Corona virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı, nasıl beslenmeli?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle beslenmenin önemine vurgu yapan Bilecik’li Diyetisten Büşra Özyavuz  nelere dikkat edilmesini, vatandaşların nasıl beslenmeleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Diyetisyen Büşra Özyavuz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıkmasından sonra virüse karşı daha iyi korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi yönünde yetkililer ve uzmanlar sık sık uyarılarda bulunuyor. Hijyenin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici önlemler almak da hastalıklara karşı korunmada oldukça önemli.

Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, patojen (bakteri, virüs vb.) ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin tümüdür. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme alışkanlığının gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Büşra Özyavuz, doğru ve sağlıklı beslenme yöntemleriyle enfeksiyon hastalıkları karşı önemli avantajlar sağlanabileceğini belirterek şu önerilerde bulunuyor:

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler tüketilmeli?

 1 – SELENYUMDAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Selenyum, Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir.

Deniz ürünleri, ton balığı, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır.

2 – ÇİNKODAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Çinko bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında önemli bir role sahiptir. İmmün sistemini de güçlendirerek hastalıktan korunmamızda bize güçlü bir destek sağlar.

Hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz.

3 – C VİTAMİNDEN ZENGİN BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Sigara içen bireylerin günlük C vitamini gereksinimi içmeyenlere göre 2 kat fazladır.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda da iyi bir enfeksiyon savardır.

Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler güçlü C vitamini kaynaklarıdır.

4 – PROTEİNDEN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Enfeksiyon geçirilen dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir.

Proteinin en iyi kaynakları yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, peynirdir.

5 – D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT EDİN

D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olurken hastalıklara davetiye çıkarıyor.

 6 – OMEGA 3 KAYNAĞI

Omega 3’ün bağışıklığı destekleyici ve güçlendirici özelliği vardır.

Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.

7 – PROBİYOTiKLER VE PREBİYOTiKLER

Değişen beslenme alışkanlıkları sonucu bozulan bagırsak mikrobiyotasını düzenleyip geliştiren probiyotikler, en iyi bağışıklık güçlendiricileri arasında.Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Probiyotik kaynaklar arasında; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, sirke gibi besinler bulunur.

8 – ŞEKER TÜKETİMİNİ AZALTIN

Son yıllarda yapılan çalışmalar, fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozduğunu ve bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir.

9 – MEYVE TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN

Günde 3-4 porsiyon renk renk meyvelerden tüketmeye özen gösterin.

 

Güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapılmalı?

1- Ellerinizi sık sık yıkayın

Hastalıklardan korunma yollarının başında bireysel hijyen geliyor. Gün içinde insanlarla çok fazla temas etmek, toza ve kire maruz kalmak enfeksiyon riskini artıyor. Bunun önüne geçmek için öncelikle hijyen kurallarını doğru uygulamak gerekiyor. Elleri gün içinde sık sık en az 20 saniye boyunca terchinen sabunla, tercihen el dayanır sıcaklıktaki su altında yıkamak, tokalaşmadan olabildiğince kaçınmak en etkin korunma yolları arasında yer alıyor. Ayrıca hapşıran-tıksıran bireyler varsa bunların mutlaka maske kullanması ve hatta mümkünse bu kişilerin evlerinde dinlenmelerinin sağlanması gerekiyor.

2- Yeterli uyku dayanıklılığı artırıyor.

Yeterli ve kaliteli uyku, bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyerek virüslerden korunmada ve hastalık varsa iyileşme aşamasında etkili olabiliyor. Yetersiz ve kalitesiz uyku bağışıklık sistemini zayıf düşürüp, vücudu hastalıklara karşı daha dayanıksız hale getirebiliyor.

3-Su içmeyi unutmayın

Hastalıklarda vücudumuzdan toksinlerin ve mikropların daha kısa sürede atılabilmesi için mutlaka yeterli su tüketilmeli. Özellikle griple beraberinde gelebilecek olan yüksek ateş, ishal gibi durumlarda yüksek sıvı kayıplarına karşı günlük 10-12 bardak su tüketmek gerekiyor.

 4-YULAF TÜKETİN

Yulaf, bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğinin yanı sıra birçok bilimsel çalışmada kanser, mikrobiyal enfeksiyonlar, diyabet ve yüksek kolesterol tedavisinde de etkili olabileceği ortaya konulan “beta glukan” içerir. Bu nedenle özellikle sık sık soğuk algınlığı ve gribe yakalananlar, yoğun ve stresli bir çalışma temposu olanlar mutlaka beslenmelerinde yulafa yer vermelidir.

5- Taze meyve ve sebze tüketin

Taze meyve ve sebze tüketiminin bağışıklık sistemini desteklediği, böylelikle hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğu biliniyor. Bu yüzden çocukları taze meyve ve sebze yemeye teşvik etmek önem taşıyor. Yetişkinler de gün içinde ara öğünlerde taze sebze ve meyveleri tüketerek günlük beslenmede vitamin içeriğini artırılabilir. C vitamininden zengin beslenme boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi bazı belirtileri azaltmakta destek olabilir. Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller yanında; ıspanak, pazı, tere, roka, marul, maydanoz, dereotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerle lahana, brokoli, kereviz, pancar gibi besinlerde hem C vitamini hem de diğer önemli olabilecek vitamin ve diğer ögeler vardır.

6-Zerdeçal tüketimi bağışıklık sistemini harekete geçirir

Zerdeçal son zamanlarda üzerinde en çok çalışma yapılan bitkilerden biri. Bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini biliyoruz. Baharat olarak karabiberle birlikte çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Zerdeçal, zencefil içeren şekersiz pastillerden de yararlanabilirsiniz.

7 – Yağlı tohumlar beslenme düzenine eklenmeli

Yağlı tohumlardan ceviz, fındık ve badem E vitamini, bitkisel yağ asidi ve çeşitli mineral içeriği bakımından faydalı. Yağ çeşidi olarak özellikle zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağları güçlü antioksidanlardır.

8 – Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirir, doğrudan antiviral aktivite gerçekleştirir ve bakterilerin yayılmasını önler, soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur. Uzun süre kullanımı ise önerilmez. Dönemsel kürler şeklinde (örneğin bir hafta) uygulanarak bağışıklık sistemine destek olması sağlanabilir. Ekinezya, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal çayları birbiriyle çok fazla karıştırılmadan günlük olarak tüketilebilir.

9 – Stres bağışıklığı düşürüyor

Bağışıklık sistemi yalnızca hastalıklarla ilgili değildir; yani bu sistemin çökmesinde sadece virüsler değil, duygularımız da büyük önem taşımaktadır. Örneğin; ağır stres altında kalındığında dudakta çıkan uçuk da, aşırı yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı olarak görülen solunum yolu hastalıkları da bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

10 – Egzersiz yapın.

Düzenli olarak çalışmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Düzenli egzersiz, vücudu enfeksiyona karşı koruyan bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerini harekete geçirir. Bununla birlikte, sürekli ve aşırı egzersiz bağışıklık sistemini zayıflatır ve sizi grip ve viral enfeksiyonlara eğilimli hale getirir.

11 – Sigara içme alışkanlığınızı bırakmaya çalışın

Sigara içme alışkanlığını durdurun çünkü sadece kanser riskini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemini de bozar. Sigara içmenin uyarlanabilir ve doğuştan gelen bağışıklık üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu söylenmektedir.Sağlıkla kalın..”

DİYETİSYEN BÜŞRA ÖZYAVUZ

Corona virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı, nasıl beslenmeli?
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
gürhan sarıışık

bu zor günlerde toplumu bilgilendirdiğin sonsuz teşekkürler kızım…
başarılarının devamını dilerim
yaşam yolun ışık olsun

Turgut Doğanay

Teşekkürler insanları en iyi şekilde uyarmışsın

Bizi Takip Edin