TÜZÜN; “ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMDE BÜTÜN AKSAKLIK VE YANLIŞLARI DÜZELTMEYE HAZIRIZ”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, partisi adına yaptığı konuşmada, ‘’AKP Türkiye’yi yamalı bohça gibi yönetmeye çalışıyor’ dedi.

“YAMALI BOHÇA GİBİ YÖNETMEYE DEVAM EDERSİNİZ”

Yapılan çalışmaların ve kanun değişikliklerinin siyasi partilere göre değişik yorumlanması ve değişik şekillerde uygulanmasının ülkenin kamu düzeni açısından büyük haksızlık ve sıkıntı olduğuna vurgu yapan Milletvekili Tüzün, ‘’Türkiye’de kamu düzeninin yerel yönetim ve yerinden yönetim noktasındaki birlikteliğini beraber sağlayalım. Bunda bir sakınca yok. Ama bizim partiden belediye olursa kanun değişecek, başka bir partiden belediye başkanı kazanmış olursa bu kanun değişecek diyorsanız işte yamalı bohça şeklinde Türkiye’yi yönetmeye devam edersiniz’’ ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN KAMU DÜZENİNİ YAPBOZ TAHTASINA ÇEVİRDİNİZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının teklif maddesi hakkında söz alan Milletvekili Tüzün, yapılan yanlış birçok düzenleme ve değişiklik ile ülkenin kamu düzeninin yapboz tahtasına çevrildiğini belirtti.

Yine bir torba kanun ile karşı karşıya geldiklerini ve bu şekilde kanun çalışmalarının klasik bir AKP’nin stratejisi haline geldiğine dikkat çeken Tüzün, şunları söyledi:

‘’Gerek komisyonda gerek ise genel kurulda haftalardır konuştuğumuz yine bir toplumun tamamını ilgilendirmeyen fakat temel kanun olarak gelen ve aynı şekilde torba kanun, kamu düzeninin değişikliğinden tutun da ajansın kurulmasından ve belediyelerin yetkisine varıncaya kadar torba bir kanunla karşı karşıyayız. Yani özellikle 27. dönemde bu bir klasik AKP stratejisi haline geldi. Bunun doğru olmadığını ve olamayacağını defalarca söylememize rağmen aynı şekilde yine gündem devam ediyor. Tabi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir teklifi. Bu teklifte çevre deyince şehircilik de söz konusu. Şehircilik deyince de belediyelerle ilgili bakanlığın iletişimi ve diyaloğu noktasında büyük sıkıntılarla karşı karşıyayız. 31. Maddede bir ilave kanun getiriyorsunuz. Bu kanunda diyor ki, ‘İlçe belediyeleri otopark yetkisini, bölge otoparklarını büyükşehir yetkilidir’ diyorsunuz. Oysa bu kanunu 2012 yılında, bundan 8 yıl önce başta Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyeleri AKP’nin yöneticileri tarafından yönetilirken ilçe belediyelerinden aldınız büyükşehire verdiniz. Şimdi bugün biraz sonra yapacağımız oylamada maalesef ki İstanbul başta olmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçince bu yetkiyi büyükşehirden alıyorsunuz ilçe belediyelerine devrediyorsunuz. Ya arkadaşlar ne yapmaya çalışıyorsunuz, gerçekten inanamıyoruz. Yani 8 yıl önce bu teklifi getirirken doğruydu, bugün yanlıştı diyorsunuz. Yani Türkiye’nin kamu düzenini yapboz tahtasına çevirdiniz.’’ dedi.

’ ÜLKEMİZDE KAMU DÜZENİNİN YEREL YÖNETİM VE YERİNDEN YÖNETİM NOKTASINDAKİ BİRLİKTELİĞİNİ BERABER SAĞLAYALIM’’

Konuşmasını; ‘’Ülkemizde kamu düzeninin yerel yönetim ve yerinden yönetim noktasındaki birlikteliğini beraber sağlayalım’’ ifadeleri ile sürdüren Milletvekili Tüzün, ‘’Eğer mahalli idareler yerel yönetim noktasında bir değişiklik yapılması gerekiyorsa bunu hep beraber yapalım. Çünkü çok büyük sıkıntılarla belediye başkanlarımız, büyükşehir belediye başkanlarımız karşı karşıya. Örnek vereyim. Özellikle 2863’te yani bu kanunda yer alan büyükşehir belediyeleri katı atık ücreti topluyor, ilçe belediyelerine bazı belediyeler isim vermeyeyim, ayıp olmasın. Bu topladıkları bütçenin bir kısmını veriyor, bir kısmını hiç vermiyor. Yine emlak vergisinden yüzde 10 Valilik payına kesiliyor. Bu kesilen parayı başta sayın valiler istediği şekilde tasarruf ediyor ve kullanıyor. Örnek mi vermek gerekiyor. Örneğin Eskişehir Odunpazarı Belediyesi. Odunpazarı Belediyesi geçtiğimiz 5 yıl içerisinde emlak vergilerinden yüzde 10 paydan yaklaşık 52 milyon TL’lik kısmı Valiliğe ödeme yapmış. Şimdi, Eskişehir Valisi 52 milyon ödeme yapan Odunpazarı ilçesi Kültür ve Tabiat Varlıkları kurulunca tescilli onca binası ve oteli varken, aldığı 52 milyondan Odunpazarı Belediyesi’ne 50 TL aktarmıyor. Ancak 50 milyonluk bütçeyi istediği kullanabiliyor.’’ dedi.

‘’ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMDE BÜTÜN AKSAKLIK VE YANLIŞLARI DÜZELTMEYE HAZIRIZ’’

Milletvekili Tüzün konuşmasında yerel yönetimlerin yerinden yönetim olduğunu belirterek, ‘’Bu yerinden yönetimi güçlendirecek ve yerinden doğru biçimde yapacak ciddi bir kanuna ihtiyaç var. Özellikle 31 büyükşehir kanununun kamu düzeninin bütünlüğü açısından yanlışlığını biliyoruz. Getirin diğer 50 şehri de bütün şehir yapalım. Türkiye’yi kamu düzeninin yerel yönetim ve yerinden yönetim noktasındaki birlikteliğini beraber sağlayalım. Bunda bir sakınca yok. Ama bizim partiden belediye olursa kanun değişecek, başka bir partiden belediye başkanı kazanmış olursa bu kanun değişecek diyorsanız işte yamalı bohça şeklinde Türkiye’yi yönetmeye devam edersiniz. Ama kısa bir süreniz kaldı. Önümüzdeki seçimde bunları hepsini yapmaya hazır olduğumuzu herkese söylüyoruz.’’ şeklinde konuştu.

TÜZÜN; “ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMDE BÜTÜN AKSAKLIK VE YANLIŞLARI DÜZELTMEYE HAZIRIZ”
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin