1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“YAŞASIN İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN BİRLİĞİ!”

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı Bilecik’te büyük coşku ile kutlandı. İşçiler istek ve taleplerini hep birlikte en yüksek sesleriyle dile getirdi.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-12

Kutlamalar, Bilecik aile çay bahçesi önünde başlayıp atılan sloganlar ve müzik eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na gelinmesiyle devam etti. Yürüyüş esnasında, “Zafer Yine de Emekçinin Olacak, İnadına Sendika İnadına Disk, Her yer Taksim Her Yer 1 Mayıs” gibi sloganlar atıldı. Cumhuriyet Meydanı’na gelen katılımcılar polisler tarafından tek tek arandıktan sonra alana alındı.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-24

1 Mayıs 1977’deki kutlamalar sırasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-46

Ardından Enternasyonal Marşı ve 1 Mayıs Marşı okundu. DİSK’e bağlı tertip komisyonları katılımcıları selamladıktan sonra Birleşik Metal İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı ve Tertip Komitesi adına DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Bölge Temsilcisi ve Düzenleme Kurulu Başkanı Recai Büyükbeyhan konuşma yaptı.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-45

Birleşik Metal İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “İşçiler… işsizler… kadınlar gençler Bilecikli yurttaşlar…

Kardeşlerim…

Yağmaya ve talana,

Yolsuzluğa ve yoksulluğa,

İş kazalarında ölümlere, vahşi sömürüye hayır diyenler 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günümüz kutlu olsun. 1 Mayıs mitingine hoş geldiniz. [1] Mayıs biz işçilerin bayramıdır.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-42

Ancak aynı zamanda 1 Mayıs, mücadele günüdür.

1 Mayıslar biz işçilerin sorunlarını ülkenin temel sorunlarıyla birlikte gündeme getirdiği ve ülkenin gündemine müdahale ettiği günlerdir.

Bugün bu müdahaleye daha fazla ihtiyacımız vardır.

Kapitalizmin insanlığı büyük bir karanlığa mahkum ediyor.

Emperyalist ülkelerin yöneticilerinden üçüncü dünya savaşı çığlıkları duyuluyor. Burnumuzun dibinde, Suriye’de süren savaşta büyük ülkeler çekinmeden terör örgütlerini kullanıyor.

Milyonlarca emekçi bölgesel savaşlardan kaçarak yurdunu terk etmek zorunda kalıyor.göçmen işçiler, gittikleri ülkelerde patronların en vahşi sömürüsüne maruz kalıyor.

Sömürü derinleşiyor.

Çocuk işçilik artıyor.

Güvencesizlik yaygınlaşır.

İşsizlik, kriz dönemlerinin rakamlarında seyrediyor.

İş cinayetleri bitmiyor.

Kapitalizm işçilere 150 yıl önceki koşulları dayatıyor.

Bu karanlık tabloya son verebilecek yalnızca tek bir güç vardır. O da işçi sınıfımızdır.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-39

Ülkemiz de bu karanlık tablonun tam orta yerindedir. Savaş kışkırtıcılığının, sömürünün ve zulmün emekçilerin üzerine nasıl çöktüğü ortadadır.

Biz işçiler, işyerlerimizde, mahallemizde, yaşadığımız şehirde daha fazla örgütlü olmak zorundayız. Çünkü önümüzdeki günler kazanılmış haklarımızın gündeme getirileceği günler olacak.

Sonuçları kamuoyunda hala tartışılmaya devam eden bir referandum yaşadık. Referandum sonrası işverenler, siyasi iktidardan daha fazlasını talep etmeye başladı bile. Bugüne kadar biz işçilerin haklarını yeterince tırpanlamamışlar gibi, yeterince bizim kazançlarımızdan kaynak yaratmamışlar gibi daha fazlasını istiyorlar.

Kiralık işçilik yasası bir gecede meclisten geçti. Bireysel emeklilik sistemine zorunlu katılım ile cebimizden patronları fonluyorlar. Bizim paralarımızla oluşan işsizlik sigortası fonunu işverenlere teşvik adı altında yağmalaya devam ediyorlar.

Bunlar yetmiyor, şimdi kıdem tazminatımıza göz koydular.

Buradan açıkça söylüyoruz. Kıdem tazminatımıza yönelik hesaplardan vazgeçin. İsçiler neredeyse ellerinde kalan son hak olan kıdem tazminatının gasp edilmesine izin vermeyecektir. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-18

Ülkemiz neredeyse bir yıldır OHAL ile yönetilmektedir. OHAL, temel hak ve özgürlüklerimize karşı bir uygulama haline dönmüştür. Nerede bir işçi sendikalaşsa, bir hak arasa karşısında OHAL tedbirleri çıkarılmakta, en sert müdahale ile karşılaşmaktadır.

Yürüyüş, basın açıklaması, her türlü demokratik tepki neredeyse yasaklanmış durumdadır. Sendikalaştığı için işçileri işten atan işverenlere ses çıkartılmamakta, tepki gösteren işçilere müdahale edilmektedir.

OHAL, patronların keyfi uygulamaları için bir kalkana dönüşmüştür. OHAL son bulmalıdır. İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, bu nedenle de bu sene çok daha özel bir anlama sahiptir. Referandum sonrası iştahı kabaran patronların, biz işçilerin haklarına yönelik saldırısına vereceğimiz yanıtı bir kez de bugün ülkenin tüm meydanlarında ifade ediyoruz.

Diyoruz ki;

Kıdem tazminatlarımızdan elinizi çekin. Kıdem tazminatını tasfiye etmenize bir işçiler asla izin vermeyeceğiz.

İşçi simsarlığı sevdasından vazgeçin. İşçilerin kiralanır bir mal haline getirilmesine göz yummayacağız. Kiralık işçiliği kaldırın.

Sömürüyü derinleştirme amacıyla esneklik dayatmalarından vazgeçin. İşçilerin daha fazla yoğun, daha fazla güvencesiz çalıştırılmasına asla izin vermeyeceğiz.

İş cinayetlerini durdurun. Gerekli tedbirleri alın. Gerçek sorumluları en ağır şekilde cezalandırın.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-28

Değerli işçi kardeşlerim.

Taleplerimiz açıktır:

Vergi adaletsizliğine son verilmelidir.

Çocuk işçiliği engellenmelidir.

Tabiatın yağmalanmasına, doğal çevrenin kar hırsıyla talan edilmesi, durdurulmalıdır.

Kadın istismarı ve cinayetleri son bulmalıdır.

Hukukun üstünlüğünü esas alan, gerçek adaletin sağlandığı bir yargı bağımsızlığı tesis edilmelidir.

Emperyalizmin bölgesel hesaplarından sıyrılmış, ekonomide ve siyasette tam bağımsız bir Türkiye temel hedefiyle hareket edilmelidir.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-14

Dostlar…

Eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi için ülkenin tüm meydanlarındayız. 1 Mayıs meydanlarında yeşeren özgürlük filizleri, işçi sınıfının emeğiyle boy verecektir. Ve 1 Mayıs günü “umut”, işçi tulumu giyerek bu memleketin sokaklarında dolaşacaktır…

Eşitlik, özgürlük ve adalet için,

Yaşasın 1 Mayıs!

Yaşasın İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü!”

1-mayis-coskuyla-kutlandi-47

DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Bölge Temsilcisi ve Düzenleme Kurulu Başkanı Recai Büyükbeyhan ise öncelikle istek ve taleplerinin yanı sıra günün tarihçesini de anlattığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Çelik adımlarla yürüyoruz. Biz bu karanlık yolun sonunda, doğacak güneşi görüyoruz. Asgari ücret değil, hür ve günlük güneşlik. Bir gelecek istiyoruz.

Elinde çekici demiri döven, anlının terini koluyla silen, hiçbir zaman boyun eğmeyen emekçi kardeşlerim. Hak için her türlü savaşa giren üyesi ile birlikte dimdik yürüyen kamu emekçileri, mücadelemize destek veren siyasi partiler, geleceğin aydınlık yüzü olan öğrencilerimiz. Bizimle beraber her yere koşan basın emekçileri. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

1880′ li yıllar, ağırlıklı olarak kol emeğini kullanıldığı ve çalışma şartlarının çok kötü olduğu yıllardı. Küçük çocukların karın tokluğuna çalıştırılması ve 14-15 saate kadar varan iş günleri söz konusuydu.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-27

Şirketler eşi görülmemiş bir hızla büyürken, işçiler, işyeri güvenliği, sağlık koşulları, örgütlenme ve grev gibi en temel haklarını dahi tanımayan bir siyasi ve hukuki sistem ile karşı karşıyaydı.

ABD’nin Şikago kentinde 40 bin tekstil işçisinin gerçekleştirdiği eylem kanla bastırıldı. Aynı kentte, bir fabrikada 8 saatlik iş günü için greve çıkan 1.400 işçi işten atıldı. Aynı tarihlerde greve çıkanlara ateş açıldı ve 4 işçi yaşamını yitirdi.

Saldırılar, mücadele ateşini söndürmedi,1 Mayıs 1886’da yaklaşık 350 bin işçi greve çıktı. Tarih işçi sınıfının böylesine örgütlü ve kararlı tepkisine ilk kez tanık oluyordu. Tüm ülkede yaşam durdu. İşçiler üretimden gelen güçlerini kullanıyordu.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-5

İşçilerin bu topyekün isyanı, işverenin tepkisini çekti.

Chicago’da greve çıkan 40 bin işçinin eylemini bastırmak için, saldırılar düzenlendi. Hükümet ve işverenler, işçi eylemini kolay kolay içlerine sindiremiyordu. 1 Mayıs sonrası işten atmalar, baskılar yoğunlaştı. Olaylara neden oldukları gerekçesi ile 8 işçi hakkında idam istemiyle dava açıldı. İşçiler idam cezasına çarptırıldı.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-10

Dört yiğit işçi önderi 1 Mayıs 1886 yılında 8 saatlik iş günü mücadelesinde önderlik yaptıkları için idam edildi. Albert Persons İsimli işçi, özür dileme şartıyla affedileceğinin söylenmesi üzerine, mahkeme heyetinin karşısında tarihe geçecek sözlerini söyledi:

“Bütün dünya biliyor suçsuz olduğumu. Eğer asılırsam cani olduğumdan değil, emekçi olduğumdan asılacağım.”

işçi önderlerinin törenine yüz binlerce insan katıldı. ABD’ de yaşanan bu olaylar uluslararası işçi örgütlerini harekete geçirdi, işçilerinin mücadelesini desteklemek amacıyla dünya çapında gösteriler düzenledi. 1890′ dan başlamak üzere 1 Mayıs’ı da, “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul etti.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-7

Değerli arkadaşlar sevgili emekçi kardeşlerim

Bu ülkede birçok yasa değişti fakat işçileri emekçileri ilgilendiren yasalar değişmedi çünkü korkuyorlar, işçilerin sendikalarda örgütlenmesinden, hakları için, insanca yaşamak için verecekleri örgütlü mücadeleden korkuyorlar. Değiştirmiyorlar, çünkü sermaye bu yasaların değişmesini istemiyor.

Kiralık işçilik uygulaması, istihdam büroları, bireysel emeklilik sistemini zorunlu hale getiren yasalar çıkartılıyor.

Sermaye yıllardır verdiğimiz emeğin karşılığı olan tazminatlarımıza göz dikiyor onları fona devretmek oradan da yok etmek istiyor. Sermaye fabrikalarda rahatça taşeron işçi çalıştırmak istiyor. Bununla ilgili yasal çalışmalar devam ediyor.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-4

Ulusal istihdam paketi ile bugüne kadar kazandığımız birçok hak elimizden alınmak isteniyor. Eğer bu saldırılara karşı duramaz isek yeni saldırılar gündeme gelecektir.

Bizi yok sayanları haklarımızı gasp etmeye çalışanlara karşı, 1 Mayıs marşında olduğu gibi hep bir ağızdan “ancak bu böyle bitmez sömürü devam etmez ” demeliyiz.

Bu anlamlı günde bizlere bu haksızlığı reva görenlere karşı vereceğimiz mücadeleyi şimdiden kutluyor. Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlar.1 Mayıs birlik, dayanışma, ve mücadele gününüzü bir kez daha kutluyorum.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-40

Neden liman deyince Hatırıma direkler gelir Ve acık deniz deyince yelken?

Mart deyince kedi,

Hak deyince işçi

Ve neden ihtiyar değirmenci

Allah’ıma inanır düşünmeden?

Ve rüzgarlı havada Yağmur eğri yağar?

Yağmurda ıslanıp çamurda boğuşuyorsak Güneşli günlere kavuşmak içindir.

Sefalet ile birlikte yiğitçe direniyorsak Refah günlerde buluşmak içindir.

Direndiğimiz her gün özgürlüğün bir aşamasıdır Yarınlardan beklediğimiz insanın insanca yaşaması içindir.”

1-mayis-coskuyla-kutlandi-30

Emniyet mensuplarının yoğun güvenlik önlemleri aldığı kutlamalara; DİSK Birleşik Metal İş, Eğitim-İş, CHP, Vatan Partisi, Demokrat Parti, ADD, Osmaneli Merkez Avcılar Kulübü gibi bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-54

Kutlamalar katılımcıların birlik ve dayanışma halayının ardından son buldu.

1-mayis-coskuyla-kutlandi-11-mayis-coskuyla-kutlandi-21-mayis-coskuyla-kutlandi-31-mayis-coskuyla-kutlandi-61-mayis-coskuyla-kutlandi-81-mayis-coskuyla-kutlandi-91-mayis-coskuyla-kutlandi-111-mayis-coskuyla-kutlandi-131-mayis-coskuyla-kutlandi-151-mayis-coskuyla-kutlandi-161-mayis-coskuyla-kutlandi-171-mayis-coskuyla-kutlandi-191-mayis-coskuyla-kutlandi-201-mayis-coskuyla-kutlandi-211-mayis-coskuyla-kutlandi-221-mayis-coskuyla-kutlandi-231-mayis-coskuyla-kutlandi-251-mayis-coskuyla-kutlandi-291-mayis-coskuyla-kutlandi-311-mayis-coskuyla-kutlandi-321-mayis-coskuyla-kutlandi-331-mayis-coskuyla-kutlandi-341-mayis-coskuyla-kutlandi-351-mayis-coskuyla-kutlandi-361-mayis-coskuyla-kutlandi-371-mayis-coskuyla-kutlandi-381-mayis-coskuyla-kutlandi-411-mayis-coskuyla-kutlandi-421-mayis-coskuyla-kutlandi-481-mayis-coskuyla-kutlandi-491-mayis-coskuyla-kutlandi-501-mayis-coskuyla-kutlandi-501-mayis-coskuyla-kutlandi-511-mayis-coskuyla-kutlandi-521-mayis-coskuyla-kutlandi-53

1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin