Laptopu sürekli şarjda kullanmak zararlı mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Masaüstü modeller yerine mobil kullanım için daha ideal olan ve bu nedenle daha fazla tercih edilen laptoplarda kullanıcıların akıllarında pil ve şarj konusunda pek çok soru işareti bulunuyor.

Daha uzun bir batarya ömrü isteyenler bazen bataryayı çıkararak kullanmayı denerken bazı kullanıcılar bu konuyu hiçbir şekilde irdelemeden batarya ve bilgisayarı kullanabilir. Lityum-iyon ve lityum-polimer olarak 2 farklı pil türünün kullanıldığı bilgisayarlarda bazı farklar gözetilmelidir.

Laptopu Şarjda Kullanmak Zararlı mı?

Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%’e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.

Laptoplarda kişilerin sürekli şarjda kalması, batarya ömrüne de olumsuz bir etki yapmaktadır. Zira pil kapasitesi zamanla azalmaya başlayacağı gibi batarya performansı da beklentilerin altında kalacaktır. Şarj döngüsü artacak bataryalar belirli bir süre sonra değişim gerektirecektir

Şarj takılıyken pek çok kullanıcı bataryayı çıkarmayı tercih etmektedir. Bu batarya sağlığı için önerilen bir yöntem olsa da artık yeni çıkan modellerin çoğunda bataryalar çıkarılamamaktadır. Eğer batarya çıkartılabiliyorsa, çıkardıktan sonra mutlaka doğru şartlarda saklanması gerekmektedir. Bu doğrultuda ise yüzde 40 ile 80 arasında bir şarj oranında tutulması, oda sıcaklığında saklanması yeterli olmaktadır.

Laptopların Şarjlı Kullanımlarında Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

Laptop başta olmak üzere şarj edilen cihazlarda aşırı şarj durumu söz konusu değildir. Cihazlarda yüzde 100’lük değere ulaşıldığında cihazlardaki şarj akışı kesilmektedir.

Pilin yeniden doldurulması adına tamamen bitirilmesi gerekmez. Pilin tamamen boşalması, donanımın daha kısa ömürlü olmasına neden olacaktır. Bu nedenle yüzde 20 ile yüzde 80 aralığında şarj oranları ideal kullanımlar için uygundur.

Özellikle lityum bazlı piller, belirli bir şarj döngüsüne sahiptir. Boşalan ve yüzde 100’e ulaşan cihazlarda bir şarj döngüsü tamamlanmış olacağı gibi kullanım yoğunluğuna bağlı olarak bataryalarda kapasite düşüşü yaşanmaya başlanır. Şarj edilen bataryalarda voltaj değeri ne kadar yüksekse, kullanım ömrü de o kadar kısa olacaktır.

Son olarak Murat Er, Bilgisayarlarında pil ve şark ile ilgili sorunları olduğunu düşünen vatandaşların, MEGA Bilişime başvurarak ücretsiz olarak arıza tespiti yaptırabileceklerini sözlerine ekledi.

Mega Bilişim Adres: İsmetpaşa Mahallesi Muaveneti İçtimai Sokak No:2 (Vakıfbank Arkası) – BİLECİK

Telefon: 0228 212 02 01 – 0543 301 91 13

Laptopu sürekli şarjda kullanmak zararlı mı?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin