OBEZİTE KORONADA RİSK FAKTÖRÜ MÜ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Özel Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mehlika Bulut, yapılan son araştırmaların obezitenin yeni tip koronavirüse neden olduğu, Covid-19 da risk faktörü olduğunu söylediğini bildirdi.

Diyetisyen Bulut,  konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

Araştırmalarda virüslerin Ak ciğerde bulunan ACE2 proteinine tutulmasında yola çıkarak Covid 19 virüsünün yağ dokularında bulunan ACE2 enzimine tutulma ihtimalinin yüksek olabileceğini söylüyor.

KORONAYA KARŞI BOL SU VE DENGELİ BESLENME

Virüsün yayılımını önleyecek tek bir besin ve çözüm olmasa da sosyal izolasyonu sağlamak, dengeli beslenmek,evde fiziksel aktivite, ideal vücut ağırlığını korumak ve iyi bir uyku başlıca önlemler arasında sayılabilir. Bağışıklık sistemimize destek olmak adına c vitamininden zengin turunçgiller, yogurt ve kefir gibi bağırsak sağlığımızı koruyan probiyotikler, proteinden zengin besinler; yumurta, miktar ve hijyen kontrolleri sağlanarak, et, tavuk, balık gibi besinler, baklagiller , antioksidan( toksin savar( özelliği ile yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli. Bağışıklığı zayıflatacak hazır gıdalardan, paketli ürünlerden ve şekerden uzak durmakta buyuk fayda var. Tüm bunlara dikkat ederken en önemli bir nokta olan su tüketimi de yeterince sağlanmalıdır. Su tüketimini azaltan diuretik etkili ( vücuttan sıvı atan) çay ve kahve tüketimi de minimuma indirilmeli. Su tüketimi yetişkinler için kg başına 30 ml çocuklarda 50 ml olarak önerilir.

VİRÜSLERLE MÜCADELEDE MELATONİN HORMONU
Yapılan araştırmalar uykuda salgılanan melatonin hormonunun virüslerle mücadele eden bağışıklık hücrelerinin yenilenmesini sağladığını bildirmiştir. Hormon saat 21.00 ile 04.00 arasında salgılanıyor ve en yüksek değerine 02.00 da ulaşıyor .Işıkta salgısını durduran hormon gün ışığı ile aktivitesini durduruyor.Kaliteli ve yeterli uyuyamazsak melatonin salgılanmadığı için vücudumuzdaki iltihap hücreleri artıyor. Bu tablo korona pandemisinde nefes alamayan ve ciddi solunum sıkıntıları ile karşılaşmış hastalarda gözlemlenmiştir

On-line danışma hizmetlerimiz bu zorlu sürece bir sorumluluk olarak baktığımız için ücretsizdir İnstagramdan @dyt_mehlika instagram adresimi sorularınız için takip edebilirsiniz..

OBEZİTE KORONADA RİSK FAKTÖRÜ MÜ?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin