara gittiklerini söyledi.

 

Burada da Harmankaya Kanyonunu 27 arkadaşımızla geçtik, bu arkadaşlarımızın yarısından fazlası deneyimsiz arkadaşlardı, burası sulu eğitim kanyonu, bu mevsimde su makul seviyede dolayısıyla eğitimsiz arkadaşlar için iyi bir eğitim olduğunu vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:

 

“İlk defa kanyon deneyimine sahip oldular ama en anlamlısı 7,5 yaşında kızımız Tuna Melek Kanber daha önce Manisa’da 30 tane inişi olan Yarıkkaya kuru kanyonunu geçmişti, şimdi sulu bir kanyonu geçmiş oldu. Hatta kendisine İl Spor Müdürlüğünden lisans bile çıkaramadık çünkü sporcu yaşı tutmuyordu.Ama bir kimlik çıkardık, kanyonu geçti teknik olarak o gerçekten bir sporcu. En anlamsıda bu spor Türkiye’de çok geri, bizler ülkenin her kanyonlarına gidiyoruz, yurt dışına da gidiyoruz. Son üç yıldır İtalya’daki uluslar arası kanyon festivallerine katılıyoruz.Bu sporda ne kadar geri olduğumuzu daha iyi biliyoruz.Bununla ilgilide eğitim ve kanyonların Avrupa standartlarına göre botlamasını da yapıyoruz.Güzel bir geçişti ama en anlamlısı 7,5 yaşındaki Tuna’nın geçmiş olması çünkü belki onlar o arayı kapatıp Avrupa’yı yakalarız.”

Harmankaya Kanyonu güzel, kaya duvarı ihtişamlı

Yalçın, Harmankaya Kanyonu güzel, kaya duvarı ihtişamlı, suyu da güzeldi bugün ip inişinde iki tane uzun ip inişi var ona deneyimsiz arkadaşlar için iyi, negatifliği ve kayaya yakın inişler var onlara da bir antrenman olduğunu ifade ederek,”Kayadan geçiş antrenmanları açısından da iyi yani kayadan ilerleme karşı baskıları uygulama bu açıdan da güzel bir eğitim kanyonu, sağ olsunlar girişe ve çıkışa da tesisler yapılmış bu da çok iyiydi. Keşke bütün kanyonlarımız böyle olsa.Böyle bir kanyonu ekipmansız geçmek çok yanlış geçilemez de zaten, Kanyonu geçmek için Avrupa standartlarına göre dört kişi geçmek zorundasınız.Kanyon deneyimi olanlar tek başına girmemeliler, yanlarında deneyimli bir arkadaşların olması lazım” dedi.

 

Kanyon spor olarak bir branş yok, Türkiye’de Dağcılık Federasyonunun bir alt kurulunda bir çalışma var ama Türkiye’de kanyonu bir spor olarak tanınmadığını belirten Yalçın,”Aslında Yunanistan’dan bile gerideyiz, Yunanistan İstanbul’un yarısı kadar ama onların tüm kanyonları emniyetli şekilde botlanmış ve teknik raporları çıkartılarak yayınlanmış durumda. Avrupa standartlarına göre bir çok kanyonumuz geçici botlanmış, burası ise kalıcı botlanmış.Spor Bakanlığı bizi Dağcılık Federasyonuna bağladı, çünkü kanyon diye bir spor tanımlı değil, branş olarak tanımadığı için, bunda iki koşul var Federasyonu olmayan spor dallarına bağlayacaklar yada dağcılığa, ama biz şu anda yasal olarak Dağcılık Spor Kulübüyüz.”

 

Mehmet Erol İstanbul’dan katılıyorum, hobi olarak başladığım bu spora, güzel kanyonları keşfetmeyi kendimize görev bilindiklerini belirterek, “Burası da gerçekten çok güzel bir kanyon, geçtiğimiz zaman çoğu kısımları dar bayağı güzel şaleleri mağarasında oluşmuş akıntıları ile güzel bir kanyon” ifadelerini kullandı.

7.5 Yaşında Kanyon Tarihine Geçti
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin