Zararlısına Rastlanılmadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te Zeytin yetiştiriciliği yapılan Bayırköy ve Sarmaşık Mahalleleri İle Osmaneli İlçesinde Zeytin Entegre Mücadele kapsamında hastalık ve zararlı kontrolü yapılmaktadır.

Bahçe Kontrollerine bizzat kendisi de katılan İl Müdürü Necmettin Yoldaş konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

” İl Müdürlüğü olarak Zeytin güvesi, Zeytin Sineği ile sürvey çalışmaları yürütülmektedir. Biyoteknik mücadele yöntemi olan tuzak asılıp düzenli kontrolleri yapılmaktadır. Zararlı Ergini tuzaklarda tespit edildiği anda üreticilere, muhtarlara ilaçlama yapmaları konusunda bilgi verilmektedir.

Ayrıca İl Müdürlüğü sitemize konularla ilgili duyuru metni konulmaktadır. Zeytin sineği meyve içine yumurta bırakıp meyve vuruğu diye tabir edilen zararı oluşturmaktadır. Bahçe ziyaretlerinde makro gözlemle vuruk sayıları takip edilmektedir. Bu durum sofralık zeytinlerde hiç olmaması istenmektedir. Ayrıca yağlık zeytinlerde zeytinyağının asitliğini artmasına sebep olmaktadır. Zeytinyağının kalitesi bozulmaktadır. Tüketici sağlığı açısından da zeytin sineği sürveyi takibi oldukça önemlidir.

Ayrıca; İlimizde Akdeniz Meyve Sineği Zararlısı ile ilgili Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü ile beraber ”Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi” 3 yıldır yürütülmektedir.

Akdeniz Meyve Sineğinin zarar yaptığı Trabzon Hurması, Şeftali, Ayva ve Kiraz da 12 ay tuzak asılıp zararlı popülasyonu takip edilmektedir. Bu sinek meyve içine yumurta bırakıp ürünün Pazar değerini düşürmektedir.

Merkeze bağlı Başköy, Küplü, Bekdemir ve Aşağıköyde Trabzon Hurması bahçelerinde, Yeniköy,Deresakarı ve Örenköyde Kiraz Bahçelerinde haftalık tuzak kontrolleri yapılmaktadır.

Üreticilerin bahçe ziyaretleri ile zararlı konusunda bilinçlenmeleri hedeflenmektedir. İlimizde 2019 yılı içerisinde Akdeniz Meyve Sineği Zararlısına rastlanılmamıştır.” dedi.

Zararlısına Rastlanılmadı
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin