Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kilo kontrolü sağlamak için 5 öneri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sonbahardan kışa geçişte güneşin etkisini azaltmasıyla birlikte ısı değişimlerine maruz kalan metabolizma, soğuk havayla daha kolay mücadele etmek için yavaşlamaya başlar. Metabolizmanın yavaşlaması sonucu bağışıklık sistemi zayıflar, hastalıklarla mücadele edemez, kilo kontrolü sağlanamaz. Aynı zamanda havanın erken kararması ve güneşin etkisini azaltması ile yorgunluk ve depresif bir ruh hali hissederiz değil mi ?

Bu sebeplerden dolayı bağışıklığımızı güçlendirmek için her zamankinden daha fazla özen göstermeliyiz. Her zamanki gibi tek bir besinden mucize bir etki beklemek yerine, tabaklarımızda besin çeşitliliğine ağırlık vermemiz gereken bir dönemdeyiz.

Bu dönemde ihtiyacımız olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin gruplarını günlük gereksinime göre tüketmek kilo kontrolü sağlar ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

MEVSİM SEBZE VE MEYVELERİNE ÖĞÜNLERİNİZDE MUTLAKA YER VERİN

Meyve ve sebzeler günlük beslenmemizin olmazsa olmaz besin gruplarından biri. Antioksidan olarak görev yapan A, C ve E vitaminlerinden zengin kış sebze ve meyvelerini günlük beslenme programımızda bulundurmamız bağışıklık sistemimizi olumlu etkiler. Bu noktada brokoli, karnabahar, kabak, havuç, biber, lahana, ıspanak, kereviz ve pancar tüketilebilecek sebzeler arasında yer alırken; nar, portakal, mandalina, elma, muz, greyfurt ve ananas tüketilebilecek meyveler arasında yer alıyor. Özellikle bu dönemde C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyvelere ağırlık vermek daha da önem taşıyor. Özellikle kış sebzelerini, çiğ tüketmek, az pişirmek ya da buharda pişirmek vitamin ve mineral kayıplarını önüne geçebilir.

HAFTADA 2 KEZ BALIK TÜKETİN

Balık, omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini ve protein açısından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir, tokluk sağlar. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine, haşlama, fırında veya ızgara tercih edilmelidir.

SU TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN

Havanın soğuması ile susama duygusunda azalma meydana gelir. Oysa ki, yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılmasında, ödemin engellemesinde, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, vücut ısısının dengelenmesinde ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Susama hissi geldiğinde vücut çoktan su kaybetmiş olabilir. Bu sebeple su içmek için susamayı beklemeyin.

LİFLİ BESİNLER TÜKETİN

Lif içeriği yüksek besinlerle beslenmek mikrobiyotayı olumlu etkileyerek, kabızlığın önüne geçer, bağışıklığı güçlü tutar, kan şekeri kontrolü ile uzun süreli tokluk sağlar. Günde ortalama 25-30 gram lif tüketilmelidir. Lif tüketimini arttırmak için beslenmede mevsimindeki sebzelere, meyvelere, tam tahıllara ve kuru baklagillere yer verilmelidir.

İKİNCİ BEYNİMİZİ GÜÇLÜ TUTALIM: PROBİYOTİKLERE YER VERİN

Probiyotikler, bağırsağa dost bakteriler olarak bilinseler de etkileri sadece bağırsaklarla sınırlı değildir ve genel sağlık için de oldukça faydalıdır. Bağırsak mikrobiyotamızı desteklemesinin yanında, bağışıklığımızı güçlendirici etkileri var.

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma sonucunda sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle probiyotik yoğurt, kefir, ev turşusu gibi besinlere günlük tüketimde yer vermek hastalıkların gelişimini ve sindirim problemlerini önleyerek kişinin yaşam kalitesini olumlu etkiler.

Dyt. Melis Tüzün

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kilo kontrolü sağlamak için 5 öneri
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin