Corona fobi için neler yapmalıyız?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günler bütün dünyayı etkileyen covid-19 olarak adlandırılan virüs, koronavirüs olarak biliniyor. Hastalığın başlangıç olarak noktası Çin’in Wuhan şehrinde başlamıştır. Korona virüs salgını şu anda bütün dünyanın ortak sorunudur.

Son günlerde ülkemizde de görülmeye başlamıştır ve bir panik durumu ortaya çıkmıştır. Bu durumda uzun süren panik durumu hem ruhsal hem de bedensel açıdan yıpratıcıdır. Panik ve yoğun stres bir süre sonra kişinin duygu durumunu bozar ve depresif bir duygu durumu ortaya çıkarır. Aslında kaygı kişinin tedbir almaya yönlendiren koruyucu bir etkisi bulunmaktadır fakat aşırıya kaçması halinde hayat kalitemizi etkileyecek bir hale gelmektedir. Koronavirüs  korkusu  korona fobi olarak adlandırılmaktadır. Peki korona fobi için neler yapmalıyız?

  • Kendinizi çok fazla kısıtlamadan kalabalıktan kaçının
  • Bağışıklık sistemimiz kaygı düzeyimizle doğru orantılıdır; bu yüzden gün içerisinde 1 saat yürüyüş yapabilirsiniz(evinizin çevresinde olabilir) ayrıca sağlıklı beslenip uyku düzeninize özen göstermeniz gerekir.
  • Derin nefes alma ve kas gevşetme hareketlerini mutlaka öğrenin ve uygulayın
  • Güvenilir kaynakların haberlerini dinleyin
  • Elinizden geldiği kadar evden çıkmamaya özen gösterin. Bu süreçte dikkatimizi hastalığa değil başka aktivitelere odaklayın. (ev içerisinde yapabileceğiniz aktiviteler; puzzle yapmak, müzik dinlemek masa oyunları, kitap okumak vs.)
  • Eğer kaygılarınızı kontrol etmekte güçlük çekiyorsanız psikolojik destek almanızı tavsife ederim.

Unutmayın ki sakinlik en büyük güçlerden birisidir..

Uzman Klinik Psikolog

Batuhan KÖSE

Corona fobi için neler yapmalıyız?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin