KARŞILIKSIZ ÇEKTE CEZANIN KALDIRILMASI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÇEK YASASINA DÜZENLEME GETİRİLMEK İSTENİYOR

Geçtiğimiz günlerde TBMM yeni torba yasa görüşmelerinde çek yasasına da düzenleme getirilmek isteniyor. Bu düzenlemede en önemli konu Karşılıksız Çek’ te uygulanan cezanın kaldırılması hususudur.

PARA CEZASI UYGULAMASI BAŞLADI

Bilindiği üzere geçmiş yıllarda Karşılıksız Çek nedeni ile HAPİS cezası veriliyordu. Daha sonra bu husus Anayasaya aykırı olması nedeni ile Karşılıksız Çekte Hapis cezası kaldırıldı. Bu durum daha vahim sonuçlar ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle Çek Yasasında yeniden bir düzenleme ile ticari hayata vadeli çek olarak kullanılan bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile Karşılıksız olan bir çek nedeni ile Para Cezası uygulaması başladı.

YAPILAN DÜZENLEMELER DE BİR SONUÇ VERMEDİ

Ekonomi iyi işlemeyince yapılan düzenlemeler de bir sonuç vermedi.  Yapılan düzenlemelerin sonuç verebilmesi için Ülkeyi iyi tanımak ve ihtiyaçlara göre günümüz koşullarında yasalar yapmak gerektiği herkesin malumudur. Ülkede öyle bir durum var ki kimse gerçekleri görmek istemiyor ve birileri istedi diye yasalar düzenleniyor. Bu ülkenin yüzlerce Hukuk Fakülteleri mevcut. Bunun yanında Ekonomi alanında da birçok yetişmiş değerlerimiz mevcut. Ancak sadece teorik olarak yapılan tüm düzenlemeler sonuç vermiyor. Bir daha ve önemle dikkate alınması gereken husus ülkeyi ve insanımızı iyi tanımak tan geçen yasaların yapılması gerektiğidir. Ekonomik hayatı düzenleyecek ve ülke ye katkısı olacak kanunları yapmak halkın isteklerine cevap verecek kanunları yapmak gerekiyor.

TİCARET ERBAPLARINI VE ŞİRKETLERİ ÜZECEKTİR

Bu düzenlemeler çek yasasını yeniden yapmak ile olmayacağı da çok ama çok açıktır. Evet Karşılıksız Çek’ te cezayı kaldırmak belki zor durumda olan ticaret erbaplarını ve ticari şirketleri sevindirebilir. Ancak İşinin iyi yapan ve basiretli davranan tüm ticaret erbapları ile ticari şirketleri üzecektir.

KARŞILIKSIZ ÇEK’TE CEZAYI KALDIRABİLİRSİNİZ

Öncelikle yapılması gereken ticari hayatı sağlam temeller üzerine kurmak gerekmektedir. Bundan sonra çek yasasını düzenleyerek Karşılıksız çekte cezayı kaldırabilirsiniz.

ÇEKLERİN MUTLAKA BİR GARANTÖRÜ OLMALIDIR

Ekonominin en büyük oyuncuları bankalar. Bu çek konusunda tüm sıkıntıları ortadan kalkması için inisiyatif almak durumumdadırlar kanaatimce. Ticareti sağlam temeller üzerinde yapılması için bankalar tarafından verilen çeklerin mutlaka bir garantörü olmalıdır. Bunun için birçok yöntem bulunabilir. Örnek vermek gerekirse bir sigorta oluşturulabilir. Bankaların kesin teminat ile belirli limitleri olan çekler piyasaya sürülebilir.

BUNUN İYİ İRDELENMESİ GEREKMEKTEDİR

Sonuç olarak Karşılıksız çekte Ceza olması veya olmaması günümüz koşullarında sorunları ortadan kaldırmayacaktır. Çekte mutlaka iki taraf vardır. Alacaklı ve Borçlu. Bunun iyi irdelenmesi gerekmektedir.

Saygılarımla.

                                                                                                              Hüseyin KORKMAN

                                                                                                   Emekli İcra Müdürü

KARŞILIKSIZ ÇEKTE CEZANIN KALDIRILMASI
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin