“Corona Virüsü” Hakkında Tüm Detaylar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Bilecik Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Mehmet Gökçek, Corona virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.

CORONA VİRÜS NEDİR?

Gökçek,  yaptığı açıklamada, Korona virüsün  hayvanlarda yaygın bulunan bir virüs olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Korona virüslerin soğuk algınlığından, MERS, SARS, COVID19 gibi daha ciddi hastalıklara neden olan bir virüs ailesidir. Korona virüslerin insanlarda olan bazı tipleri soğuk algınlığına neden olurlar. 31 Aralık2019’da Çin’in Wuhan şehrinde atipik bir zatürre bildirilmiş.7 Ocak 2020’de insanda yeni saptanan korona virüs  Cov19 olarak tanımlanmıştır.Sonra da hastalığın adı  COVID19  olarak  kabul edilmiştir. Korona  virüsler insan, yarasa, kedi, domuz, köpek, kemirgenler ve  bazı  kanatlı  hayvanlarda  bulunabilmektedir.

KORONA VİRÜS NASIL  BULAŞIR ?

Korona virüsler hayvanlarla  insan temasında  yayılabilir. Korona virüs  hasta kişilerden öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıkların, göz,burun  ve ağız yoluyla alınması ile bulaşır.Damlacıklar hasta kişinin 1-1,5 metre uzağına yayılabilir.

Hastanın solunum salgıları başka yüzeylere bulaşmış olabilir.Elektrik düğmeleri,kapı kolları,kalem,kitap,telefon,bilgisayar faresi,asansör düğmeleri, merdiven korkulukları,toplu taşıma araçlarının içindeki yüzeylerde bulaşma olabilir.Bu yerlere ellerinizle dokunup,elinizi  yüzünüze, ağzınıza,gözünüze, burnunuza götürürseniz; virüs size de bulaşabilir.

Yeni korona  virüsün dış yüzeylerde  kaç gün yaşayabildiği  henüz bilinmemektedir. Virüsleri uzaklaştırabilmenin en etkili yolu ELLERİ  SABUNLAMAK tır. Korona virüsler deterjan ve çamaşır suyuna çok duyarlıdır.Sabun bulunmadığında  alkol içeren el antiseptiği veya KOLONYA kullanmalısınız.

KORONA VİRÜS BELİRTİLERİ  NELERDİR ?

Korona  virüsler çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı  virüslerdir.

Korona  virüsle hastalananlarda BURUN  AKINTISI,ÖKSÜRÜK,BOĞAZ  AĞRISI, BAŞ AĞRISI,ATEŞ,nadir olarak da İSHAL  gibi belirtiler olur.Hastalık  ilerlediğinde nefes darlığı olur.İleri  safhalarda da zatürre, böbrek  yetmezliği,hatta ölümler  görülebilir.

KAN TAHLİLİ İLE TEŞHİS KONABİLİR Mİ?

Sadece Polimeraz Zincir Reaksiyonu(PCR) testi vardır.Burada  virüsün  parmak izi saptanır.

KORONA VİRÜS HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MIDIR ?

COVID19  Hastalığında özel bir tedavi yoktur.Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur.Hastanın şikayetlerine göre tadavi yapılır. Doktorunuz gerekli tedaviyi yapacaktır.Bol sıvı almak,iyi beslenmek ve dinlenmek tedavi için faydalıdır. Ateş uzun sürerse , nefes darlığı  varsa hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Gördüğünüz gibi bu hastalığın özel bir tedavisi yok. O zaman, virüs bulaşmasından korunmak çok önem kazanıyor.

KORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR ?

Korona  virüs ailesine karşı korunma sağlayabilecek bir AŞI bulunmamaktadır. Korunma için basit önlemler faydalı  olacaktır. .

LÜTFEN  PANİK  YAPMAYIN. AMA   REHAVETE  DE KAPILMAYIN.

Dünyamızı ve ülkemizi alarma geçiren bu hastalık için 7 uyarım olacaktır..

1- Ellerinizi sık sık SABUNLAYIN.-Eve geldiğinizde,işe gittiğinizde…-

2-Ellerinizi  yıkamadan  YÜZÜNÜZE dokunmayın. Dirseklerinize  kadar yıkamalısınız.Ellerinizin önce dış yüzünü,sonra parmak aralarını,tırnak diplerini en az 20 saniye sabunlayın.

3-Öksüren, hapşıran kişilerden en az  1 metre uzakta  durun.

4- Kalabalık yerlerden uzak durun.

5- Hastaysanız maske takın.

6- Hastaysanız,öksürürken,hapşırırken  tek kullanımlık kağıt mendil veya kağıt peçete ile ağzınızı,burnunuzu kapatın.Kağıt mendil veya kağıt peçete yoksa  dirseğinizin iç tarafına öksürün veya hapşırın.

7- Hastaysanız evde kalın.

Kendinize dikkat edin.Sağlıkla kalın. Lütfen PANİK yapmayın. Lütfen REHAVETE de kapılmayın.”

 

“Corona Virüsü” Hakkında Tüm Detaylar
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin