Biz ne yaparsak yapalım karşılığını ödeyebilir miyiz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vali Tahir Büyükakın, Bozüyük Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği’nin açılışını gerçekleştirdi.

Vali Büyükakın, Kaymakam Hasan Yaman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, gaziler, gazi ve şehit aileleri ile vatandaşlar katıldığı açılışta, gazi ve şehitlerin hakkının asla ödenemeyeceğine vurguladı.

 

”Biz ne yaparsak yapalım karşılığını ödeyebilir miyiz?” ifadesinde bulunan Vali Büyükakın, şöyle konuştu:

”Asla ödeyemeyiz. Mehmet Akif’in şiirlerinde son derece güzel bir şekilde karşılığını buluyor. Birçok şeyi söylüyor, şunu yapsam, bunu yapsam, gökten Süreyya’yı indirsem, Kabe’yi başına getirip diksem, aziz hatırana bir şey yapmış olabilir miyim? diye soruyor. Hayır, yapamayız diyor. Biz ne yaparsak yapalım karşılığını veremeyeceğimizi biliyoruz. Devletimiz elinden gelen her türlü desteği veriyor. Hiç olmadığı kadar destekler artmış durumda. Ama yetiyor mu? Yetmiyor. Geri geliyor mu o canlarımız? aziz şehitlerimiz geri gelmiyor, gazilerimizin fedakarlıkları, kaybettikleri yerine konabiliyor mu? Hayır konmuyor. Biz sadece bu programlar vesilesi ile sizleri hatırladığımızda, kısmen sizlerle birlikte olduğumuzu size hissettirebiliyoruz. Peki borcumuzu asıl ne zaman ödeyebileceğiz? Çocuklarımıza gazilik ve gaza ruhunu miras bıraktığımızda. Biz bunu güzelce yaşatıp, manasını anlayıp, çocuklarımıza da o manayı yaşattığımızda, onlar bir gaza ruhuyla, gazilik ruhuyla beslenip büyüdüklerinde işte o zaman belki şehitlerimiz de gazilerimiz de bizden razı olacaklar.”

 

Gaza ruhunun bambaşka bir ruh olduğuna dikkat çeken Vali Büyükakın, sözlerini şöyle tamamladı:

 

”Gaza ruhu bambaşka bir ruh. Sultan Alpaslan Anadolu topraklarını fethettiğinde de aynı ruhu taşıyordu. Moğol istilasının ardından o istila püskürtüldükten hemen sonra bayrağı Ertuğrul Gazi’ye devrettiler. Bakın Osman Gazi, Orhan Gazi hepsi Gazi. Peki ne demek bu gaza ruhu ? Bir yerleri almaya mı çalışıyorlar, sadece toprak mı kazanmaya çalışıyorlar? Hayır. O zaman bizim Amerika’yı istilaya giden, Afrika’yı istilaya gidenlerden bir farkımız kalır mı? Kalmaz. Onların tek bir davası vardı. Onlar aleme nizam vermek için, yani nizamı alem için gidiyorlardı. Dünyaya adalet dağıtmak için gidiyorlardı. Mazlum milletler varsa onlara yardım için gidiyorlardı. Ve biz böyle büyüdük. Hepimiz aynı şekilde büyüdük. Asıl gayeleri buydu. Allah’ın kelamını yüceltmek, Allah’ın insanlara emrettiği ”zulmetmeyin, garibe, gurabaya yardım edin”, sözlerinin peşinden gidiyorlardı. Tek gayeleri toprak fethetmek değil, gönülleri fethetmekti. Biz zaten gönülleri fethetmeseydik bu gün Suriye’ye gittiğimizde oradaki insanlar Türk bayrağını gördüklerinde hemen etrafına toplanıyorlar. Amerikalılarda orda, Ruslar da orda, bütün milletler orda değil mi? Niye onlara sevgi gösterisi yok? Bize var. Çünkü bizi Türk yapan, Türk dediğimizde kastettiğimiz şey, bu milleti millet yapan şey işte o ruh. Biz onu yaşattığımız zaman, çocuklarımıza miras bıraktığımız zaman, o zaman ne bu bayrak iner, ne bu vatan bölünür, ne milletimize umutsuzluk, karamsarlık, yokluk vardır, ne de devletimizin yok olması, batması gibi bir şey vardır. İlelebet devletimiz devam edecektir. Biz istilacı değil, gaza ruhlu yüce bir milletiz. Ben bu ruhu bize armağan eden tüm atalarımıza, tüm şehitlerimize, gazilerimize, bize bu memleketi emanet eden başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm devlet büyüklerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyor, hepsini minnetle, rahmetle yad ediyorum.”

Kaymakam Yaman da yaptığı konuşmada, ”Şehitlik ve gazilik dinimizde, örfümüzde çok müstesna bir yere sahip. Milletimiz yapısı itibari ile şehitlik ve gazilik söz konusu olduğunda ‘ölürsek şehit, kalırsak gazi’ anlayışı içinde. Bu anlayış bizi biz yapan anlayış, Anadolu’nun birçok köşesinde görev yaptık. Kurtuluş günü olmayan bir ilçemiz, bir ilimiz de yoktur. Ailesinde dedesi, büyük dedesi şehit olmayan, gazi olmayan hiçbir ailemiz yok. Bu duyguları en iyi Türkler yaşıyor. 19 Eylül Gaziler gününde başta Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi sonsuz minnet ve saygıyla anıyorum. Derneğimizin açılışı hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

 

Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı da şehit anne ve babaların kendilerini birer evlatları olarak görmelerini isteyerek, ”Her ne kadar onların boşluklarını kapatamasak da bir nebze olsun hangi ortamda olursa olsun doldurmaya gayret sarf eden çocuklarınızız. Bu yüzden bu derneğin açılışını yapmak bizleri gerçekten son derece mutlu etti.” ifadesinde bulundu.

 

Dernek Başkanı Gazi Vedat Poyraz ise şehit aileleri ve gaziler olarak bu güne kadar dernek çatısı altında toplanamamanın eksikliğini hissettiklerini ifade ederek, ”Bizler devletimizin ve milletimizin birliği, vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna mücadele etmiş ve bu mücadele esnasında bedel ödemiş insanlarız. Amacımız bir nebzede olsa tüm şehit ailelerimizin ve gazilerimizin herhangi bir dertleri sıkıntıları olduğunda yanlarında olup, dertlerine dermen olabilirsek ne mutlu bizlere.” ifadesinde bulundu.

 

Vali Büyükakın ve beraberindekiler, derneğin açılışını gerçekleştirmesinin ardından günün anısına şehit aileleri ve gazilere plaket verdi.

Biz ne yaparsak yapalım karşılığını ödeyebilir miyiz?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin