EN SON 20 YIL ÖNCE GÖRÜLMÜŞTÜ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te geçtiğimiz gün, kar yağışı esnasında gök gürültüsü ve şimşek çakması ile nadir görülen doğa olayı gerçekleşti.

Bilecik kent merkezinde geçtiğimiz gün kar yağışı etkili olurken, kar yağdığı sırada gök gürültüleri duyuldu. Şiddetli şekilde duyulan gök gürültüleri vatandaşlarda şaşkınlık yaratırken söz konusu doğa olayının “Cephesel Oraj” olarak adlandırıldığı öğrenildi.

Cephesel Orajın çok nadir görüldüğü bilinirken, Türkiye’de 21 yıl sonra tekrar yaşanan doğa olayının en son 1990 ve 2000’li yılların başında da görüldüğü biliniyor. Kar yağarken şimşek çakmasının olumsuz bir etkisinin olmayacağı değerlendirilirken, sadece ilginç bir tabiat olayı olarak hafızalarda kazınıyor.haber

CEPHESEL ORAJ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Sıcak havanın arkasından hemen gelen aşırı soğuk hava, sıcak havayı yukarı doğru hızlı şekilde yükseltip, alta giriyor. Böylece alt ve üst atmosfer arasında sıcaklık dengesizliğin oluşmasına yol açıyor. Fakat alt atmosfer çok soğuyor. Üst atmosfer de oldukça ılık oluyor. Dolayısıyla alt ve üst atmosferdeki ani sıcaklık farkından dolayı zıt yönlü elektrik akımları meydana geliyor. Böylece kar yağarken şimşek çakıyor. Aslında karın yağdığı katmanda şimşek çakmıyor. Daha üst katmanda ve yağmur tabakası olan o katmanda şimşek çakıyor. Ama biz bunu göremiyoruz. Alt katmanda tamamıyla kar bulutları olduğu için kar yağarken şimşek çakıyor görünümünü algılıyoruz.

EN SON 20 YIL ÖNCE GÖRÜLMÜŞTÜ
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin