ŞED KUŞATMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Bilecik’te, ”Ahilik Haftası” kutlamaları kapsamında “Şed kuşatma” töreni ve Şeyh Edebali Türbesi ziyareti gerçekleştirildi.
 
Vali Tahir Büyükakın, Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Belediye Kültür Sitesinde düzenlenen programda, ”Pabucunun dama atılması”nın o zamanın koşullarında üretirken, ticaret yaparken, ölçerken, tartarken ve biçerken mesleki ahlak kurallarına uymayan insanı bir nevi yaptırıma maruz kalması, pabucu dama atılan esnaftan da kimsenin alışveriş yapmaması anlamına geldiğini ifade etti.
 
Medeniyetin son derece önemli bir müessesesini hatırlamak ve ona ilişkin bazı değerlendirmeler yapmak üzere bir araya geldiklerini belirten Vali Büyükakın, şöyle konuştu:
 
”Ahilik, topyekun bir ahlak felsefesinin üretime ve alışverişe yansıyan halidir. Bizim medeniyetimiz nereden besleniyor?. Her peygamber bir meslek sahibidir. Bütün peygamberlerin bir mesleği vardır. Kimisi demircidir, bizim peygamberimiz tüccardır. İlahi otoriteyle bizim medeniyetimizin bir kavgası yoktur. İnsanın yaratılışı ile ilişkisi insanın insanla ilişkisini devredebiliyor.
Yaratıcı ile kavga eden adam etrafındaki ile de kavga ediyor. Ahilikte de alırken, satarken, otururken, kalkarken, insanlarla ilişki kurarken her şey dahil 700 kadar şey var. Hasta ziyareti etmek de ahiliğin adaplarından bir tanesi. Ben bugün alışveriş yaptım ama yandaki dükkan yapmadı gidin ondan alışveriş yapın demek de ahiliğin kültürlerinden bir tanesi.  Bizim aslında medeniyetimizin köklerini bir daha düşünüp, dünyaya yeniden bir umut olacak.
Bizim medeniyetimizde ve kültürümüzde sadece satmak mı? vardır. Bizim bu dünyaya söyleyeceğimiz var ama çalışmamız lazım. Ahilik de topyekun bir düşünce sistemi, yaşam biçimi. Bu yaşam biçimiyle yaşayan insan belli bir şekilde üretir, tüketir ve insanlığa yardım eder.”
 
AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan ve Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta’nın konuşmasının ardından halk oyunları gösterisi sunuldu.
 
”Şedkuşatma” töreniyle devam kutlamalar, toplumsal ve ticari ilişkilerde güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, cömert güler yüzlü olma ve Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne herhangi bir başvurusu bulunmayan Osmaneli ilçesinde soba imalatı yapan Mustafa Doğan’a, oto kaporta tamirciliği mesleğini yapan ve ilin kalfası seçilen Gölpazarı ilçesinden Alettin Ayar ve yorgan imalatı mesleğini yapan ve ilin çırağı seçilen Hatçe Genç’e plaketlerin verilmesinin ardından Şeyh Edebali Türbesi ziyareti ve ”Ahi pilavı”nın dağıtımıyla sona erdi.
ŞED KUŞATMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin