GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIMLA SANATI BULUŞTURDU

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından Yıl Sonu Öğrenci Sergisi’nin açılışı 25 Mayıs’ta yapıldı.

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ (1)

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi binasında gerçekleştirilen açılışta Fakülte Dekan Vekili Bülent Yılmaz, sergilenen eserleri katılımcılara tanıttı. Açılışı yapılan sergide; Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Seramik Cam Tasarımı alanlarında eğitim alan öğrencilerin bilimsel ve sanatsal alanda yaptıkları birbirinden yaratıcı ürünler ortaya koyuldu.

2

“BU KAPIDAN EĞRİ BİR ODUN BİLE GİREMEZ”

Sergi, giriş alanından itibaren birçok yeniliğe ve değişime kapı açıyor. Üzerinde,  Tasavvuf Şairi Yunus Emre’nin  “Bu kapıdan eğri bir odun bile giremez” sözü olan bir kapının bulunduğu bir kapı, serginin girişinde yer alıyor. Kapının giriş kısmında bulunan eğri odunları ve girişinden sonraki düzgün odunları gösteren Dekan Vekili Yılmaz, “Biz buradaki eğitim anlayışımızı sergimizin girişindeki bu kapı modeliyle açıkladık. Kapının önünde eğri büğrü odunlar var. Kapının üzerinde Yunus Emre’nin sözü var. Kapının arkasında da düz odunlar var. 4 tane odunun olma sebebi ise yine fakülte ile ilgili. bu fakülte 4 yıl önce 4 öğrenciyle faaliyetlerine başladı. Biz 10 metrekarelik bir odadan bugün 12 bin metrekarelik bir binaya ve yaklaşık 200 öğrenciye kavuştuk” dedi.

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİİ (1)

“TÜRKİYE ÇAPINDA  BÜYÜK BİR FAKÜLTE OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Fakültenin gelişimi ve sergi ile ilgili açıklama yapan Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Artık bizim hedefimiz Türkiye çapında büyük bir fakülte haline gelebilmek ve sesimizi tüm dünyaya duyurabilmek. Ürünlerimizle ülkemiz ekonomisine, sanatına, kültürüne, gelişimine büyük destekler vermek temel amacımız. Sergimizde yoğunluk mobilya tasarımları üzerine. Çünkü Üniversitemiz Rektörlüğünün İMOS İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği ile imzaladığı iş birliği protokolü var, bu protokol çerçevesinde mobilya sanayiine destek oluyoruz. Öğrencilerimiz için malzeme desteği, öğretim üyesi desteği, güncel fuarlara katılım destekleri gibi, alanla ilgili konularda IMOS’tan yoğun destek alıyoruz. Sonucunda da burada 2018 yılının koltuklarını, mobilya tasarımlarını hazırlıyoruz. Bu ürünler buralarda kalmayıp, bu sergiden sonra depolara kaldırılmayıp, tam tersine ülkemiz mobilya endüstrisine ürün olarak hizmet verecek. Tabi ki sadece mobilyayla uğraşmıyoruz, tüm alanlarda faaliyet gösteriyoruz.”

Ödül tasarımları, fütüristik robot tasarımları, ambalaj tasarımları, deniz araçları tasarımları gibi birçok çalışmanın yer aldığı sergi, vizyon ve hayal gücü etkinliğinin hayli yoğun olduğu bir konsept içeriyor.  Öğrencilerin sadece kendi imkanlarını kullanarak tasarladıkları ürünler, sergiyi gezenlerin de  büyük ilgisini topladı.

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİİ (2)

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Samet Kaya’nın tasarımını yaptığı “Çizgi Kesici” tasarımı, serginin en dikkat çeken ürünlerinden biri oldu. mukavva veya kağıt üzerindeki bir çizgiyi,üzerinde bulunan sensörler sayesinde kesebilen alet,aynı zamanda yapıştırma ve boyama işleri de yapabiliyor. Ürünü uygulama şekli ile de gösteren Kaya, şu anda geliştirme aşamasında olduğunu belirtti.

İleri teknolojinin insan yaşamına olan olumlu katkısından yararlanarak bir tasarım yapan Endüstri ürünleri Tasarımı 2. Sınıf öğrencisi İzel Durmuş ve arkadaşları ise engelli vatandaşların yardımına koşacak bir robot tasarladı. Robotun engelli vatandaşların hayatına birçok olumlu yönde katkı sağlayabileceğini belirten Durmuş, robotun özellikleri  hakkında şu bilgileri paylaştı“Üzerinde bulunan hologram sayesinde evde bulunan ailesine, yakınlarına işaret dilini öğretebiliyor. Kemoterapi hastaları için gözlerindeki ışınlar sayesinde lazer tedavisi yapabiliyor. Enerji kapsülü sayesinde çalışan bir tasarım. Ellerindeki bulunan dokular sayesinde ise insanlara masaj yapabilirken aynı zamanda ateşini de ölçebiliyor. 3 arkadaşımla daha birlikte hazırladığımız bu robotun amacı; engelli arkadaşlarımızın hayatlarını bir nebze daha olsun kolaylaştırmak.”

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİİ (1)

  1. sınıf öğrencisi Abdullah Gündüz ise Organik Ayakkabı tasarımı ile görücüye çıktı. Ayakkabı yapımı sırasında kullanılan hiçbir katkı maddesini kullanmayan Gündüz, bu ayakkabı ile mantar, egzama gibi ayak hastalıklarının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Bir diğer ilgi çeken tasarım ise Çiçekmetre oldu. İçerisinde çiçek ekili olan bir saksının içine konulan çiçekmetre, sahip olduğu mobil uygulama özelliği sayesinde suyu ve ısısı hakkında bir sorun olduğu zaman mobil uygulama yoluyla kullanıcıya oluşan değişikliği bildirebiliyor. Özellikle akıllı telefon kullanan çocukların sorumluluk bilinci kazanarak sosyal yaşama adapte olmalarını sağlayabilecek proje yine bir Endüstriyel Tasarım Fakültesi öğrencisine ait.

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİİ (3)

SERAMİK VE CAM TASARIMLARI GÖZ DOLDURDU

Endüstriyel Tasarım ürünlerinin yanında bir de Seramik ve Cam Tasarımı öğrencilerinin hazırladığı eserler de yer almakta. 200’den fazla yüzey değerlendirilmesi çizimine  yönelik, 150’den fazla da seramik eserinin yer aldığı sergi ile ilgili açıklama yapan Seramik ve Cam Tasarımı Bölüm Başkanı Kadir Sevim şöyle konuştu:

“Bu sergide 1, 2 ve 3. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerimizin uygulama sırasında yaptıkları eserler var. Yüzeysel Tasarım, Temel Sanat Eğitimi ve Bilgisayar Destekli Tasarım örneklerini sergiliyoruz. Bunların haricinde seramik üzerine yapılan dekor, cam işleri, vitray işleri, ve mozik işleri, elle şekillendirme, endüstriyel şekillendirme, kalıpta şekillendirme işleri de sergileniyor.  200’den fazla yüzey değerlendirilmesi çizimine  yönelik, 150’den fazla da seramik eserimiz bulunmakta .. Bu eserleri Eylül’e kadar bekleteceğiz. Bizi tercih edecek öğrenciler geldiği zaman onların da bu eserleri görmesini istiyoruz ki tercih sebebi olalım.”

Sanat ve bilimi bir araya getiren öğrencilerin kendi emek ve imkanları ile hazırladıkları sergi 15 Eylül’e kadar ziyaretçileri için açık olacak.

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIMLA SANATI BULUŞTURDU
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin