UZMANI UYARDI: KALP HASTALARI KIŞIN NASIL BESLENMELİ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış Mevsiminin gelmesiyle birlikte Kalp hastalarının beslenmede nelere dikkat etmeleri konusunda Uzmanı önemli uyarılarda bulundu. Kalp ve Damar Cerrahı Doktor Orhan Rodoplu hastaların neler yemeleri konusunda şu uyarılarda bulundu: Havalar soğudu, kış geldi çattı. Soğuk algınlığı, bronşit ve grip kapıya dayandı. Peki hastalıklardan korunmak için neler yapmalıyız? “Yeterli ve dengeli beslenin, spor yapmaktan vazgeçmeyin, mevsim meyve ve sebzelerini yiyin, D vitamini alın, abur cuburdan uzak durun, proteinden zengin gıdalar tüketin” Hava kapalı, günler kısa, mevsim soğuk. Ne canımız bir şeyler yapmak istiyor ne de bedenimiz buna izin veriyor. Soğuyan havaya ayak uyduramayan beslenme düzenimiz hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Fındık, Ceviz ve Bademden Vazgeçmeyin

Başta soğuk algınlığı olmak üzere bronşit ve grip hasta etmek için kapıda bekliyor. Ancak alınacak birkaç tedbirle hastalıklara meydan okumak hayal olmaktan çıkıyor.
Kalp Hastalarının kış mevsimini hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlıklı geçirmenin yollarını anlatalım. grip ve benzeri durumlardan korunmak için aşı olmak, hijyen koşullarına dikkat etmek elbette önemli ama sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek de çok önemli bir faktördür. melankoli mevsiminde sağlıklı kalabilmek için bazı önemli noktalar vardır. Fındık, ceviz ve bademden vazgeçmeyin Bazı vitaminlere ayrı bir önem vermekte yarar görüyorum.

Mesela E vitamini bağışıklık sistemine katkıda bulunan ve güçlü antioksidan etkiye sahip bir vitamindir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz ve badem ile kuru baklagiller önemli derecede E vitamini kaynağıdırlar. A ve c vitaminlerinden zengin gıdalar tüketin Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral girişini sağlamak için özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunan antioksidan etkili A ve C vitaminlerinden zengin gıdalara yönelin. havuç, brokoli, maydanoz, karnabahar gibi sebzeler ve mevsiminde bolca taptaze bulunan portakal, mandalina, greyfurt ve elma gibi meyvelerden her gün en az 4-5 porsiyon tüketmemiz gerekir.

Haftada 3-4 Kez Tüketmek Kaydıyla Taze Balık

D vitamini olmazsa olmaz Son yıllarda yapılan yüzlerce bilimsel çalışma göstermiştir ki D vitamini sadece kemik, eklem ve diş sağlığı üzerine değil, metabolizmadan tiroid bezinin düzgün çalışmasına, kronik hastalıklardan bağışıklık sistemine kadar pek çok sistemde önemli işleve sahiptir. Kış aylarında yeterince güneş göremediğimiz için maalesef eksikliği görülen D vitamininin dışarıdan takviyesinin ülkemiz için aslında çok da zor değildir.

Haftada 3-4 kez tüketmek kaydıyla taze balık, bizim sadece D vitamini ihtiyacımızı değil, aynı zamanda beyin ve kalp damar sistemi fonksiyonları için çok önemli değeri bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinden omega-3’ü ve kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot gibi değerli minerallerle E vitamini için de iyi bir kaynak teşkil eder. Sağlıklı atıştırmalıklara yönelin Kış aylarında vücut sıcaklığını en uygun seviyede korumak için enerji ihtiyacı artarken canımızın genellikle abur cubur tarzında basit karbonhidratlar tüketmek isteRİZ. “Bunların yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıllı kompleks karbonhidratlar tüketmek, kan şekerimizdeki istenmeyen oynamalardan bizi koruyacak, açlık hissimizi de kontrol etmemizi sağlayacaktır. Yulaf ezmesi, kuru meyveler, kepekli bisküvi ve krakerler, meyveli az yağlı yoğurt, yağsız patlamış mısır gibi daha sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmemiz, bizi kış aylarının melankolisinden kurtaracak yeterli kaloriyi üstelik sağlıklı şekilde almamızı sağlayacaktır.

UZMANI UYARDI: KALP HASTALARI KIŞIN NASIL BESLENMELİ?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin