RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan bayramı geldi .. Ramazan geliyor, nasıl beslenelim; iftarda,sahurda ne yiyelim derken bu ay bitti bile. Ramazan ayı boyunca beslenme düzenimizin değişmesi ve günlük öğün ve su tüketiminin azalmasının ardından bir anda eski beslenme alışkanlıklarına dönmemizle birlikte bayramda fazla yeme sürecine giriyoruz.

Bayrama son 1 kala, tatlı telaşı şimdiden hepimizi sardı. Her ne kadar “Ramazan bayramı” olsa da Şeker bayramı olarak da anılan bu özel günlerde beslenmenin dengesi biraz tatlılara kaçabiliyor.

Oruç tutanların 1 ay boyunca yeme içme dengesi farklılaştığı için, bayramı, normal günler için bir geçiş aşaması olarak da görebiliriz.

İşte size 10 maddeyle Ramazan bayramını daha mutlu geçirmenin püf noktaları;

1- Ramazan süresince sınırlı saatlerde yemek, psikolojik olarak bayramda daha fazla yeme ihtiyacı hissettirebilir. Bu davranıştan kendi sağlığınız ve çevrenizdekilerin sağlığı için uzaklaşmaya çalışın. Aman nasıl olsa bozdum diyetimi “ battı balık yan gider” bakış açısından uzaklaşın, alışveriş listenizi ve bayram tabaklarınızda özenli seçimler yapın.

2- Her gün şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli hafif seçimler ile denge kurmaya çalışın. Hamur işleri ve tatlılardan vazgeçemiyorsanız normale göre porsiyonlarınızı küçültebilirsiniz.

3-Bayram tatlılarını dengelemek için güne dengeli ve çok ağır olmayan bir kahvaltı ile başlayın. Öğle ve akşam yemeklerinizde sebze ve salatalara ağırlık verin.

4- Ramazan ayı boyunca yeterli su tüketememiş olabilirsiniz. Ama bu normal beslenme düzenine geçiş aşamasında su tüketiminizi aksatmayın.

5-Sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi kaybetmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını da artırabilir, dikkat edin. Beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarın ve sürekli yemek odaklı olmayın.

6- Ana yemeklerinizi hazırlarken, fırın, ızgara, haşlama, buğulama tercih edebilirsiniz.

7- Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarının şekersiz olmasına dikkat edin. İçtiğiniz çay ve kahveler günlük sıvı ihtiyacınız yerine geçmez bundan dolayı su içmeyi ihmal etmeyin. Günde ortalama 2 litre (6-8 bardak) su tüketin.

8- Tansiyon, şeker(diyabet) veya kalp damar hastalığı olan bireyler, ramazan bayramında yediklerine daha da çok dikkat etmeleri gerektiğini unutmamalıdır.

9- Özellikle bayramlarda mide yanmaları, hazımsızlık ve bağırsak problemleri artabilir. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketmek, yeterli posa almamak ve aniden mideye yüklenmek olabilir.

10- Mümkün olduğunca aktif kalmaya özen gösterin. Fiziksel aktivitenizi ihmal etmeyin.

Sağlıklı günler dilerim

İyi bayramlar!

Diyetisyen Melis TÜZÜN

 

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin