Mustafa Cinoğlu ve Uzun Ömer’e Vefa Örneği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı pazartesi birleşimi, Belediye Başkanı Semih Şahin başkanlığında gerçekleştirildi.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda 7 gündem maddesi ile meclise sunulan ek gündem önergeleri görüşüldü.

Toplantı öncesinde Başkan Şahin, İyi Parti Meclis Üyesi Mustafa Sadık Kaya ve MHP Meclis Üyesi Hamdi Salt’ın doğum gününü kutlayarak, hediye takdim etti.

Toplantı öncesinde, Bilecik Engelsiz Yarınlar Derneği Başkanı ve Bilecik Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Aslıhan Volkan, ilimizde engelli bireylerin yaşadığı sorunları sunum eşliğinde anlattı.

Gündem maddelerinden Bilecik Belediyesi T Plaka Ticari Taksi yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılması konusu ile 2. Gündem maddesi olan Bilecik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sosyal Yardım yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılarak, 5393 sayılı belediye kanununun 18. Maddesinin 1. Fıkrasının (m) bendine istinaden Bilecik Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet yönetmelik taslağının görüşülmesi konuları, daha detaylı görüşülmesi amacıyla Perşembe günü gerçekleştirilecek birleşime ertelendi.

İmar plan tadilatlarının görüşülmek üzere İmar Komisyonuna havale edildiği toplantıda ayrıca Bilecik İsmetpaşa Mahallesi 464 ada, 207,208,209 ve 218 parsel numaralı taşınmazların satın alınması ve satın alınmasının uygun görülmesi halinde Belediye Başkanına ve Belediye encümenine yetki verilmesi konusu görüşülerek, oy çokluğuyla karara bağlandı.

MUSTAFA CİNOĞLU VE UZUN ÖMER’İN İSİMLERİ BİLECİK’TE YAŞATILACAK

Ekim ayı meclis toplantısında ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti meclis üyeleri tarafından sunulan ek gündem önergesi görüşüldü.

Mustafa Cinoğlu ve dönemin en uzun boylu ismi olan Bilecikli Uzun Ömer’in hayat hikayeleri okunarak, önerge hakkında meclis üyelerine bilgi verildi. Buna göre Bilecik eski belediye başkanlarından Mustafa Cinoğlu’nun ismi, kendi döneminde yaptırmış olduğu 75. Yıl Parkı’nın adı korunarak, 75. Yıl Mustafa Cinoğlu Parkı olarak değiştirilmesi maddesi ile Uzun Ömer isminin uygun görülen bir sokak ya da caddeye verilmesinin görüşülmesi için İmar Komisyonuna sevk edilmesi oy birliğiyle karara bağlandı.

MUSTAFA CİNOĞLU KİMDİR?

25.02.1949 tarihinde dünyaya gelen Mustafa Cinoğlu, Avukat Akın Olcay’ın Bilecik’te 1989-1994 yıllarında yaptığı belediye başkanlığının ardından, 27 Mart 1994 yılında yapılan Mahalli İdareler Genel seçimlerinde Doğru Yol Partisinin (DYP) Bilecik belediye başkanı adayı olarak seçime girmiş ve 5 yıl boyunca Bilecik ve Bilecik halkı için hizmet etmiştir.

Bilecik’te, ‘Cin Ağa’ adıyla bilinen ve bir dönem Bilecikspor Kulübü başkanlığı yapan Mustafa Cinoğlu, 16 Mayıs 1993’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel ve 14 Haziran 1993’de hükümeti kurmakla görevlendirilen Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk ve tek kadın başbakanı Prof. Dr. Tansu Çiller döneminde 1994-1999 yılları arasında Bilecik Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır. Mustafa Cinoğlu, 18 Temmuz 2020 yılında Bilecik’te hayatını kaybetti.

UZUN ÖMER KİMDİR?

Jigantizm (dev hastalığı) nedeniyle, yaşadığı dönemde dünyanın en uzun adamı olarak ünlenen Uzun Ömer (Ömer Özkan) Bilecik’in Abbaslık köyünde doğmuştur.
Doğduğunda annesi ile babasıyla birlikte 1922’de Yunan İşgalindeki köylerinden kaçarak dağlarda yaşadıkları ve işgal sonrası köylerine döndükleri bilinmektedir.
Yokluk içinden gelen Uzun Ömer ailesiyle yerleştiği İstanbul’da Karaköy Postanesi yanında küçük bir dükkanda milli piyango bileti satmaya başlar. Buranın istimlak edilmesiyle, daha sonraları Galata Köprüsü’nün vapur iskelesi olduğu bir dönemde köprü altında “şans gişesinde” o dönemde satılan Tayyare piyangosu’nu satar.

Uzun Ömer, Sait Faik Abasıyanık’ın 13 Temmuz 1947 yılında yayımlanan, Uzun Ömer isimli hikayesine de konu olmuştur. Ömer Özkan, 4 Şubat 1960 tarihinde, 38 yaşında hayata kapadı ve özel bir tabutla defnedildi. 58 numara olan ayakkabıları Galata Köprüsü’nde uzun yıllar sergilendi.

Mustafa Cinoğlu ve Uzun Ömer’e Vefa Örneği
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin