Flexitarian Diyet Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herkese merhabalar!

​Flexitarian beslenme, sebze ağırlıklı beslenmeye teşvik ederken, sınırlı miktarda et ürünleri tüketebileceğiniz bir diyet şeklidir. Vejetaryen veya vegan beslenmeye göre daha esnektir. Çoğunlukla sebze ağırlıklı beslenmek istiyor, aynı zamanda et ürünlerinden tamamen vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorsanız, bu diyet şekli size uyabilir.

Flexitarian Diyet Nedir?

Sebze ağırlıklı bir beslenme modelidir. Et ürünleri de tüketildiği için vejetaryen veya vegan ​olarak kabul edilmez. Bu kadar kalori almalısınız ya da bu besin grubunu tüketmeyin gibi katı kuralları yoktur. Bu yüzden diyet şekli yerine yaşam tarzı diyebiliriz.

Temel prensipler:

​Sebze, meyve, baklagiller, tam tahıl ağırlıklı beslenin

  • Hayvansal yerine bitkisel protein kaynaklarını tercih edin
  • Belirli aralıklarla et ve et ürünlerini diyetinize ekleyin
  • İşlenmiş besinler yerine, besinleri doğal formlarında tüketin
  • Şeker ve tatlı tüketiminden kaçının

Besinleri kısıtlamak yerine, diyetinize sağlıklı besinleri eklemeye odaklı bir diyet olduğu için, daha sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercih ettiği bir diyet modelidir.

 SAĞLIK ÜZERİNDE ETKİLERİ NELERDİR?

Diyetin belirli bir kuralı olmadığı için, nasıl uygulandığına bağlı sağlığa faydaları değişkenlik gösterebilir. Bitki bazlı beslenmenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini bu diyette de görebilmek için çoğunlukla sebze, meyve, baklagiller ve tam tahıllar tüketilmeli, paketli, rafine, işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

KALP  SAĞLIĞI: Diyet, lif ve sağlıklı yağlardan zengin olduğu için kalp dostudur. Sebze ağırlıklı diyetler zengin  lif ve antioksidandan içeriği ile kan basıncını düşürüp iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olur.

KİLO KAYBI: Flexitarian diyet bel çevrenizin incelmesine yardımcı olabilir. Sebze ve meyveler düşük kalorili besinlerdir ve ister istemez düşük kalorili bir diyet takip etmiş olursunuz.

DİYABET: Tip 2 diyabet küresel bir sağlık sorunudur. Lif ağırlıklı, işlenmiş besinlerden ve rafine şekerden uzak, sağlıklı diyet şeklini takip etmek diyabetin kontrolünü ve kan şekeri regülasyonunu kolaylaştırır.

KANSER: Meyveler, sebzeler, yağlı tohumlar ve tam tahıllar, kanseri önlemeye yardımcı olan antioksidanlardan zengindirler.

ET GRUBUNU KISITLAMANIN DEZAVANTAJLARI?

​Bitki ağırlıklı diyetler, iyi planlandıklarında, sağlığa faydalıdır. Et ürünlerini azaltmak B12, çinko, demir, kalsiyum, omega- 3  yetersizliği riskini artırabilir. Sebze ağırlıklı beslenenlerin bu vitamin ve mineral değerlerini düzenli kontrol ettirmeleri gerekir.

​B12 sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Eksiklik çıkarsa mutlaka dışardan takviye alınması gerekir.

Flexitarian beslenenlerin demir ve çinko depoları düşük olabilir. Çünkü bu minerallerin emilimi hayvansal gıdalarla artar. Bitkisel proteinler ile ihtiyacı karşılamak mümkündür fakat diyetin iyi planlanması gerekir. Yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller demirden zengin besinlerdir. Bu besinleri C vitamini kaynağı ile birlikte tüketmek demir emilimini artırır.

​Süt ürünlerini tüketmeyen flexitarianlar kalsiyum ihtiyacını tamamlamak için   koyu yeşil yapraklı sebzeler, susam gibi yağlı tohum tüketimini artırabilirler.

​Son olarak yeterli omega- 3 tüketimine dikkat edilmeli. Ceviz, keten tohumu, chia tohumu omega- 3’ten zengin bitkisel kaynaklardır.

Flexitarian diyette et ürünleri tüketimi esnek olduğu için, diyetiniz iyi planlandığında, beslenme eksiklikleri ile ilgili endişelenmenize gerek kalmayacaktır.

Sağlıklı Günler Dilerim!

Diyetisyen Melis Tüzün

 

 

 

Flexitarian Diyet Nedir?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin